Löpning Kom igång 15 inlägg 6523 visningar

Börja på ett smart och bra sätt

Pär
1972 • Höör
#1
7 juli 2011 - 15:49
Gilla
Hej,
Som yngre var jag väldigt bra tränad, sportade och höll på.
Idag är jag alltför orörlig och har stillasitande jobb.
Men, så fyller man ju snart 40 och sent blev man pappa....
Nä, nu är det semester och då är det ypperligt att börja skapa rutiner för vettig träning. Inget överdrivet bara jogging, yoga och så hittade jag 3 kilos hantlar på vinden. Jag söker inget förslag på träningsprogram, bara förslag hur man smartast kommer igång och lägger upp det.
Rimligt är väl att springa varannan dag. Till en början 20 min och sen 30 min. Yogan (ger det något?) och hantlar vet jag inte riktigt när jag ska lägga in. Kanske de dagar jag inte joggar? Sen är det här med den moderna människan och tid.... Men livet kommer först.
Hoppas på lite tips?
Föresten har ni tips på var man kan lära sig jogga så det funkar bäst för kroppen? Känns klumpigt när jag springer...
Ulf Johansson
1971 • SANDVIKEN
#2
7 juli 2011 kl 17:44
Gilla
Tja ! där har jag oxå varit ! När jag startade vägde jag in på 97 kg. Jag började med att springa väldigt sakta ca 3 ggr i veckan så att knän och vrister hinner med och bara i 30 min ! Det tar ju en tid för musklerna att bli vältränade ! Succesivt byggde jag på med fler kilometer. Idag 1,5 år senare och ett antal fler mil i benen både på skidor och med löparskor väger jag in på 82 kg. Och föresten lägg om kosten ! Det är mycket roligare om man slipper bära runt med onödiga kilon i löparspåret. Jag skippar mackor och äterr istället gröt samt avstår att "backa" på maten. Då har jag lyckats hålla mig i form !
1960 • Södermalm
#3
7 juli 2011 kl 21:02
Gilla
Pär, om det känns klumpigt när du springer, testa att ta kortare steg utan att sänka farten. Det är skonsammare, mer avslappnat, och effektivare.
Agnes Hermansson
1994 • Landskrona
#4
8 juli 2011 kl 15:40
Gilla
Yoga är jättebra styrketräning, tycker definitivt du ska köra på det! För en löpare/joggare räcker styrketräning med kroppen som redskap. Prova att gå på nån av Friskis och Svettis styrketräningar. Låter kanske mesigt men det är jättekul, tycker jag i alla fall... Prova dig fram!
Pär
1972 • Höör
#5
11 juli 2011 kl 08:39
Gilla
Tack för tips!
Jag har börjat i mycket lugnt tempo och kort sträcka.
2,5 km på nästan 25 minuter vittnar om det. Höjde tempot en aning nästa jogg och sprang 2 minuter snabbare och det är där jag tänkt ligga ett tag framöver. Yoga hoppar jag över så länge.
1974 • Gävle
#6
11 juli 2011 kl 09:47 Redigerad 11 juli 2011 kl 09:49
Gilla
Kul att du kommit i gång Per, grattis!
Jag började för 1 1/2 år sen på 102kg. Sprang då var 3:e dag och promenerade var 3:e. Fungerade utmärkt för mig! Nu är jag nere i 81 kg med sikte på 75.
Lycka till och ta det lugnt!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#7
11 juli 2011 kl 11:05
Gilla
Det är så roligt och inspirerande att ta del av era berättelser, det sporrar mig verkligen som också kommit igång på allvar nu.
Nu ska jag iväg och kolla in en Garmin ;))

Må så gott!
1979 • Norrköping, centrum
#8
11 juli 2011 kl 21:37
Gilla
garmin är min bästa vän, även om vi inte riktig är överns om resultaten! Känns kul att läsa om er, men hur hinner ni? Jag både vill och har ett behov av att röra mer på mig å gå ner i vikt, 20 kg. Men jag har heltidsjobb, hus, två underbara skitungat på 2 & 6 år och så tränar och tävlar jag två hundar. mitt problem är att kunna prioritera. Hur gör ni?
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#9
10 augusti 2011 kl 21:47
Gilla
Lina, jag har också heltidsjobb, hus och barn i åldrarna 4 och 7 år. Jag bestämmer helt enkelt vilka dagar jag vill springa och meddelar detta till mannen :) Oftast blir det senare på kvällen eller tidigt på morgonen före jobbet för att hinna med det övriga livet.

Du kan väl springa tidigt på morgonen om du har någon som kan se efter barnen? Det är skönt att ha sin träning gjord och en härlig start på dagen.

Lycka till :)

1979 • Norrköping, centrum
#10
28 september 2011 kl 13:28
Gilla
Blir bättre och bättre på att få ihop tiden. Hundarna älskar att vara med och luncherna/friskvårdstimman används flitigt! Kul att höra att fler har livspusslet att förhålla sig till, annars tycks det vara så enkelt :=)
Acke5
1959 • Göteborg
#11
28 september 2011 kl 15:38
Gilla
Är inte en pulsklocka ett ypperligt redskap för den som skall starta upp sin träning? Personligen tyckte jag att det var skönt när den larmade för hög puls - då kunde jag promenera med gott samvete. Ingen risk att man kör så hårt att det blir smärtsamt och att man tappar motivationen utav den anledningen.
Urban G
1974 • Innertavle
#12
28 september 2011 kl 21:03
Gilla
Till Lina, Alice och andra livspusslare.
Här kommer inga råd, bara en berättelse om hur jag gjort. Eftersom jag har tre barn i åldrarna 3,7 och 9 så krävs en del fritid för att få vardagen att gå ihop. Jag har gått ner i arbetstid, till 80%, för att skapa lite luft i systemet. Har ni möjlighet att gå ner i arbetstid så prova på ett par månader. Arbetsgivaren kan inte neka er det så länge ni har små barn, förutsatt att du har råd förstås.
Träningen löser jag med att sätta en rimlig ambitionsnivå, två eller tre pass i veckan för min del. Nyttja friskvårdstimmen som många har i sina avtal, dessvärre blir min lite kortare eftersom jag inte jobbar heltid, men i kombination med lunch så blir det utrymme ändå. Springer hem från jobbet en gång i veckan (ca 10K), lite logistik-krångel blir det. Å så ett pass på helgen.
Men det är inte lätt att pussla alla veckor, lycka till alla som vill springa!
1972 • Dalsjöfors
#13
29 september 2011 kl 12:35
Gilla
Ut och känn på det ett tag, (Somliga menar på att det tar 21 ggr innan du blir fast) sen gör du som jag gjorde för ett år sedan: Köper en himmla massa kul grejer, (Garmin 305, ordentliga skor som passar bra, riktiga löparkläder, löparsockar mm) då blir man supermotiverad plus att det känns svårare att lägga av och gå tillbaka till sina gamla gängor när man spenderat åtskilliga tusenlappar på löpargrejer. (Jag brukar motivera mina inköp med att jag investerar i min hälsa) då känns det bättre.
Jag trodde i min enfald att när det gäller löpning så behövs ju bara ett par skor....oj va fel jag hade. Finns ju inget tak på hur mycket grejer man MÅSTE ha. Dyrt är det men jäkligt kul. Får väl säkert en massa mothugg att man inte alls MÅSTE ha allt men det underlättar helt klart.
http://tommy-trana.blogspot.com/
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#14
29 september 2011 kl 12:47
Gilla
Jag tycker att det fungerar bra att springa på kvällar eller tidigt på morgonen. Att stiga upp kl. 04.30 nu när det är mörkt är bra mycket svårare men något enstaka pass har faktiskt blivit av. För att motivera mig ännu mer MÅSTE jag bara köpa en bra pannlampa och bra reflexväst/jacka, jag vill ju kunna se och synas i mörkret ;) Nyligen köpte jag en snygg tröja från Love Running och det blev genast roligare att springa. Jag håller med dig Tommy, "onödiga" måste-ha grejor underlättar och motiverar mig också men det är absolut inte nödvändigt för att få ut mig i spåret. Men jag gillar att klä mig snyggt till vardags och till fest, varför inte under löpningen oxå? Kalla mig fåfäng, det bjuder jag på :)
1967 • Uppsala
#15
29 september 2011 kl 17:38
Gilla
Jag saknar helt fåfänga (och det är faktiskt helt sant!) men jag gillar ändå att köpa löparprylar typ klocka och skor men även kläder. Men så är det ju nästan med alla sporter - visst är det kulare när man har rätt grejor? Idag t ex när sommaren helt plötsligt kom tillbaka sprang jag i långa tights och höll på att svettas ihjäl - då är det ju inte kul!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.