Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4322 visningar

ont i benhinnorna

Tim Sultan
1986 • långared
#1
15 november 2010 - 09:11
Gilla
Tjena.

jag har börjat att springa lite mer regelbundet nu men jag får så galet ont i
mina benhinnor när jag springer:( jag har ett par nya nike skor som är ganska mjuka. det brukat vara värst när jag har kommit ungefär 3km så då får jag ibland stanna o ta det lugnt en liten stund. sedan när jag springer försvinner det mer o mer. jag har även märkt att jag för som små kuller på small bena när jag springer, funderar på om det har något gemensamt.

tack på förhand
//Tim
1978 • Skellefteå
#2
15 november 2010 kl 09:49 Redigerad 15 november 2010 kl 09:53
Gilla
Det där problemet hade jag också i början. Delvis pågrund av att jag vägde lite för mycket, ökade träningsmängden alldeles för fort, att jag sprang för mycket på hårt underlag men även för att jag stretchade alldeles för dåligt efteråt. Det kommer troligtvis att bli bättre med tiden men öka inte på träningsmängden allt för snabbt utan låt det ta tid så kroppen få vänja sig vid den nya belastningen. Vet inte hur mycket du stretchar men mitt problem blev mycket bättre när jag började stretcha rumpmusklerna ordentligt efteråt samt vaderna (två vad övningar för att få med både den ytliga och den djupa delen av musklen).
Ett tips är även att sänka farten ett tag och även korta ner steglängden vilket kommer att minska belastningen.

David
C T
1990 • Ljungby
#3
15 november 2010 kl 09:50
Gilla
Jag har varit med om samma sak som du förut, ont i benhinnorna och små svullnader/bulor på skenbenen. För mig hjälper det med att värma upp lite innan jag springer, se till att få igång blodcirkulationen och bli varm. Vet inte om det är "rätt" sätt. Men det lindrar smärtan i alla fall. Får man väldigt ont ska man akta sig det kan vara början på en stress-fraktur har jag hört.

Ta det lite lugnare och värm upp lite innan du ger dig ut och springer :)
1968 • Helsingborg
#4
15 november 2010 kl 10:20
Gilla
Jag hade samma problem efter Stockholms Halvmarathon där jag tog ut mig ganska rejält. Jag började springa lite för fort efter tävlingen och hade ont i benhinnorna i ca fyra veckor. Då bestämde jag mig för att göra ett litet uppehåll på nio dagar och efter det känns det bra igen. Antagligen en liten inflammation som behöver tid att läka.
1970 • Sala
#5
15 november 2010 kl 18:02
Gilla
Det är nog en klassisk skada i början faktiskt. Jag hade stora problem med benhinnorna. En av anledningarna är att man landar för hårt på hälen och muskelfästena i smalbenet får då ta för hårda smällar. Det hjälper att värma upp benen innan löpning och att kyla som en tok efteråt, spola med duschen så kallt att du nästan inte står ut under så lång tid att det inte går mer. Stretcha vaderna ska visst hjälpa också. Dra ner tempot lite under en period, landa mer mitt under foten eller helst på framfoten. Kyl efter och stretcha, sen så- SWOOOOSCH!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.