Löpning Avancerad träning 3 inlägg 3333 visningar

Uppvärmning innan lopp

1974 • Upplands Väsby
#1
27 mars 2011 - 23:08
Gilla
Hej!

Har en fundering och tar gärna emot info i frågan.

Jag har upptäckt att jag ganska tidigt i olika lopp (midnattsloppet och halvmaror) får en puls-topp innan första kilometern, detta utan att jag springer för "fort" utan börjar i ett bra men ej för hetsigt tempo. Upptäckte oxå att jag under mina träningspass får en puls-topp tidigt, innan första km. Sedan verkar det som att pulsen lägger sig på en mer "rimlig" nivå och jag kan senare under passet springa betydligt snabbare utan att lika snabbt komma upp i samma puls.

Min fråga:
Ska jag innan ett lopp "bara" värma upp lite lätt och mjuka upp kroppen eller ska jag försöka att "tempospringa" fortare för att förhoppningsvis slippa puls-toppen sen i loppet och på så sätt kunna tugga på i ett högre tempo?

Hoppas min fundering är begriplig, och puls-toppen som jag nämner är inte min maxpuls, men för hög i relation till tempot.

Hälsar
Tobias
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
27 mars 2011 kl 23:31
Gilla
Det är ganska vanligt att löpare gör ruscher på runt 50 m en stund före ett lopp. Jag tror att de är till just för att driva upp pulsen så att den startar lite högre och inte rusar när man springer själva tävlingen. Lämpligen har man ju värmt upp med lugnare jogg innan.

Sen är det ofta så när man mäter med pulsklocka som har pulsband att bandet är för torrt när man börjar och då registreras en hög pulstopp när svetten börjar fukta bandet. Om man blöter bandet innan man startar blir värdena mer pålitliga.
1974 • Upplands Väsby
#3
31 mars 2011 kl 20:38
Gilla
Ska testa med lite ruscher innan nästa pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.