Löpning Kost & Näring 20 inlägg 11062 visningar

Vad äter ni när ni springer långt?

Maja
1980 • Umeå
#1
28 september 2011 - 11:18
Gilla
Jag har svårt att äta och springa. Full av avund läser jag om Ultralöpare som stannar på grekiska kolgrillen och tar sig några spett samtidigt som dom fyller vattenflaskan med tsatsiki (typ). När jag går in i löparmode så är jag där. Visst kan jag uppskatta kallt vatten, mjölk, jordnötssmör och några chips men thats it. Blir ständigt rekommenderad olika färglada sportdrycker. Det är inte färgen jag vänder mig emot, det är allt det där konstgjorda. Om inte jag minns fel så fanns inte dessa under stenåldern. Till och med USA var ju okänt och sprang inte våra förmödrar bättre än oss måntro?

Tar tacksamt emot tips på saker att stoppa i sig som inte är framställt i ett laboratorium.
1967 • www.sapiens.se
#2
28 september 2011 kl 11:30
Gilla
Upp till maratondistansen äter jag inget men under längre tid än det tycker jag att delicatobollar är bra att stoppa i mig. Mycket energi för pengarna och dessutom gott. Att de inte fanns under stenåldern gör mig inget.
1970 • Nordingrå
#3
28 september 2011 kl 11:34
Gilla
Runekakor är både billiga och funtionella. Kan ju göras bara på havregryn, socker och grädde vilket inte kan betraktas som laboratorieframställt. Kan ju dessutom varieras i det oändliga med nötter, torkad frukt m.m.
Sök på löparlarsson så hittar du receptet på Runes hemsida.
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
28 september 2011 kl 11:42
Gilla
Här är länken till Örjans inlägg: http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/

Ville annars mest tacka för skrattet jag fick efter att ha läst "samtidigt som dom fyller vattenflaskan med tsatsiki".
1960 • Borlänge
#5
28 september 2011 kl 11:45
Gilla
Maja, när jag startade om med löpningen i vuxen ålder hade jag först en gräns på 4 timmar innan löppasset som jag kunde äta något.
I takt med att jag tränade och blev bättre så sjönk tiden mer och mer.

Idag kan jag som ultralöpare dra i mig ett par pizzabitar eller hamburgare och springa vidare. Äta kunna äta och dricka under eller strax före ett pass är en träningssak som mycket annat.

Sedan om produkterna är framställda i laboratorium eller inte låter jag vara okommenterat.
Kinsei
1974 • Malmö
#6
28 september 2011 kl 11:59
Gilla
Russin. Enkla att ta med, kladdar inte och går att äta utan att bli extra törstig.
1969 • Åkersberga
#7
28 september 2011 kl 12:14
Gilla
Tack Marcus :)
Äntligen nån som talar mitt språk. Delicatobollar...mums!

Äter inte heller något under långpassen, tror inte jag är tillräckligt duktig för att det skulle öka kvaliteten på passen, dricka tar jag med om det är varmt ute och passet är mer än en halvmara, annars inte. Nu på hösten tex blir det varken mat eller dryck under passen
Maja
1980 • Umeå
#8
28 september 2011 kl 14:18
Gilla
Tack alla. Jag tar till mig och fejjar vidare i köket. Kommer åter med det ultimata receptet ;D
1971 • Trollhättan
#9
28 september 2011 kl 14:29
Gilla
Inte tzatziki kanske, men när vi ändå är inne på grekisk mat så tycker jag att oliver är fantastiskt gott på långpass. Vet inte om de gör varken till eller från för prestationen, men sältan bryter bra mot all sötsliskig sportdryck och cola.
Henrik
1972 • Borås
#10
28 september 2011 kl 14:47
Gilla
Snickers gillar jag under langre loppass!!!
1954 • Högsjö
#11
28 september 2011 kl 15:37
Gilla
Några sötmandlar är lätt att ha med och innehåller mycket energi.Ger bra mättnadskänsla utan att ställa till nått för magen tycker jag.
1953 • Södertälje
#12
28 september 2011 kl 21:59
Gilla
Sträckor över 20k. Käkar 30-60minuter innan.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#13
28 september 2011 kl 22:18
Gilla
Vad är så konstgjort med socker, salt och mineraler i en sportdryck? Allt fanns ju redan på stenåldern, även om vitt socker kanske var lite ovanligt, men honung fanns ju. Vill man kan man ju blanda ihop den själv.

Annars an jag rekommendera chia fresca; chiafrön, pressad lime, flytande honung i ett stort glas vatten. Det kan man (=jag) springa rätt länge på.
Per K
1974 • Västerås
#14
28 september 2011 kl 22:56 Redigerad 28 september 2011 kl 23:00
Gilla
Snickers har funkat för mig på långpass med löpning och cykel... men är det bara jag som saknar Snickersmodellen som försvann ur hyllorna för ca fem år sedan? (Snickers Cruncher)
1978 • Aneby
#15
29 september 2011 kl 02:27
Gilla
På Lidingöloppet fanns det vätske/matstationer var femte kilometer och vid vissa fanns det bananbitar och bitar av sådana där kardemummabullar som väl brukar säljas under namnet "släta bullar". Jag testade en bananbit i kombination med bullbitar vid ett tillfälle, men då fick jag lite ont i magen ett tag. Senare testade jag bara bullbitar och det gick bra. Vid 25-kilometerskontrollen tog jag några bullbitar i varje hand, och åt sedan en bit per kilometer, för att det inte skulle bli för mycket på en gång. =) Så bullar i händerna är mitt tips! =) Kan ju vara bra att ha att krama också om man får håll. =)
hernwall
1966 • handen
#16
29 september 2011 kl 16:27
Gilla
Brukar se det som liten picknick på långpassen (+2 timmar); lite att dricka, lite att tugga på. Runekakor är bra. Gel finns ju i mängder av smaker och konsistenser. Just nu kör jag med Hammers prylar (både gel och dryck), och tycker det är ok. Powerade och liknande blir snabbt för sliskiga tycker jag. Sedan finns andra goa bars, ex. har Nked några smågoda (rawfood-prylen).

Eftersom jag gärna tar de längre passen en bit från asfalt, så blir det få möjligheter att stanna och proviantera. Men är inte främmande för det ...

Liksom Krister ovan, så hade jag tidigare stoooora problem med kombinationen mat/dryck och löpning; åt jag mindre än två timmar innan ett löppass kraschade magen ganska omedelbart. Och att dricka, eller (hemska tanke) äta, under ett pass var inte att tänka på. Nu fungerar det finfint. Träningssak. Och som med annan träning; viktigt att ta det långsamt och steg och för steg.

Lycka till!
Maja
1980 • Umeå
#17
30 september 2011 kl 19:48
Gilla
Tack återigen alla goa atleter. Apropå goa.. Inte tackar jag nej till varken chokladbollar eller snickers men problemet blir när jag ska pröva ett 24 timmars lopp. Då kan jag behöva något annat att komplettera dessa läckerheter med :D

Men det var många bra tips. Jag ska genast sätta mig och googla.

Maja
1980 • Umeå
#18
30 september 2011 kl 19:50
Gilla
:D Ok jag kan varna för att googla på Nked // Urblåst
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#19
1 oktober 2011 kl 09:23
Gilla
Hej Om man tränar på olika saker blir man ju olika bra på det. Jag hade för några år sedan jättproblem att springa med mat i magen men efter lite träning så går det också. Nu för tiden blir jag hungrig då milen drar iväg. Runekakor är förträffligt, har gjort enligt recept från Runa men sedan kompletterat med vad jag gillar, så det blir olika varje gång. Jordnötter och russin funkar för mig. Har även provat och köra alla ingredienser i matberedaren och sedan blandat ihop kakor.
Under riktigt långa pass så tror jag på att äta/dricka lite o ofta.

Lycka till...
hernwall
1966 • handen
#20
3 oktober 2011 kl 09:59
Gilla
ledsen, det stavade jag ju fel i tidigare inlägg
skall vara Nakd -- men att googla det hade väl gett samma resultat är jag rädd Maja ...

se här http://www.naturalbalancefoods.co.uk/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.