Löpning Kläder, Skor & Prylar 4 inlägg 5466 visningar

intressant artikel om löpning med skor/dämpning vs. barfota

1967 • www.sapiens.se
#1
29 februari 2012 - 09:46
Gilla
Intressant artikel som jag hade missat Alberto. Tack!
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#2
29 februari 2012 kl 11:18
Gilla
Spännande undersökning men egentligen inte så förvånade. Hade man sprungit snabbare i minimalistiska skor eller barfota så hade väl fler elitlöpare gjort det. I kommentarerna så verkar det finnas vissa frågetecken kring metodiken kring undersökningen. Främst undrar jag om man kan dra likhetstecken mellan löpband och vanlig löpning.

Blir intressant att följa fler sådana undersökningar. Skulle inte bli förvånad om man kom fram till att skaderisken är lägre när man väl lärt sig att springa minimalistiskt så att det är en bra grej på träning men att tävlingar eller maxprestationer utförs bäst i skor av något slag. Ett tävlingslopp är ju ingen hälsotävling, kan man med skor öka steglängden så kanske man springer snabbare trots att det biomekaniskt ökar skaderisken.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
29 februari 2012 kl 18:06
Gilla
Men Andreas, en av slutsatserna var ju just att det snabbaste var minimalistiska skor, dvs inte VFF utan det lättaste du kan hitta.

Jag är inte heller alldeles förvånad över resultatet. Det kostar säkert någon energi att hela tiden vara beredd att möta ojämnheter och liknande på vägen. Att skornas fjädring skulle ha betydelse tror jag inte, Mayfly är ju rätt "svampig", men det kan nog finnas en liten fördel med en annan sula. Friktionen är en fördel. Det finns ju anledning till att man springer med spikskor på bana. Lätta spikskor, ingen dämpning att tala om.

Det är bra att det görs några så här grundläggande studier också även om man önskat lite mer professionalitet i vissa detaljer.
1984 • Göteborg
#4
29 februari 2012 kl 18:39
Gilla
Jag tror du är inne på rätt spår med friktionen Oldboy. Även om jag inte springer i konventionella skor alls längre vet jag att jag är aningen snabbare i skor än i FF eller barfota. Känslan har alltid varit att det berott på att friktionen i frånskjutet är bättre med en skosula.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.