Löpning Träning 11 inlägg 7971 visningar

Uppvärmning innan tävling

Fredrik
1975 • Stockholm
#1
28 september 2011 - 06:43
Gilla
Jag är en glad nybörjare som började med löpning, ja eller kontrollerat stapplande är nog en bättre beskrivning, i februari. Då hade jag inte kapacitet att flåsa runt mitt 7 km-spår utan fick promenera flera gånger. Men skam den som ger sig. 95 mil senare så kutar jag milen på låga 47 min, enligt min GPS iaf.

Nu tänkte jag springa hässelbyloppet och eftersom det är min första tävling så undrar jag hur ni brukar värma upp innan start?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#2
28 september 2011 kl 07:32
Gilla
Inför min första Gbgsvarvet hade jag läst nånstans här att för längre lopp behövde "ingen" uppvärmning och skulle räkna de första km för att värma upp sig.
Så för Varvet springer jag lätt till start, njuter att titta på eliten som går först och efter det blir det stående i startgruppen väntande på start. Lite hoppande blir det väl!
För 10K som midnattsloppet, samma: lite lätt jogg till start - fast i år fick man vänta rätt länge samt det regnade. Så lite små frusen blev jag.

Allt i allt: under 20K, värmer jag upp de 2 första km eller så genom att springa lite långsammare (vid träningen) och lite snabbare (vid tävling). Efter det är det vanlig fart. Man skall inte bli för kallt pga vädret - så ta gärna en varm jacka eller åt som kan lämnas vid sidan om.
Uppvärmning tycker jag är rätt olika från person till person. Vid träningen har jag börjat att göra 2km rätt lugnt (typ 1min långsammare än vanligt fart), känns mycket bättre efteråt o springer snabbare. Nu för Midnattsloppet var uppvärmning ca 1 timme lång (!) eftersom var i grupp 6 o gjorde alla andra gruppers uppvärmning :) Sprang rätt snabbt från början och resten av loppet också.

Lycka till! Hoppas du hittar det som stämmer med dig :)
Peter
1985 • Luleå
#3
28 september 2011 kl 09:12
Gilla
"Inför min första Gbgsvarvet hade jag läst nånstans här att för längre lopp behövde "ingen" uppvärmning och skulle räkna de första km för att värma upp sig"

Det här kan väl kanske stämma i vissa fall. Men jag antar att behovet av uppvärming är en funktion dels av hur långt det är men även hur snabbt man tänker springa, och antagligen hur bekväm man är med sträckan.

Tror nog Makau var uppe i rätt bra puls när han stack iväg :)
Jonas Larsson
1984 • Floda
#4
28 september 2011 kl 09:35
Gilla
För ett millopp så brukar jag köra ungefär 20min.
Först lätt jogg 10min.
Sen lite fartökningar, stegringslopp och lättare löpskolning för att få till steget.
Fredrik
1975 • Stockholm
#5
28 september 2011 kl 09:38
Gilla
Tack Jonas. Jag ska testa din metod
Per Carlson
1967 • Norrtälje
#6
28 september 2011 kl 13:08
Gilla
Haha...! Kontrollerat stapplande. Nu vet jag vad jag ska kalla mina aktiviteter längs vägarna :)
1971 • Nykvarn
#7
28 september 2011 kl 13:18
Gilla
Jag har insett att jag presterar bäst när jag blivit varm i kroppen av att jogga runt lätt i 10-15 minuter innan tävlingar, brukar också köra några stegringslopp inför t ex miltävlingar men är osäker på hur mycket det ger mig, jag har ibland en känsla av att jag bara blir trött av dem innan loppet och att det räcker med den långsamma joggen men jag vet inte.
1980 • Stockholm
#8
28 september 2011 kl 13:21
Gilla
Vad är egentligen den största nackdelen med att starta halvljummen och direkt gå upp i marschfart? Presterar man sämre eller handlar det om minskad skaderisk eller något annat?
Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#9
28 september 2011 kl 13:45
Gilla
Sprang två sträckor för två olika lag på Bellmanstafetten iår (ca 5 km per sträcka). Det första loppet var inte planerat men en sen skada på en deltagare gjorde att jag fick hoppa in. Hann med en mycket kort uppvärmning innan sträckan. Kände från början att jag hade svårt att få en avslappnad löpning och bra teknik. Gick i stort sett för fullt men var ändå ganska missnöjd efteråt. Fick vila en halvtimme till nästa sträcka. Tyckte jag inte riktigt körde för fullt men hade ett skönt flow och bra teknik, såg på klockan samt sedemera sluttiden att det ändå gick fortare än min första sträcka.

För mig fungerar det alltså klockrent att göra en rejäl uppvärming innan och få ett bra resultat av det (detta gäller 5km & 10km lopp - halvmara kör jag mest lätt jogg - maran består uppvärmningen av att knyta skorna). Mitt uppvärmning är i stort sett identisk med Jonas Larssons upplägg ovan.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#10
28 september 2011 kl 14:49
Gilla
@Stefan J: Tack för tipset ang. din maraton uppvärmning ;)

För 10K håller jag med att uppvärmning skall göras rätt. Hinner inte värmas upp under loppet annars, tycker jag.
För halv mara, hinner man med lätt jogg + hålla sig varm innan starten
För mara, vet inte än... återkommer på Måndag!
1983 • Västerås
#11
3 oktober 2011 kl 11:12
Gilla
Det är väl högst individuellt vad man föredrar. Jag har en bakgrund inom friidrotten (200m, 400m, 800m ) och är van vid att börja min uppvärmning 40-45 min före start och det av flera anledningar.
Jag vill kunna jogga ett par km, stretcha och göra lite löpskolning för att sedan ta det lite lugnt den tid som är kvar till start. Det är av gammal vana och det är min ritual för att känna att kroppen är med på noterna och att tekniken ska sitta där när startskottet går.
Det var den fysiska förberedelsen, men det är lika mycket en mental förberedelse att få vara för sig själv under uppvärmningen och tala sig själv till rätta medan kroppen förbereds på ansträngning. Det är mitt sätt att hamna i "flow" när starten går och det fungerar för mig.
Hitta din egen modell och håll dig till den.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.