Löpning Kom igång 22 inlägg 2719 visningar

Är jag på rätt väg?

Tina Bergman
1970 • Geta
#1
4 juli 2008 - 09:56
Gilla 
Hej på er!
Jag är 37 år, 168 cm och väger i dagsläget 99 kilo...Har aldrig joggat eller tränat löpning förut i mitt liv, men det har länge funnits som en längtan att kunna och framförallt orka jogga längre sträckor...
1 juni öppnade det ett litet gym här i byn där jag bor och jag satte i gång med träning där - både styrka och så med löpningen på löpbandet...Införskaffade ett par ordentliga skor och började med att gå snabbt 4 minuter varvat med att jogga långsamt 1 minut - detta upprepade jag 4 gånger...Sedan blev jag ordentligt förkyld och var sjuk i ett par veckor...Och så i går for jag till gymmet igen och körde samma koncept som före förkylningen....1 minut jogg är vad jag max orkar med i dagsläget, men jag undrar hur jag ska gå vidare? Är det bara att sakta öka joggtiden och fortsätta varva med gång? Hur snabbt kan jag öka ungefär?
Då i början så kände jag smärta i benhinnorna/musklerna men nu efter tvåveckorsvilan så kände jag ingenting i går....
Jag har ju en del övervikt i bagaget, men är det bara att köra på i alla fall?
Tacksam för svar från er lite mer erfarna!
< < < 1 2 > > >
Anette Björkman
1978 • Lund
#2
4 juli 2008 - 10:26
Gilla 
Jag skulle nog tycka att du kan varva det med långpromenader helt efter din förmåga varje dag, börja med en halvtimme och och öka till en timme.. Samtidigt fortsätter du som du gjort nu i någon vecka till och försöker utöka löpningen till 2 minuter, eller 1,5. Bättre med små mål, typ att denna veckan ska jag orka springa 2 minuter och sedan öka det succesivt.
Sara
1979 • Wales
#3
4 juli 2008 - 11:10
Gilla 
När jag började jogga i slutet av maj så klarade jag max 2 min i taget och inte orkade jag gå snabbt emellan efter det. Jag tog mig runt en 3 km slinga genom att jogga 1-2 min, gå max 2 min, jogga 1-2 min osv. Efter 2 ggr kunde jag minska det till gå max 60 s men orkade inte springa längre. Men ganska snabbt lyckades jag springa 7 min (halva rundan) i ett sträck. Detta berodde nog till viss del på att flåset förbättras snabbt, men till stor del också på att jag lyckades hålla nere farten (mha en pulsklocka). Nu klarar jag av att springa 3 km i sträck, även om det tar väldigt olika långtid beroende på dagsformen. Så mitt tips är att inte springa allt vad du orkar i 2 min och sedan gå, utan försöka jogga lite längre (men långsammare) varje gång. Typ "Idag ska jag springa till det trädet innan jag börjar gå". Varje meter extra är bra!

Lycka till!

Edit: Jag vilar 2 dagar mellan varje joggingtur. Då hinner benen återhämta sig väl.
Maria
1968 • Degerfors
#4
4 juli 2008 - 11:27
Gilla 
Hej, Tina!
Jag har precis skrivit om min start som löpare under tråden "Ful, fet och femti".
Det träningsprogrammet som jag började med var från tidningen iform och här är en länt till det programmet: http://www.iform.se/Crosslink.jsp?d=926&a=1255
Som nybörjare är det lätt att ta i för hårt när man springer, vilket gör att det känns som hela jag ska prängas efter en stund. Det är i alla fall min erfarenhet. Ta det lungt de bitar du springer och efter ett tag kommer du märka att det går lättare.
Lycka till!!
Tina Bergman
1970 • Geta
#5
4 juli 2008 - 16:47
Gilla 
Tack för era svar...Det är väl ungefär så som jag har tänkt i stort - att ta det långsamt och försiktigt och utöka sakta mak...Bra att det är rätt tänkt...Har använt sökfunktionen och läst massor med bra trådar om nybörjarträning nu och känner mig inspirerad av att fortsätta...
Tack en än gång
Wilhelm Berggren
1977 • Nordmaling
#6
4 juli 2008 - 17:33 Redigerad 7 juli 2008 - 18:27
Gilla 
Vad jag märkt efter att börjat som du men kanske ökat träningsmängden något för snabbt är att knäna nöts mycket och benhinnor kan bli problem med.Så är det och har varit för mig som väger kring 106 kg (194 cm lång).Att stretcha och styrketräna benen behövs för att inte knäna ska gå sönder.Så om du tränar framsida och baksida lår en gång i veckan med så pass mycket vikt att du orkar 5-6 set x 15 repetitioner,klarar du nog knäna bättre.
Kanske att du lägger benstyrketräningen dagen efter ditt joggingpass?
Kom ihåg att äta något proteinrikt och en banan eller något annat kolhydratsrikt (proviva tex) ganska direkt efter din träning så återhämtar du dina muskler snabbare.
Lycka till!Karin
1960
#7
5 juli 2008 - 16:40
Gilla 
Det är bara att köra på, men tänk på att vara lyhörd på din kropp! Är själv i samma situation, börjar komma igång, 108 kg tung... har aldrig joggat/sprungit. Det känns ganska bra nu, men det är bara långsam joggning varvat med gång för min del.
Kanske ska du varva joggen med lite cykel för att skona knäna? Har haft känningar i knäna tidigare, men det är nog bara muskulärt, för ju starkare jag blir desto mindre ont för jag.
Lycka till!
Johan I
1987 • Örebro
#8
5 juli 2008 - 17:13
Gilla 
Tycker du har börjat otroligt bra, att tänka i små steg redan från start är mycket bra.
Kan tänka mig att många vill få alla effekter från löpningen samt kunna springa långt på en gång och när de inser att det inte går så bra så ger de upp. Att börja som du gör ju att du aldrig kommer till det steget utan har insett att motion och hälsa är aktiva val i livet.
Sen håller jag även med Anette, börja med lite kvällspromenader på runt 30 minuter. Det kör jag själv och det är bara väldigt trevligt och bra att göra.
Sofia Widholm
1987 • Örebro
#9
5 juli 2008 - 18:38
Gilla 
Wilhelm: Styrketräning med 15 reps ska endast genomföras i högst fyra set. Då ska det vara låg vikt eftersom det tränar uthållighet i musklerna. Vill man istället få ökad styrka i benen är det mer vikt men färre antal repetitioner i seten som gäller.. typ 8-10 rep och ibland även mindre reps än så..
country karin
1974 • Stockholm
#10
5 juli 2008 - 20:27
Gilla 
mitt tips är att inte ha som tvång att springa/jogga varje gång. jag började med snabba promenader 45 min om dagen i höstas och har gått ner otroligt mycket i vikt bara på det, samt blivit starkare och mer uthållig. nu orkar jag springa och jogga längre sträckor också, men varvar fortfarande med promenader för jag vet att jag lätt tröttnar på att träna om jag har som press på mig själv att alltid springa (särskilt i den här värmen är det inte så lockande) Bättre att komma ut lite varje dag och bli svettig!
1975 • Göteborg
#11
5 juli 2008 - 22:59
Gilla 
Jag har börjat med löpträning ett antal gånger och varje gång drabbats av skador efter ett tag, ungefär efter 3 månader har jag tvingats lägga av. Då har jag aldrig vägt mer än 70 kilo fördelade på 175 cm. Så att gå ut för hårt är dödsdömt oavsett vikt tror jag när det gäller löpning. Mitt senaste försök att springa har gått mycket bättre. Det fungerar ännu ett år efter att det inleddes. Och det är för att jag började precis som du, med promenader varvat med mycket korta inslag av löpning. Efterhand har det blivit alltmera löpning. Till slut blev det ett helt göteborgsvarv. Men det tog ett drygt år att över huvud taget komma i närheten av den sträckan.

Så jag tror att du är på helt rätt väg. Ta det lugnare än du orkar utifrån flåset. Kroppen i övrigt måste ju också orka med - muskler, leder, senor. Fortsätt att varva gång med löpning ett bra tag till. Det ger oerhört mycket att bara röra på sig, man måste inte bli fullständigt skittrött varje gång för att kroppen ska ta till sig av träningen. Se det som en livslång investering så tror jag perspektivet blir det rätta. Lycka till.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#12
6 juli 2008 - 00:04
Gilla 
Tyvärr så är konditionen det som går snabbast att träna upp, leder och sånt tar längre tid, så det är väldigt lätt för vem som helst att öka träningsmängden för fort. Man orkar ju faktiskt. Dumma kroppar vi har som är felkonstruerade på det viset!
Wilhelm Berggren
1977 • Nordmaling
#13
6 juli 2008 - 12:11 Redigerad 6 juli 2008 - 12:25
Gilla 
Sofia jag menar som så att benen kan man träna mera repetitioner per set för att man använder dem så mycket annars också (går och springer med mera)och att de därför är mera tåliga,menar även att muskler får man av många repetioner också .Men det kanske jag har fel i ???
Ibland när jag styrketränar benen blir det många repetitioner och ibland 8-12 reps .
Cykling som är många "repetitioner" ger ju muskler och styrka också och kan vara ett bra komplement till löpning har jag märkt.
1976 • Enskede
#14
6 juli 2008 - 17:29
Gilla 
Jag har inte varit överviktig, men utbränd och har gått från att aldrig jogga till att komma i rätt bra form nu, och klarade en mil för första gången nyligen, nästan 2 år efter att jag började jogga. De största framstegen har jag dock gjort det senaste halvåret och gjorde väldigt små stapplande framsteg fram till dess. Så mitt tips är att ha försöka ha extra mycket tålamod i början, och skynda långsamt!

Jag tycker du verkar ha en bra strategi och känner du att det sliter på leder och så, så gå ner i tempo eller sträcka tills du känner dig stabil på det. Öka sedan lite lite åt gången. Att försöka gå från 1 min jogg till 5 min jogg tycker jag inte är så bra t.ex, gå hellre från 1 min jogg till 1:30, och om du inte klarar det, så se hur långt över en minut du klarar och försök slå det med nåra sekunder nästa gång, osv.

Men framförallt, ha tålamod!
Sofia Widholm
1987 • Örebro
#15
6 juli 2008 - 21:56
Gilla 
Wilhelm: Det jag menar är att olika antal reps och vikt ger olika sorts effekter. Muskler får man ju, det är det ju inget snack om :P, men en låg vikt och fler repetioner ger mer uthållighet i den specifika muskeln, medan hög vikt och färre reps ger ökad styrka lite snabbare. För Tina som startade tråden och inte kanske är van vid styrketräning eller så, skulle jag säga att en lägre vikt och fler reps är det bättre alternativet. Tänk bara på vad man gör efter en skada, rehabsträningen måste ju starta lugnt då man inte har varit lika aktiv på ett tag... eller hur?
hanna carlsson
1990 • västerås
#16
6 juli 2008 - 22:19
Gilla 
Varför köra låga vikter och många reps?
Önskan var väl delvis att gå ner i vikt, och då måste det väl vara bra att bygga muskler så att förbränningen ökar...

Det är svårt att bygga muskler och tar lång tid, mitt tips vore att köra tyngre och färre reps, kanske 10rep 3 set. Att ta det lugnt och öka sakta är självklart bra, så man inte sliter ut några leder. Musklerna växer sig starka mycket snabbare än lederna...
Sara
1979 • Wales
#17
6 juli 2008 - 22:47
Gilla 
Tycker inte man (som tjej i alla fall) ska vara rädd för att köra lite tyngre och färre rep när man styrketränar. Det tar _lång_ tid att bygga muskler och som tjej så får man inte de där massiva musklerna. Man blir bara starkare :)
Sofia Widholm
1987 • Örebro
#18
6 juli 2008 - 23:53
Gilla 
Hanna och Sara: Är man inte van kan det vara lätt att få skador, det är därför jag anser att lätta vikter kan vara det bästa till en början, det gäller ju att gradvis vänja... Sen är ju tyngre vikter ett alternativ längre fram...

Sara: Nae, jag tycker heller inte man ska vara rädd som tjej att köra tyngre. Själv tycker jag om att och vill ha lite synliga muskler...
Tina Bergman
1970 • Geta
#19
7 juli 2008 - 19:36
Gilla 
Tack så jättemycket för era åsikter och er diskusion - det ger väldigt mycket att höra olika aspekter på samma sak...
Jag har hunnit med två pass till sedan jag började denna tråd - har ju kört med 4 stycken 1 minuters joggintervaller förut, men i kväll blev det 5 stycken. Totalt 45 minuter på bandet, varav 4 minuter i uppförsbacke och som sagt totalt 5 minuter sakta jogg.....
Glömde tala om att jag har hundar och promenerar ganska mycket med dem dagligen, så i kväll tyckte jag att jag "borde" ju ha bättre kondition och styrka än vad jag kanske trott....Kände efter 3:e minuten jogg att både kropp och knopp hängde med fint, likaså efter 4 minuten, så jag beslutade att ta en intervall till....Kändes sååå skönt i kroppen efter dessa 45 minutrar....Försöker att verkligen anstränga mig att lyssna på kroppen, allt för att detta projekt inte ska misslyckas - vill verkligen göra "allt rätt" från början....Ska köra 45 minuter varav 5X1 minuter jogg varannan dag nu ett tag - tänker INTE ha brottom....Jag brukar träna styrka ett par gånger per vecka och fokuserar nu på ben/bål/rygg/mage...Dessutom är jag noga med att stretcha efter träningarna....Det positiva jag märkt med min träning sedan jag började 1 juni, så är att mina besvär med nacke/axlar blivit mycket bättre - troligtvis tack vare all stretchning jag pysslat med....
Ska också börja med att varva löpträningen med cykelträning - BRA musik i CD-spelaren bara så känns det kanon...Har ju fördelen med att få vara alldeles ensam på gymmet när jag tränar, så jag kan ha min egen musik på hög volym i högtalarna - det är en liten kommun och ett litet gym, så det är inte sådan rusning dit, därav priviligeriet att få vara ensam:)
Sara
1979 • Wales
#20
7 juli 2008 - 20:01
Gilla 
Första gången jag lyckades springa till vändpunkten halvvägs på min 3 km runda så hade jag trott att jag skulle behövt byta till gång hela vägen från ca 600m. Jag tänkte "måste gå lite snart, ska bara till det där trädet, nä det går forfarande" om och om igen. Det kändes nästan overkligt när jag bara fortsatte springa och rätt som det var kommit till vändningsmärket.

Den gången gick jag en halvminut efter jag vänt och gången efter sprang jag hela rundan i ett.

Så jag tror att om du försöker fortsätta "bara lite till" så klarar du snart mer än du tror. Du kan ju fortsätta köra intervaller vartannat pass eller nåt. (Är bara bra)

Grattis! :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.