Löpning Skador & Rehab 37 inlägg 3028 visningar

löparknä igen :(

1979 • örebro
#1
6 februari 2008 - 16:17
Gilla
Jag vet att det finns tidigare trådar som handlar om löparknä men jag har inte hittat svaret på min fråga. Jag har tidigare haft lite lite känningar på utsidan knät men aldrig har det gjort ont. Igår kom det plötsligt och det värkade ganska mycket direkt. Jag trodde att jag kunde "springa bort" det men icke. Sista kilometern fick jag promenera. Jag satt och läste artiklar och trådar om löparknä och försökte hitta några bra stretchövningar.
Jag har försökt att stretcha men det gör väldigt ont. En del säger att det är bra att stretcha till det ger sig medan andra skriver att det är vila i flera månader som gäller. Ska jag stretcha fast det gör ont? Ska jag ta typ Ipren?
Jag har tänkt att minska på löpandet framöver. Det blir 3 pass/v istället för 4-5. Det blir istället ett cykelpass och en styrketräningspass.
Jag vet inte riktigt om skadan är pga överbelastning eller behov av ilägg.
< < < 1 2 > > >
1979 • örebro
#2
6 februari 2008 kl 16:17
Gilla
om jag skrev löparknä igen är det inte för att jag har fått det igen utan för att det är många som skriver om det.
1967 • Laxå
#3
6 februari 2008 kl 17:21
Gilla
Har haft fenomenet löparknä själv och dras med det fortfarande till o från, kan dock hålla en acceptabel smärtgräns genom att stretcha flera gånger om dagen. Det värker dock rejält efter en dag på jobbet eller efter ett löppass, det kan jag lova.

Det är INTE vila som gäller, utan det är istället; cykel (tidsmässigt dubbelt så långa pass som när du löper), simning (45 min) o vattenlöpning (20 min) med wetvest någon månad framöver. Absolut ingen löpning alls under den här tiden. Det i kombination med stretching och du är redo för fortsatt löpträning utan att tappa något konditionsmässigt....jag lovar. Styrketräning som du har tänkt är ju bra.

Du bör som du själv säger göra en utredning om varför skadan uppkommit och göra lite förändringar i träningsupplägget. Kanske lite långsammare tempo, kortare pass, har du rätt dojjor, undvika alltför kuperad terräng, m m. Att stretcha ITB-senan flera ggr/dag lär du få hålla på med så länge du löptränar...:-). Det får inte göra för ont att stretcha, men helt smärtfritt är det ju inte. Avvakta ett par dagar tills smärtan avtagit något och massera istället utsidan låret o knäet nu i början (15-20 min).

Lycka till med rehabträningen!
Emelie Nyström
1989 • Färlöv
#4
6 februari 2008 kl 20:48
Gilla
Dras också med ett löparknä som jag fick inför träningen inför mitt andra Göteborgsvarv för 2 år sen. Jag gick då från att träna 3-4 gånger i veckan till 6-7! Har en hög smärtgräsn och är envis som en get, samtidigt som jag vet att det är något som är fel när det gör ont. Men jag gjorde likadant som dig, sprang på och fick enorma smärtor, även efteråt. Uppsökte läkare för detta och har nu ett knäskydd som "puttar" tillbaka den del i knäet som felaktigt flyttar på sig när man får ett löparknä. Med detta skydd känner jag ingen smärta alls, dock är skyddet otympligt och måste tejpas fast för att verkligen sitta stilla, men som sagt, ingen smärta.

Jag fick avbryta min träning helt i en månad men lyckades ändå genomföra varvet. Tyvärr är det så att om man en gång fått ett löparknä så hänger det med en. Efter tillräclkigt mycket vila har mina smärtor försvunnit, men om jag påfrestar knäet för mycket, ökar träningsdosen radikalt så känner jag av knäet igen. Mitt råd till dig är att vila, visst aktiv vila fungerar om du simmar exempelvis, MEN ingen löpning. Det blir som en inflammation som måste läkas. Om du dras med smärtor senare så försök få tag på ett skydd, det hjälper. :)

Lycka till!
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#5
7 februari 2008 kl 18:59
Gilla
Håller inte riktigt med dig Emelie, att löparknä alltid hänger med, jag har blivit helt bra från mitt löparknä! Så långa distanser och så mycket som jag springer nu , har jag aldrig gjort tidigare, och det utan minsta känning av löparknä, så visst går det att bli 100% bra!
Ta reda på orsaken till smärtan, och följ de råd som gäller för just din orsak till löparknä så finns det riktigt goda chanser att bli helt bra.
En bra tumregel är att aldrig träna om det gör ont. Försök hitta någon alternativ träning som funkar! Lycka till!
Janne
1973 • Kävlinge
#6
7 februari 2008 kl 19:21
Gilla
Det verkar som att det finns många definitioner på "löparknä". Jag har alltid trott att "löparknä" är när en hemsk smärta infinner sig efter ett par kilometer på utsidan av knät. Smärtan känns mest när man går nerför i trappor men försvinner på ett par dagar. Mitt löparknä stretchade jag bort ganska omgående när jag lärde mig Malin Everlövs stretch samt stretching av baken. Har aldrg fått ont i knä efter detta.
1965 • Västra Frölunda
#7
7 februari 2008 kl 20:46
Gilla
Delar Janne´s erfarenhet, avstog dock från löpning under en period och ägnade mej och MTB cykling då jag inte förstog sympton och åtgärd. Går numer på Yoga en gång i veckan för att få en rejäl dos strechning.
Margit S
1961 • Luleå
#8
7 februari 2008 kl 21:37
Gilla
jag tror det eftersom löpbandet har dämpning, åtminstone de lite lyxigare modeller som finns på gymmen.
Margit S
1961 • Luleå
#9
8 februari 2008 kl 08:09
Gilla
Emelie, är det ett knäskydd med hål för knäet?
1979 • örebro
#10
8 februari 2008 kl 12:30
Gilla
Jag stretchar mina löparknän ett par gånger varje dag och det känns, det gör ont. Ska det göra så ont eller är det ett tecken på att det är inflammerat?
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#11
9 februari 2008 kl 12:28
Gilla
Jag har också haft löparknä, kunde inte träna löpning på hela hösten. Det som fick det att vända för mig var, tror jag, att jag började stretcha mer, kall! Som alternativ träning kan jag rekommendera gång i kraftigt motlut på löpnband.Kom nästan upp i maxpuls gående!
1979 • örebro
#12
9 februari 2008 kl 15:55
Gilla
Jag märker att det är väldigt olika från fall till fall så jag får prova mig fram. Jag körde cykel på gymmet idag, det gick bra men har löparknäkänningar hela tiden. Jag hade funderingar att ge mig ut på en lugn och kort runda imorgon, vi får se hur det känns då. Gör det ont är det bara att stanna och promenera hem
Margit S
1961 • Luleå
#13
9 februari 2008 kl 18:44
Gilla
Bengt!!! Så du menar att jag slipper cykla och kan träna med löpbandet istället?? Det vore ju fantastiskt för mig, hatar cykla!!!! Promenader är för tråkiga eftersom jag vill flåsa. Stavgång, bara bläääää. Löpband ger mig ändå lite löpkänsla...tröst i löparknäeländet....Vilket motlut hade du?
Göran Löfström
1965 • Rångedala
#14
10 februari 2008 kl 08:49
Gilla
Löparknä = smärta under och runt knäskålen, långdistanslöparknä = smärta på knäets yttersida (enl. "Löparens nya handbok") Ovsett vad du lider av ska du absolut få ditt löpsteg kontrollerat så att du får rätt skor och evenuella ilägg och/eller göra som många andra (inklusive mig) gå över till framfotaisättning med kortat steg och ökad stegfrekvens då slipper man allt utom träningsverk i vaderna ;-)
Har gått igenom det som definieras som långdistanslöparknä. Man har det inte "latent" utan det går över med rätt träning och stretchning förutsatt att man korrigerar det som är fel.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#15
10 februari 2008 kl 10:48
Gilla
Marit: Jag tror det finns lite olika skalor på olika löpband, man får anpassa motlutet efter pulsen, bara att ställa in! (Om man har pulsklocka). Jag körde ca 10-12 av 15, har jag för mig. Jag håller med om att cykling är trist (riktig cykling är kul). Jag provade också att knäskydd (knee strap) som jag beställde. Det funkade tyvärr inte alls. Löparknät var mycket starkare än ett litet band runt benet. Man för vissa tycks det funka.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#16
10 februari 2008 kl 12:35
Gilla
Inomhusträningen, t.ex. är bara ett sätt för dig att inte sega ihop, tills du kommer ut till fågelkvittret igen. Ge inte upp. Stretching och power-walk, inne eller ute! Du kommer igen.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#17
10 februari 2008 kl 13:19
Gilla
Fy vad synd jag tycker om dig , Leena! Förstår att du är jätteledsen. När du har legat en stund och käkat praliner så kommer du säkert att börja tänka framåt igen! Nu vet du ju lite mer om dina begränsningar och har blivit lite mer erfaren. Bygg upp dig igen med styrketräning och stretchning och så kommer du att kunna börja jogga igen när det är som finast ute under våren. Med ännu mer fågelkvitter och torrare skogsstigar, ljusare kvällar och behaglig temperatur i luften!
1967 • Helsingborg
#18
10 februari 2008 kl 15:55
Gilla
Du kanske ska se dig om efter en racer som jag gör, Leena.....och så tar vi en cykelrunda i fågelkvittret istället? Det finns ANDRA former utav "uterörelse". Det känns rent utav för pissigt men man måste se frammåt. Pepp-kram från en annan halt jäkel.
Margit S
1961 • Luleå
#19
10 februari 2008 kl 16:03 Redigerad 10 februari 2008 kl 16:10
Gilla
Kommer just från gymmet. Jag flåsade på bandet med en bra talbok. Jag varvade att gå i motlut som Bengt skrivit om med att springa på framfoten som Göran rekommenderade, också i motlut med korta steg. Det gick bra!!Jag vill bli bra från löparknäet och det ska vi visst!!
Margit S
1961 • Luleå
#20
10 februari 2008 kl 17:09
Gilla
Jag tror det var motlutet på mellan 5 och 8 grader som gör det lätt att löpa på framfoten. Jag höll hastighet 10min per km hela tiden, det skulle inte gå fortare. Bandet kändes ganska fint dämpat och jag blev trött i vaderna. Det jag vill med det hela är att träna flåset och om jag får starka vader så är det ju bra. Man kan träna flåset med vattenlöpning också men det är inget för mig. Jag fryser bara hela tiden. Sedan blandar jag alla möjliga gympass: Yoga (rena hälsostretch), Bodypump, Spinn( nyttigt men gräsligt ..men skönt erferåt), vanlig gympa, ska prova Afro-dans också....styrketräning med maskiner.
Jag provade först jobbets gym i källaren men det känndes inte bra. Det var en förlängning av jobbet bara och trångt och smutsigt är det. Så jag unnade mig som tröst ett årskort på ett gym. Där är verkligt fint och lite lyxigt. Kostar 340Skr i månaden. Eftersom jag är lite snål och har betalat så mycket så pallar jag mig verkligen iväg. Det ska ju löna sig!! Jag har ålagd mig löpförbud under februari och är jag inte bra i februari så blir det mars också. Det ska läka ut ordentligt och sedan börja om på nytt med en annorlunda kropp.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.