Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 8805 visningar

Jag ger upp. Alternativ till löpning?

Johan
1980 • Göteborg
#1
3 mars 2011 - 20:00
Gilla
Hej. Nu har jag tappat motivationen någonstans långt ner i källaren. Jag har under senaste halvåret blivit "frisk" från ett löparknä (hade problem med det i 1,5 år) och har sett fram emot att äntligen få springa. Nu har jag dock fått jäkligt ont i vänster knä och idag kom jag endast 15 min innan det högg till och jag fick gå hem. Jag misstänker att jag trampat fel under ett pass på snö i januari.

Hur som helst, löpning är min absoluta favoritaktivitet. Löpningen ger en massa positiv energi som gör allting lättare att hantera. Därför är det så frustrerande att inte få springa. Jag skulle gärna vilja hitta något alternativt till löpning som ger den där härliga goa känslan.

Har ni några tips på aktiviteter som ni tycker kan jämföras med löpning? Gärna aktiviteter (inom som utomhus) som passar väder och geografi i Göteborg.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#2
3 mars 2011 kl 20:12
Gilla
När jag åkte på ett löparknä förra våren köpte jag en begagnad racercykel på Blocket. Det var bland det bästa jag gjort. Det är fantastiskt kul att cykla, lika roligt som löpning och lite mera skonsamt mot kroppen. Jag fick också tillbaka motivationen att springa. För mig finns inget som påverkar motivationen så mycket som när jag blir sjuk eller skadad. Efter som jag har en tendens att vilja springa mer än vad min kropp verkar klarar av så är det bra att ha en räcercykel att plocka fram då blir jag inte skadad lika lätt. Den stora nackdelen med att cykla är att det kan bli ganska dyrt. Man vill ju gärna ha en fin cykel och snygga cykelkläder;-)
Linda Eriksson
1978 • Skara
#3
3 mars 2011 kl 20:47
Gilla
Vattenlöpning med wet-vest kanske. Har jag fått köra under en period pga inflammation i hälen. Men även s.k cross-trainer funkar bra. Sjukt jobbigt och en riktig pulshöjare =)
1983 • >
#4
3 mars 2011 kl 20:56 Redigerad 3 mars 2011 kl 20:56
Gilla
Kör någon gruppaktivitet på gym, som verkar rolig och skonsam för knäet?

Jag kan verkligen inte komma på något som kan ersätta löpning.
Du kommer säkert tillbaka med de första vårblommorna :D
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#5
3 mars 2011 kl 21:16
Gilla
Det verkar finnas massor av roliga stigar som passar för MTB i Göteborg. MTB är sjukt roligt.
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#6
3 mars 2011 kl 23:38
Gilla
Johan: Vad vet jag, men jag får känslan av att du gör för många långpass. Du tränar ju mycket annat också så det kanske kompenserar, men jag tycker du löper sällan och långt. Ändra i upplägget och köra kortare sträckor och kanske mindre intensivt och öka stegvis.. typ 10% regeln för att få ordning på det? Vem fan har lust att sluta liksom ?! :)
1985 • Linköping
#7
4 mars 2011 kl 02:09
Gilla
Många har blivit bra i knäna efter att ha bytt till mer minimalistiska löparskor. Löpsteget ändras och fötterna absorberar stötchockarna istället för knä och höfter. Det kanske kan vara något?

Annars är inlines om somrarna grymt skoj! :)
Linda Blomberg
1985 • Luleå
#8
4 mars 2011 kl 05:45
Gilla
Längdskidor :-)
1974 • norrala
#9
4 mars 2011 kl 07:46
Gilla
Håller helt med Desire` om skovalet,köp dig ett par minimalistiska löpskor,har själv haft löparknä men bytte typ av sko för ex antal år sedan,springer även lite barfota, har sedan dess inga problem med mitt löparknä.Varva dina löparpass med att cykla MTB som är riktigt skoj.
1969 • Sala
#10
4 mars 2011 kl 07:47
Gilla
Håller med Marcus. Man ska inte springa för långt, utan hålla sig till en distans som man är säker på att man orkar med långsiktigt. 10%-regeln gäller inte. Den är alldeles för hög. Lägg på ca 5 km var tredje vecka, utspritt på alla pass.

Farten ska på på ca 70% av veckans löptid vara långsam, enligt vissa inte en minut långsammare per km än du klarar av att hålla på ett maratonlopp, enligt andra 70-80% av din personligt uträknade maxpuls, enligt andra efter en tabell, men hur som helst: långsamt! Först när du aldrig har ont, aldrig får träningsvärk eller obehag utan känner att kroppen snarare mår bättre av löpningen är det dags att ens tänka tanken på intervaller eller snabba pass i personbästa-fart.

Men ersättning för löpning? Nej. Varken simning eller cykling kan ersätta känslan man får av löpsteget. Dessutom kan man bara cykla i några månader och simning tar flera timmar i anspråk för en timmes träning. Samma sak med gruppaktiviteter på gym. Men om man gillar att byta svett med en massa flåsande hiphoppslyssnande muskelpressare så kan man ju ändå överväga att ödsla hela kvällen åt transport till och från gymmet. Det finns säkert en tändning i detta om man har en sådan läggning ;)
Maria Pettersson
1972 • Frändefors
#11
4 mars 2011 kl 11:18
Gilla
Testa crosstrainer, mjuk o smidig rörelse som inte frestar på vare sig knän eller rygg. Finns med förprogramerade pass som verkligen är pulshöjande :)
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#12
4 mars 2011 kl 12:19
Gilla
Man kan faktiskt cykla mtb året om. MTB är roligare än löpning men tar betydligt mer tid och kan kosta väldigt mycket pengar.

Håller delvis med minimalisterna men tycker att man ska fokusera på att springa "mjukt" och fint med bra hållning och centrerade landningar istället för att fokusera på skoval (även om man bör undvika de värsta tegelstenarna). Det blir lätt frälsning genom konsumption annars.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#13
4 mars 2011 kl 16:00
Gilla
Skidor på vintern och rullskidor när det är barmark. Skidåkning på snö är riktigt skonsamt och man åka riktigt mkt utan att dra på sig skador. Rullskidor är lite mer belastande för armbågarna.
1974 • Ljungby
#14
4 mars 2011 kl 16:06
Gilla
Åkte en hel del inlines med stavar förra sommaren. Tänkte även köra på lite med det i sommaren. Har fördelen gentemot löpningen att även armar och axlar får jobba en del.
Thomas Bärtzner
1974 • Stora Höga
#15
4 mars 2011 kl 16:10
Gilla
Hej !

Instämmer med Johan och någon mer ovanför: cykel är grejen! Racercykel ger mig samma grymma känslan man kan få av löpning; en ljummen vårkväll, bra form, det går fort och vilken backe som än kommer så bara matar man på, Och MTB på lågom tekniska stigar är sjukt kul,
1968 • Kristianstad
#16
5 mars 2011 kl 11:35
Gilla
Det är jobbigt att inte kunna träna...fast många skulle nog säga tvärs om. :)
Jag har precis blivit lite beroende och har flera ggr genom åren börjat löpa men inte kunnat fortsätta pga känningar i ett knä. Troligen för att jag kört på för hårt, i fel skor och följt program som ju ska vara bra. De programmen är säkert bra men inte för mig som är klen i ett knä. Nu tror jag att jag har förstått det och även om jag nyss sprang/lunkade för långt så ska jag den här gången lyssna mer på min kropp.
Cykling är dyrt men roligt och det går som andra sagt att göra det året om med en MTB - ev. en racer men det beror på var man bor och vad man har för däck.
Skidor och rullskidor är säkert kul men det kräver mer av miljön för att passa och det är minsann inte billiga saker. Jag trodde att jag kunde ev. testa rullskidor men en utrustning går ju på många tusen med skidor, stavar, bindningar, pjäxor osv.
Jag har köpt stavar och går istället. Det fungerar bra tycker jag även om det inte ger "ruset" som kan bli när man springer. (Ja, jag vet inte så mkt av springrus eftersom jag bara lunkar men ändå... ;) )
För min del går alla inomhusträning bort för det är så jäkla trist att stå i en lokal och nöta om det inte är trevliga människor i närheten förstås. ;)
Jag tycker spinning var rätt kul när jag provade det förr men det är roligare att cykla ute.
Gå med i en rodd/paddelförening. Det är jäkligt kul att ro - ute - eller att paddla. Tyvärr kräver det mer av i så väl utrustning som tid men runt Blöteborg finns det ju mkt vatten. ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.