Löpning Träning 10 inlägg 3753 visningar

Löptips från Familjeliv.se

Petter Segerås
1983 • Örebro
#1
5 augusti 2011 - 08:53
Gilla
Jag läser Nerikes Allehanda till frukostkaffet varje dag, och ser då en artikel kring löpning och nyblivna föräldrar. Kolla bilden på länken och förundras:
http://wp.me/pbEp2-hq

Hur kan man ge tipset att AKTIVT tänka på hälisättning? Någon som förstår?
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#2
5 augusti 2011 kl 08:56
Gilla
Man vet inte om man ska skratta eller gråta...
patrik t
1974 • Enskede
#3
5 augusti 2011 kl 15:09
Gilla
intressant med någon som går emot trenden! jag blev nyfiken och mailade. väntar på svar.
1970 • Sala
#4
5 augusti 2011 kl 15:31
Gilla
Den där fanns i vår tidning också (Sala Allehanda), jag skrev på deras Facebook utan resultat, hälisättningen var ju förbluffande, även tipset att mammor inte ska springa är ju inte helt okontroversiellt.
Petter Segerås
1983 • Örebro
#5
5 augusti 2011 kl 15:35
Gilla
Helt galet. Jag kan på något vis förstå rådet om att mammor inte bör springa med tanke på diverse både graviditets- och förlossningskomplikationer, men det känner man förhoppningsvis på sig som mamma? Hälisättningen är ju helt galen, hur fan tänkte de? Vem har skrivit råden?
Petter Segerås
1983 • Örebro
#6
5 augusti 2011 kl 15:40
Gilla
Här är en länk till hela artikeln på nätet:
http://www.familjeliv.se/Foralder/1.1296314
patrik t
1974 • Enskede
#7
5 augusti 2011 kl 16:02
Gilla
Fick svar från hon som skrev underlaget till artikeln (föraldrafitness.com):

Hej Patrik
tack för ditt mail.
De allra flesta elitlöpare sätter i hälen först. Se nedanstående blogginlägg som tar upp flera aspekter kring löpning och teknik. Det är från 2008 men jag tycker att det är välskrivet. Hoppas du får svar på dina frågor. http://cursus.bloggsida.se/den-perfekta-loparen/lopteknik-sa-enkelt-som-att-satta-den-ena-foten-framfor-den-andra
Med vänliga hälsningar
Elmina Saksi

I motsats till henne tolkade jag snarare artikeln som ett argument för att inte sträva efter att sätta i hälen först. Men, man kan ju ha olika åsikter.
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#8
5 augusti 2011 kl 16:17
Gilla
Jag skulle vilja säga att påståendet är ungefär lika fel som att säga att man ska sträva efter att landa på framfoten... Som blogginlägget säger så är det bra om foten landar rakt under kroppen vilket automatiskt brukar leda till att foten hamnar rätt. Däremot verkar bloggaren ha problem med procenträkning?
Petter Segerås
1983 • Örebro
#9
5 augusti 2011 kl 16:20
Gilla
Förlåt, men meningen "De allra flesta elitlöpare sätter i hälen först" fick mig att skratta hysteriskt. På länken hon tipsar om står dessutom att fotisättning kanske inte är så viktigt, inte att man ska landa på hälen. Citat:

"Sammanfattningsvis så kan vi i alla fall säga att det viktigaste är kanske egentligen inte själva fotisättningen, utan snarare var man sätter i foten relativt sin tyngdpunkt."

Att bloggen hon hänvisar till dessutom är ett projektarbete av några gymnasieelever säger kanske också en del? Och den har man som källa till en artikel gällande löpning? Att en av källor de använder på bloggen dessutom rekommenderar ett framfotasteg, det skiter de fullständigt i? De använder samma figurer, men gör en kolossal feltolkning.

Jag tror jag måste fila på ett uppföljningsinlägg och skriva ett längre mejl till artikelns upphovsman, gällande källkritik (och läsförmåga).
Micke Larsson
1971 • Norge
#10
5 augusti 2011 kl 16:29
Gilla
Alltså, som "bevis" för sina teser hänvisar artikelförfattaren till en tre år gammal blogg skriven av tre gymnasieelever som inte ens ståtar med sina efternamn på bloggen, så den är väl närmast att betrakta som anonym.

Det är ju lite som att ange "Två gubbar på buss 56" som källa för en, åtminstone delvis, vetenskapligt uppbyggd artikel. Visserligen är det väl lika dumt att ta löptips från Famileliv.se på allvar som att handla aktier efter kvällstidningarnas börstips, men NÅGON heder och stolthet borde väl finnas även där...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.