Löpning Träning 24 inlägg 12111 visningar

Hur vet jag om jag springer rätt!? ("Barfota/Tunna skor")

Martin
Byn
#1
26 juli 2011 - 20:40
Gilla
Har köpt mig ett par minimalistiska skor (Merrell TrailGlove) idag och var ute en runda nyss...Kändes lite annorlunda såklart men också som om jag sätter i hälen hårt och först ändå, kommer detta naturligt, vågar man lita på att man gör "rätt" ?? Visst jag provade att simulera så som jag springer i vanliga skor och då blir det mer hälkraft men det kändes ändå inte helt rätt, komma upp i 180 steg i minuten blir ju bara trippande men visst då blir det kortare, mjukare steg... Ska jag landa på främre delen av foten och SEN i med hälen blir det väldigt märkligt - det är så lätt när man ser filmer på andra men hur gör man när man är där ute själv i spåret?? Hjälp tas tacksamt emot!
< < < 1 2 > > >
Gabriel Östlin
1966 • Nacka
#2
26 juli 2011 kl 22:53
Gilla
Jag är ingen hejjare på det här men en länk till en ingående genomgång av löpsteget kan du få här. http://www.ludd.luth.se/~torger/running/springa.html

Tack till Anders Torger som skrivit den.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
26 juli 2011 kl 23:33
Gilla
Du bör i första hand se till att komma upp i minst 180 steg i minuten, då kommer mycket annat av sig själv. Det kan ta några månader att vänja sig och det kändes som trippande för mig med när jag började. Passa på att reglebundet göra excentriska tåhävningar redan nu, annars är risken stor att du behöver göra dem som rehab under löpvila, Hög stegfrekvens brukar innebära att man inte längre landar på hälen och då belastar man vadmuskler och hälsenor mera (men skonar knäna).
Minimalistiska skor passar inte ihop med hällandning, det blir så kraftig stötverkan på knä- och höftleder.
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#4
26 juli 2011 kl 23:56
Gilla
"Ska jag landa på främre delen av foten och SEN i med hälen blir det väldigt märkligt"

Jag är absolut ingen expert (har bara haft mina Merrell Trail Gloves några veckor), men så här känns det rätt för mig:
Försök att landa ungefär rakt under din tyngdpunkt nästan med hela foten samtidigt, bara sätt i den främre halvan av foten lite före hälen så du tar upp stöten genom fotens, hälsenans och vadmusklernas elasticitet. Men det ska bara vara precis så du dämpar upp landningen så du inte slår i hälen för hårt.

Och ta det försiktigt. Jag försökte mig på att köra lite för långt och snabbt och la in några ordentliga fartökningar under mina första rundor (det kändes ju bara så lätt och rätt). Sen dess har jag haft en öm hälsena, antagligen en kombination av att den är för kort på grund av att jag alltid har sprungit i skor med uppbyggd häl och att jag landade "för mycket" på framfoten...
Martin
Byn
#5
27 juli 2011 kl 00:01
Gilla
Jag provade att komma upp i 180 steg/minut men med mina 194cm och 110kg kändes det mycket märkligt...Jag _tror_ ju att jag landar OK men grejen är att tänk om jag inte gör det? Jag tror att man visst anpassar sig automatiskt till viss del eftersom man av ren självbevarelsedrift inte landar helt på hälarna men det kan även vara så att man kan ju ta en viss del stryk utan att gnälla och man kanske lurar sig själv eftersom kroppen är van vid att kunna landa på hälarna, men det straffar sig ju i långa loppet..

Man borde ha någon som kan analysera ens steg&stil, ska se om man kan hitta nån kurs/workshop kanske, men tills dess så får man ju försöka själv antar jag..Har läst en del av det som Anders Torger skrivit (inte illa jobbat med det!) och ska prova att filma mig själv imorgon..
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
27 juli 2011 kl 01:21
Gilla
Läs senaste Nr utav Norska tidningen Kondis, där finns en helsida om löpteknik för både sprinters, och långdistanslöpare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
27 juli 2011 kl 09:30
Gilla
Jocke, din hälsena är nästan säkert inte nämnvärt för kort (sånt lär drabba vissa kvinnor som går i högklackat jämt), däremot för svag. Den fick en genomkörare som den kanske inte fått sedan du var barn och kutade runt barfota eller så. Ge den några månader med excentrisk träning och långsam ökning av "framfotalöpning" så blir den nog stark nog.

Martin, lämplig stegfrekvens beror naturligtvis något på längd och vikt, men inte så mycket och ca 180 gäller nog för långa och ganska tunga löpare. Själv ligger jag på 190-200 med 184 cm och ca 80kg, i eliten finns en spridning uppåt 210-220.

Landa på hälen straffar sig direkt efter passet om man springer på fel underlag utan dämpning alls, har provat VFF på grusväg några gånger och fått rejält ont i hälarna trots att jag sätter ner framfoten aningen före hälen. Hälkudden tar stryk och får den för mycket stryk så repar den sig inte igen!!

Helt rätt att hitta någon som analyserar löpsteget, se bara till att det är någon som "tycker som du", det finns fortfarande tränare som tycker att man ska landa på hälen och rulla på steget......
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
#8
27 juli 2011 kl 10:26
Gilla
jag säger bara, testa spring barfota på grusväg eller oljegrus, den tekniken skall du ha. Dock blir den lite överdriven men det känns direkt om du dammar i hälen först och för hårt, jag lovar! :)

Då har du i alla fall en minnesbild hur du skall löpa i minimalistiska skor...
Martin
Byn
#9
27 juli 2011 kl 10:51 Redigerad 27 juli 2011 kl 10:54
Gilla
Filmade mig idag och kan ju säga direkt att det verkar vara helt slumpmässigt hur jag sätter i foten, helt barfota så ser det lite bättre ut men i barfotaskor är det nästan lika illa som med vanliga, inte riktigt lika illa men nästan. Ibland kommer foten ner "rätt" och ibland inte. Hopplöst känns det som, det känns inget i kroppen idag efter premiärturen igår så jag kan ju int eha landat helt tokigt hela tiden men det kanske inte känns förrän efter några gånger med fel teknik och det värsta är att då kan skadan redan vara gjord... Känns också svårt att veta var man ska hitta tränare som vanlig motionär, pris är definitivt en faktor och var hittar man en tränare bara sådär? Eller nån som kan detta helt enkelt som vill hjälpa ?

(kan man inte posta bilder här?)
Kim Dahl
1976 • växjö
#10
27 juli 2011 kl 11:15
Gilla
Kapar lite... Är sugen på ett par merrel och undrar om man ska ha spelrum fram i tårna eller om dom ska sitta slimmat? I "vanliga " skor har jag riktigt stora för att dom ska sitta skönt...
Martin
Byn
#11
27 juli 2011 kl 11:57 Redigerad 27 juli 2011 kl 12:25
Gilla
Lyckades ladda upp ett klipp på youtube, taget med digitalkamera i låg upplösning eftersom man då kunde ha 60 bilder/sek istället för 30, men jag vet inte om det blev så bra...i windos media player kan man spela upp en ruta i taget så då ser man ju landningen perfekt men på youtube blir det kanske värre men jag lyckades göra en film i halva hastigheten också, fanns en sån funktion också i windows media maker..

Slow motion: http://www.youtube.com/watch?v=9b8D4mzmFVI

Vanlig hastighet: http://www.youtube.com/watch?v=WRARo2IK2pw
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
27 juli 2011 kl 13:26
Gilla
Martin, det ser ju ut som om du vinklar foten en smula uppåt så att hälen kommer ner först för det mesta! Släpp ner foten, springa avslappnat.
Dessutom anar jag en fotisättning framför kroppens tyngdpunkt, det bidrar också till hällandning. Foten ska sättas ner under kroppen eller näst intill. Det finns minst en lång tråd här på jogg (något år gammal) som handlar om Pose-teknik och en hel del andra som handlar om framfotslöpning, en del av inläggen innehåller detaljerade råd och tips och länkar. Eftersom du nu bemödar dig (det är bra!) så passa på och läs lite mera.
Martin
Byn
#13
27 juli 2011 kl 13:30 Redigerad 27 juli 2011 kl 13:46
Gilla
Håller med dig, det känns som om jag landar för långt fram, men har läst en massa, problem med det i verkligheten, tycker inte jag kan hålla benen mer under mig/ta snabbare steg, då stå rman ju i princip stilla och joggar på stället - känns som om jag skulle driva mig framåt med denna tekniken hamnar jag på 9 min/km, m.a.o gångfart; ) springer iofs inte snabbt annars, ligger på ca: 6-6,30 men jag *fattar bara inte* hur man ska få upp den farten med rätt löpsteg, känns som man trippar fram på ett _mycket_ mysko sätt, inte alls så "snyggt" som man ser andra springa barfota med...detta är jättesvårt! Men kul att lära sig nytt!

Tycker denna var ganska bra.. http://www.youtube.com/watch?v=rkUqkdPQHis&feature=related

Om jag lutar mig fram till den punkt jag håller på att ramla och istället börjar springa verkar det lättare att få igång steget..
Martin
Byn
#14
27 juli 2011 kl 13:47
Gilla
@ Kim: Tror de ska sitta ganska löst så att foten får röra sig fritt (?).
Robin
2008 • Götet
#15
27 juli 2011 kl 14:07 Redigerad 27 juli 2011 kl 14:08
Gilla
Martin:

börja med att sträck på dig, fixa bra hållning. luta dig framåt tills du faller sedan tar du första steget, håll den hållningen. armbågar i 90°, tummarna 90% grader uppåt. avslappnade axlar bakåt. kanske göra plankan lite så du tränar upp ryggen lite mer, gissar den inte fått lika mycket träning som benen.

jag skulle ta av skorna, blir mycket enklare att springa rätt när det gör ont att springa fel.
Kent Persson
1946 • Eslöv
#16
27 juli 2011 kl 18:17
Gilla
barfotalöpning

hej martin, gå in på youtub skriv barefoot running, där finns hur mycket som helst, jag har själv lika dana skor som du men man får ta det lugnt, fem minuter om dagen ungefär i en vecka sedan kan man öka med fem minuter, Lycka till
Pär M
1969 • Umeå
#17
27 juli 2011 kl 22:16
Gilla
host.
var och bada idag.
då testade jag att springa fram och åter nere i vattnet.
kalles det då badfotrunning (vad skojig jag är)

Johan G
1976 • Stockholm
#18
28 juli 2011 kl 11:31
Gilla
Martin, jag har själv varit minimalistisk/barfota i mer än 1 år och det är först på senare tid som tekniken börjar sätta sig helt. En sak som gav mig en aha-upplevelse var ett tips från löpinstruktören Markus Stålbom. Ett av hans råd var att vara helt avslappnad nedom knäet. Dvs du ska inte spänna varken vaden eller andra muskler i fot och underben. Det som gör att du rör dig är mest höftböjarmuskeln som lyfter lårbenet framåt/uppåt (givetvis i 180 steg per min!). Resten av benet hänger bara med - underben samt fot hänger helt "lealöst" under knäet. Det låter kanske märkligt men det funkar. Det gör också att man slipper fundera över detta med framfot och häl. Foten landar som den landar - man ska helt enkelt inte bry sig om det! Men om man är avslappnad så landar främre delen av foten först - det sker automatiskt. Testa genom att stå på ett ben med avslappnat underben/fot på det lyfta benet. Då hänger främre delen av foten lägst.

Han förklarade också löpning på ett bra sätt. Det är egentligen väldigt enkelt. Om man står stilla och lyfter fötterna en i taget upp (foten ska rakt upp och lårbenet åker framåt) och sedan förflyttar tyngdpunkten lite framåt, dvs man lutar sig lite, då springer man!!

Jag var själv lite skeptisk till om det skulle gå att springa snabbt med avslappnat ben under knäet, men det funkar. Nu springer jag i 3:40-fart utan större problem. Jo, jag blir ju trött förstås - men bara flåsig och inte så trött i benen!
Martin
Byn
#19
28 juli 2011 kl 21:29 Redigerad 28 juli 2011 kl 22:32
Gilla
Dag 2 av min löpanalys: Har filmat mig idag igen (låter väldigt seriöst va??) och det ser lite bättre ut. Ibland... Jag tror jag har knäckt en del av koden genom att lyfta benen betydligt mer än med skor, både bakåt och framåt/uppåt för att på så sätt få i dem nästan rakt ner i backen. Jag har med vanliga skor en pendelrörelse där man slänger fram fötterna och landar på hälen, de behöver knappt lyfta från marken egentligen, man lufsar fram liksom.. Med mina barfotaskor blir man mycket mer aktiv, högre lyft och kortare steg, men också högre tempo automatiskt, det verkar som man springer snabbare automatiskt (tvärtom mot vad jag trodde igår...) vilket också leder till högre utmattning snabbare för min del, känns i princip inget i fötter eller vader men däremot i knän och höft! En smärta jag hade sen ett tag på lårets framsida verkar vara borta, en som fanns i höften ligger kvar men verkar bli bättre . Kan inte slappna av i fötterna, då blir det väldigt mysko landning, måste koncentrera mig och tänka och placera foten "rätt" för varje steg.
Det verkar som man gett sig ut på ett stort äventyr eller raka vägen till katastrof, jag pendlade mellan lyckorus och desperation på löprundan...Nån som känner igen sig?.

Vet inte vad jag ska tro, OM man lyckas få till steget så är detta säkert bra men om man gör något fel nu så känns det som att skadan kommer som ett brev på posten..Framförallt så KÄNNS det inte avslappnat, det är tvärtom allt man hitills gjort, marginalerna är mindre och joggingen känns mer konstlad eftersom man måste lära om, tänk om mina fåniga hopp/skutt/tripp-steg är kassa? Hrmmm
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#20
28 juli 2011 kl 22:36
Gilla
Jag tog också till mig några tips och gav mig ut på en kort runda ikväll. youtube-videon Martin länkar till i #13 förklarade det väldigt bra, men avslappningen nedanför knät som Johan tipsade om är något som jag verkar ha tagit upp automatiskt, även om jag säkert kan slappna av ännu mer. Men iallafall känner jag mig mycket mer avslappnad i mina trail gloves än i mina asics GT2160.
Tempot blir automatiskt högre när jag lutar mig framåt, och belastningen på min ömma hälsena verkar klart lägre...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.