Löpning Träning 8 inlägg 4872 visningar

För hård träning?

Isak L
1988 • Hornsberg
#1
8 maj 2012 - 20:09
Gilla
Hej! Är ny här på forumet och i starkt behov av tips från andra löpare. Under flera års tid har jag joggat ca 5 km tre fyra ggr/vecka. Jag har dock alltid slarvat och inte brytt mig om stretching etc. Nu i julas blev det mkt julmat och mkt julöl och jag började krypa upp mot 90 kg (är 190 cm). Jag bestämde mig för att börja träna och utökade antalet löparpass, simmade och åkte skidor. Åkte sedan öppet spår i slutet av februari. Alla löppass på 5 km låg jag oftast mellan 25- 27 minuter, men efter vasan märkte jag att det gick snabbare och snabbare att springa och bestämde mig för att försöka satsa lite. Började köra fyra 5 km-rundor i veckan och sprang sedan Två sjöar runt 18 mars (5,7 km) på 23:30. Efter det började jag träna än mer med lite längre distanser och varierade mig med lite intervaller. Det blev ca 5 pass/vecka varav ca 2 pass intervaller (6*2 min). Sprang sedan fn-loppet 15 april på 19:40. Försökte därefter effektivisera träningen med längre distanser och mer varierade intervaller, alltjämt ca 5 pass/ vecka. 21 april sprang jag kvarnloppet på 39:55 och tränade ganska hårt i en och en halv vecka då jag sprang kungsholmen runt (10 km) på 39:27.

Som jag tycker det har utvecklingen gått fort och jag gillar 10 km-lopp. Frågan är bara, går jag för hårt fram? Är det risk för skador? Jag vill springa milspåret här om några veckor, är det för tätt inpå? Jag har en ambition att kunna träna en hel del i sommar, hur borde man lägga upp det?

Som ni märker saknar jag en hel del erfarenhet och jag är tacksam för alla tänkbara tips. Jag försöker lite löst följa träningspropgrammet för milen under 35 som finns på denna sida, även om jag vet att jag inte kommer nå så långt, är det också att gå ut för hårt? Jag är tacksam för alla tips!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
8 maj 2012 kl 20:15
Gilla
Du har ju ändå en flera års grund och går det bra är det väl bara att fortsätta ungefär som nu och känna dig för. Lite stretching skadar väl inte för vader, framsida och baksida lår och gärna höftböjaren i första hand.
Med både viktnedgång och intensifierad målinriktad träning kan du säkert kapa ytterligare flera minuter på milen i år och nästa år.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
8 maj 2012 kl 23:28
Gilla
Träning bryter ner men ger kroppen signaler att bygga upp. Det gör den under vilan. Erfarenhetsmässigt är det bra att ta en lugnare vecka då och då, t ex var fjärde. Då hinner man också känna bättre hur kroppen mår. Om man slutar vara löpsugen har man vanligen tränat för mycket ett tag.
Skador är ett elände, i ditt ställe skulle jag ta en lugn vecka (kanske halva träningsmängden utan intervallpass) och sedan öka träningsmängden mer som en sågtand än lika mycket varje vecka, kanske skippa Milspåret.
Alternativt köra drygt två veckors nedtrappning från nu till Milspåret om du nästan varje dag känner dig riktigt sugen på att ta ett träningspass.
Tor Schönmeyr
1976 • USA
#4
9 maj 2012 kl 02:56
Gilla
Var försiktig med att inte öka på totalmängden för snabbt. En tumregel är inte mer än 10% ökning per vecka - jag har själv fått problem när jag brutit den regeln inför ett lopp. Så om du vill ha ett bra resultat gäller det att börja tidigt med att bygga upp totalmängden stegvis (vilket det låter som du har gjort!).

Det finns inget som helst vetenskapligt belägg för att stretching skulle minska skador. Jag stretchar aldrig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
9 maj 2012 kl 12:33 Redigerad 9 maj 2012 kl 12:33
Gilla
Det är väl med stretchning som med det mesta annat: bra för somliga, kvittar för andra, t o m dåligt för några kanske. I alla fall har det visats att strechning direkt före ett pass ökar risken för skador, i genomsnitt.

Att strechning är ett av de viktigaste redskapen för rehab av överasträngningsskador betyder väl rimligen att det kan ha bra effekt.
Jag började stretcha efter en sådan skada och har sen fortsatt. Skulle jag glömma det känner jag mig stel men det brukar gå över någon kilometer in på nästa pass. Men det är min kropp.
Isak L
1988 • Hornsberg
#6
9 maj 2012 kl 15:36
Gilla
Tack för alla värdefulla tips. Nu kan jag vara lite lugnare och behöver inte oroa mig lika mkt. När det gäller stretchingen så känns det bättre sen jag tagit tag i det ordentligt eftersom jag varit väldigt stel tidigare. Jag kan hålla med om att det verkar överdrivet med allt för mkt tävlande, men det är inspirerande att se tydliga resultat så här i inledningen. De veckor det är tävling brukar också automatiskt bli lugnare veckor med två tre dagars vila före loppet som i sig också blir som ett tröskelpass. Som sagt, tack för alla värdefulla synpunkter och kom gärna med mer förslag!
Isak L
1988 • Hornsberg
#7
9 maj 2012 kl 15:41
Gilla
Tack för alla värdefulla synpunkter! Nu kan jag vara lite mindre orolig angående träningen. När det gäller stretchingen så har jag ändå känt att det mjukar upp min annars väldigt stela kropp. Att dra in på antalet öl och godisökande i kombination med löpning ger också snabba resultat har jag märkt. Åtminstone 10 pannor har rykt utan nämnvärd ansträngning och allt för mkt ångest. Jag kan hålla med om att allt för mkt tävlande kanske inte är optimalt, men det är kul att se snabba resultat så här i inledningen. Dessutom blir de veckor då det är lopp automatiskt lugnare veckor i och med att jag har två tre dagars vila inför varje lopp som i sig blir som ett tröskelpass. Som sagt, tack för alla synpunkter och kom gärna med mer förslag!
Isak L
1988 • Hornsberg
#8
9 maj 2012 kl 15:42
Gilla
Hoppsan, trodde först inte att det första inlägget kommit på plats....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.