Löpning Kom igång 23 inlägg 11799 visningar

Hur snabbt kan man kapa tid på löpning? 2km lopp

Anna Engström
1980 • Karlstad
#1
28 november 2010 - 22:08
Gilla
Hej!
Behöver tips. Har precis kommit igång efter förlossning med löpning. Ska göra polisens fystester i januari. Har gjort det förut och klarat det men vet inte hur jag ska lägga upp det med denna tidspressen. Ska ge det ett par veckor till och ser jag att det är omöjligt avböjer jag platsen till någon annan.

Så. Sprang på löpbandet i förrgår. 8km/h. Var ordentligt svett och avbröt efter 2,5. Vet att jag måste ut på längre sträckor för att få km och ork i benen. Har träffat en tjej som säger hon gick från totalt otränad och klarade 2km på 10 minuter på 3 veckor, Är det verkligen möjligt. Jag är redo att ge järnet! Tror ni att mitt upplägg som följer kan ge resultat?

Dag 1:5 km
Dag 2: Vila
Dag 3: intervaller
Dag 4: vila
Dag 5:5km
Dag 6: vila
Dag 7: Lungt återhämtningspass så långt jag orkar

Jag vill gärna försöka och se om jag klarar det. Får jag ner tiden till 11 minuter innan så är jag säker på att jag fixar det på ren vilja. Men vägen dit. Ändå 3km/h på 6-7 veckor.

Tacksam för svar!

Sonen är förresten 4 månader så det är ju lite tidigt än för löpning, men tänkte köra på så länge jag inte får ont...

< < < 1 2 > > >
1973 • Älvängen
#2
28 november 2010 kl 22:20
Gilla
Baserat på vad du klarat innan så skulle jag säga att fart- och konditionsmässigt finns inget hinder. Men när jag hört min fru prata om hur ont hon fått i underlivet vid löpning efter förlossning så är det nog där det kan ta stopp, men det är ju olika för alla.

Det viktiga är nog att lyssna på kroppen, men det verkar som du redan tänker så.

Hoppas du lyckas!
David Frisk
1989 • Göteborg
#3
28 november 2010 kl 22:25 Redigerad 28 november 2010 kl 22:26
Gilla
Hur ser löptesterna ut på polisuttagningarna? När det handlar om en såpass kort tid så gäller det att träna så kallat grenspecifikt, kort sagt; man blir bra på det man tränar på. Löpband är enligt mig inte optimalt för träning, visst är det varmt och skönt, men när svetten rinner och avsaknaden av fartvind är det enda man tänker på så kan det vara svårt att fortsätta.


Mvh,

David
Anna Engström
1980 • Karlstad
#4
29 november 2010 kl 09:26
Gilla
Jo ont hade jag i början men såg till att vila och sen gå ut väldigt lugnt igen. Nu känner jag mig "hel" igen men konditionen är ju bortblåst :-)

Det är 2km på tiominuter, 10 varv på 200 meters bana för mig. Löpbandet har blivit min vän nu då jag anser att jag behöver "kontrollerad" löpning. Undrar bara hur mycket framsteg man kan tvinga fram i kroppen. Ska springa på tid på gymmet idag men har inte direkt några höga förhoppningar... Men vill försöka iaf :-) När jag kör på löpband nu så försöker jag att hålla ut så länge som möjligt i hastigheten som ska springas, 12km/h. Jag klarar iaf en minut ...saknas bara nio till :-)
1975 • Hässelby
#5
29 november 2010 kl 10:36
Gilla
Ett tips är att försöka få in så mycket bålstabilitetsträning som möjligt. Dels stärker du muskler som har blivit uttänjda och försvagade under graviditeten och dels så kommer god hållning och stark bål leda till mer effektiv löpning (du kan röra dig fortare framåt utan att förbruka mer energi). Förenklat uttryckt.

Annars tycker jag att din plan utgör en bra blandning av pass. Kanske du skulle vara betjänt av att vid några tillfällen innan fystestet flytta din träning till bana. Finns det någon idrottshall med 200 m-bana i Karlstad som du kan nyttja?
Anna Engström
1980 • Karlstad
#6
29 november 2010 kl 10:42
Gilla
Jag kör mycket bålstabilitet och har nu lagt in 2pass core på gymmet varje vecka. men har inte tänkt på att det kan påverka löpningen annat än att jag blir stabilare i kroppen... men ska köra på järnet med min boll här hemma :-)

Det finns bara utomhusbanor vad jag vet men det funkar väl också, just att få in det där med bana i kroppen :-) kanske har de stora inomhushallarna banor som man kan nyttja vid vissa tider... får ringa kommunen....

Några andra tips? tror ni jag kan lyckas?
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#7
29 november 2010 kl 11:30
Gilla
När jag gjorde de testerna (långt innan jag kom på att jag tyckte det var roligt med löpning) så tränade jag på en väg fram och tillbaka som totalt blev 2 km... den vägen sprang jag varannan dag i kanske tre veckor innan testerna och sen klarade jag dem med ganska god marginal. Jag var då itne speciellt konsitionstränad men hade väldigt bra grundförutsättningar då jag hade ett jobb där jag gick konstant hela dagen (hästjobb).. Så jag tror absolut att du kan klara det på de veckorna om du tränar smart...

Jag skulle råda dig till att träna kortare sträckor än 5 km, och försöka springa fort. Med risk för skador, men det får du känna efter själv vad du klarar av! Löpbandet kan hämma också, så försök att springa på känsla och inte bara efter siffrorna. Huvudet kan bli tröttare än kroppen när det står 12 km/h på bandet, så man tror att man klarar kortare tid än vad man faktiskt gör! =)

Kan du kanske träna spinning också för att ha ett alternativ till löpningen och få upp flåset ordentligt?

Lycka till!!!
Anna Engström
1980 • Karlstad
#8
29 november 2010 kl 19:33
Gilla
Hur gick det sen då, kom du in på skolan? :-)

Kommer precis från gymmet nu...har en bra väg att gå men med lite vilja så... det känns bra i kroppen iaf och det är huvudsaken. Kommer jogga varannan dag minst och märker jag att resultaten dröjer så får jag lägga in fler pass helt enkelt. Idag sprang jag brevid en kille som hade löpbandet på 17,3 och såg inte ens ansträngd ut. Snacka om läge för dålig självkänsla :-)

Jag har två killkompisar som har lovat att hänga med mig ut så det kanske kan vara en bra idé. Att ha någon som drar lite och skriker när man blir trött och seg i benen... fast nu är det så kallt här så jag springer hellre inne så jag inte blir förkyld...

Har tänkt på spinning men orkar inte stå upp på cykeln då det påverkar magen för mycket, den har väl inte läkt ihop riktigt än så jag måste tyvärr vara försiktig med det :-(
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
29 november 2010 kl 23:13
Gilla
Konditionen kan man förbättra en del rätt snabbt, då ska man ligga så lång sammanlagd tid som möjligt på hög puls (90% av max eller så, minns inte om det finns en tydlig gräns). Norrmännen (Helgerud och vad nu hans kollega heter) predikar 4x 4 minuter i bra fart så att man är nästan slut efter sista (men inte helt). tror de har två minuters vila i receptet men det kan du googla på.

Jag tror det är det snabbaste sättet du kan bli bra på 2000m på. Komplettera gärna med lite backlöpning för tekniken om ni har barmark, eller kortintervaller. Helst under liknande förhållanden som du ska göra testet. Spring gärna ett pass i 12km/h så långt du orkar en gång i veckan. Eftersom 4x4 minuter med lätt jogg emellan blir betydligt mer än 2km behöver du inga längre pass nu.
Lycka till!
Larry_A
1971 • Göteborg
#10
30 november 2010 kl 00:21
Gilla
@Anna Några råd till i all hast. Spinning är ett bra komplement som ju inte belastar lika ensidigt som löpning. Annars är det så mycket löpning du pallar som gäller. Jag tycker löpband är bättre än att halka runt på isen i Karlstad och riskera. Tänk på att sätta lutningen på bandet till minst 1%. Det motsvarar fartvinden. Laborera gärna mellan 1-5% lutning ger lite mer spänst och benstyrka. Gör ett test idag och ett i jul för att sedan veckan innan testet se att du förbättrat dig avsevärt! Gör gott för självförtroendet! Lycka till och glöm inte att uppdatera hur det går för dig!
Anna Engström
1980 • Karlstad
#11
5 december 2010 kl 11:30
Gilla
Tack så mycket för tipsen! Idag blir det intervaller på löpbandet. Har blivit livrädd för att bli sjuk så löpning utomhus i den här kylan är inget alternativ i dagsläget... inte heller vill jag halka runt på isen och riskera något :-)

Det är ju otroligt hur fort man kan känna av konditionsförbättring. Klockar mig varannan vecka på löpbandet. Är orolig varje dag för att jag inte kommer kunna förbättre mig fort nog. Men hoppas naturligtvis. Med era tips känner jag mig bättre rustad :-)

En sak om intervaller bara... Jag har hört att man ska räkna i meter och inte tid. Vad är bäst, spelar det egentligen någon roll?
David Frisk
1989 • Göteborg
#12
5 december 2010 kl 22:01
Gilla
Intervaller bör du nog räkna i tid, eftersom det handlar om att kroppen ska jobba hårt under just en bestämd tid. Sen hur långt du kommer på den tiden är ganska ointressant. Det är vad jag tror i alla fall.

På denna sida finns en så kallad löpningskalkylator där du skriver in hur snabbt du kan springa på en viss sträcka, sedan räknar den ut måltider för alla möjliga intervaller och distanspass du kan köra för att utveckla din kondition, helt klart värt att kolla på:
http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm
Anna Engström
1980 • Karlstad
#13
13 januari 2011 kl 15:31
Gilla
Kära vänner! Jag åkte på förkyldning innan jul som sträckte sig till efter nyår. Första passet jag tog tid efter detta var förra måndagen. 13:56. Jag grät och grät. Tänkte skita i allt. Men på det igen och denna gången hade jag förbättrat till 12:37. Härligt! Ytterligare ett par dagar senare låg jag på 11:37 och sista tidtagningen gav resultatet 11:06....

Jag lyckas ändå inte vara stolt. Jag har ju 50 sec kvar. Hur ska jag få bort de där jävla järnspökena och orka? Jag håller tempo fram till 1 km. Sedan så börjar jag sacka efter och alla dumma tankar kommer. Hur ska jag göra? Hela tiden kommer tankarna; 2km usch vad långt, de går inte, jag skiter i detta, jag klarar det inte. Ska ta tid imorn och ev igen på lördag. En minut att fila. På måndag är det nämligen dags! :-)
Kristin H
1981 • Karlanda
#14
13 januari 2011 kl 16:09
Gilla
kom igen nu det klarar du!! tänk positivt!! när du väl är där å andra folk runt dig som du kan hänga på så tar man i det lilla extra.. lycka till å kör hårt :-D
Anna Engström
1980 • Karlstad
#15
13 januari 2011 kl 16:10
Gilla
Tack så mycket! Ska göra mitt yttersta imorn och tänka att det är på riktigt när jag kör med sambon... Tio minuter är inte lång tid... nu jäklar!!!! :-D
1971 • Nykvarn
#16
13 januari 2011 kl 16:16
Gilla
Du fixar detta!! Med måndag i antågande finns ingen tid kvar att toppa formen på. Här kommer istället mitt mentala trix jag tar till när jag blir trött vid löpning, jag rabblar helt enkelt mitt mantra "Snabb-Stark-Lätt" i takt med fotisättningarna och väldigt fort brukar trötthetstankara skingras!!

Kom ihåg att hålla en ganska hög stegfrekvens, det är det effektivaste sättet att höja farten istället för att ta längre steg.

Du fixar det!
Anna Engström
1980 • Karlstad
#17
13 januari 2011 kl 16:20
Gilla
Snabb stark lätt- fasen vad bra! Bästa tipset hittills! Jag vet att jag kan pressa ur mig 50 sec till. Struntar i om jag inte orkar gå efter eller om jag spyr... det är inte omöjligt. Mina tankar är det bara :-) Åh vad bra, ska bli så kul att testa imorn! Snabb - stark - lätt!!!! :-D
1971 • Nykvarn
#18
13 januari 2011 kl 18:37
Gilla
:-)
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#19
13 januari 2011 kl 20:12
Gilla
Stort varmt lycka till Anna! Du är urstark! Go! Go! Go! Säker på att alla här håller tummarna hårt i morrn! :)
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#20
13 januari 2011 kl 22:01
Gilla
Det går jättebra!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.