Löpning Träning 11 inlägg 9233 visningar

Styrka och löpning, en dålig kombination?

tom w
1988 • Trelleborg
#1
16 augusti 2010 - 00:13
Gilla
Jag kör ett styrkeschema på ungefär 3 gånger i veckan på gymmet. Samtidigt så vill jag gärna försöka komma ut och springa distans typ 2-3 gånger i veckan också (kör schema från marathon.se).

Samtidigt får man höra så mycket om hur viktigt det är med vila och sådär, så min fråga är hur vilan egentligen fungerar? Säg att jag tränar styrka måndag och sen löper på tisdagen, då anstränger jag väl inte musklerna på samma sätt? Men kan tisdagen räknas som vila fortfarande. Eller måste tisdagen vara helt fri från aktivitet för att få klassas som vilodag?

Hur lägger man upp det annars på ett bra sätt?

/ Tom
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#2
16 augusti 2010 kl 07:58 Redigerad 16 augusti 2010 kl 08:02
Gilla
Du ska alltid löpa först och träna styrka efter ... antingen samma dag eller löpa en dag och styrketräna nästa. Så vila en dag. När du tränar styrka blir musklerna trötta och orkar inte stabilisera leder och bäcken, rygg etc tillräckligt när du springer - och du drabbas mycket lättare av skador.
Alltid en vilodag efter styrkepass!

Det gäller om du tränar styrka ben! Överkropp kan du gott träna dagen innan ett löppass!
1992 • Norrköping
#3
16 augusti 2010 kl 09:54 Redigerad 16 augusti 2010 kl 09:56
Gilla
Jag kör i stort sett aldrig med rena vilodagar över huvud taget - om jag inte absolut måste för att jag inte hinner med att träna - och jag har aldrig haft några problem med det.

Tränar du överkroppen på gymmet och springer dagen efter blir ju springdagen en vilodag för överkroppen och gym-överkroppsdagen en vilodag för benen.

Efter att man kört benen på gymmet kan ju en dags vila för benen vara på plats. Då kan man ju köra överkroppen istället. Dock kör jag ofta ett kortare, lugnt distanspass då. Jag tycker att det känns som att träningsvärken i benen försvinner fortare då på något sätt. Ett tufft intervallpass dagen efter däremot skulle jag aldrig komma på tanken att köra, och likadant åt andra hållet. Aldrig träna benen på gymmet dagen efter ett tufft löppass. Likadant gäller ju med långpassen - återhämtningen tar ju längre tid även efter dem.
Vet man att man ska ut och springa dagen efter behöver man ju inte köra slut på benen helt och hållet på gymmet dagen innan heller. Det där känner man ju av.

Såhär gör jag i alla fall och jag tycker att det funkar. Jag har inte haft minsta skada på länge och gör hela tiden framsteg både på gymmet och i löparskorna. Helt och hållet fel tänk kan det ju inte vara alltså. Dock gäller det ju att man känner av dagsformen - är man sliten i benen gör ju inte ett löppass mycket nytta. Då kan man ju skjuta fram det en dag och inte köra igenom det bara för att.

1988 • Helsingborg
#4
16 augusti 2010 kl 15:10 Redigerad 16 augusti 2010 kl 15:11
Gilla
Jag kör någon typ av samma kombination också, eller ja. Jag körde samma typ av kombination förra sommaren. Denna sommaren har jag haft strul med benhinnorna. Gå in och kika lite i min träningsdagbok för juni/juli/augusti förra året så får du se hur jag la upp det.

Förvisso hade jag typ 3 vilodagar på hela sommaren då. Var inne i en tuff tränignsperiod men jag har ALDRIG känt mig i så bra form som då. Aldrig varit piggare i kroppen och känt att jag haft mer att ge...

Och inte skadade jag mig heller där...

Så mitt tips är att köra det du är sugen på och känner för! Är du sliten på något ställe, körnågot annat istället!
1988 • Helsingborg
#5
16 augusti 2010 kl 15:13
Gilla
Grundschemat i min träning förra sommaren var följande:

Måndag - Rygg/underarmar
Tisdag - Ben
Onsdag - Distanslöpning
Torsdag - Vila (egentligen men blev aldrig så på grund av jobbet)
Fredag - Bröst/Triceps
Lördag - Biceps/Axlar
Söndag - Intervaller
1987 • Solna
#6
16 augusti 2010 kl 15:26
Gilla
Tvärtom vad Susanne menar så säger jag alltid konditionsträning efter styrketräning. Annars kan inte kroppen tillgodogöra sig styrketräningen. Nu kan jag inte det hela med exakta medicinska termer. Men konditionsträning motarbetar styrketräningen. Så går du till gymet efter löpningen så kommer inget hända.

Du kan söka upp väldigt avancerade trådar om detta på forumet på: http://www.kolozzeum.com/ (ett styrketräningsforum)

Det är om du springer och gymar samma dag det. Men om du styrketränar ena dagen och löper nästa så har du ju väldigt mycket vila så då är det ju hur lugnt som helst.

1992 • Norrköping
#7
16 augusti 2010 kl 15:59 Redigerad 16 augusti 2010 kl 16:01
Gilla
Det där finns ju massor av skolor om. Den ena studien visar ditt och den andra visar datt. Var som är rätt eller fel är svårt att veta så man får nog följa det som man själv tror och tycker känns bra.
Jag personligen skulle aldrig kunna springa efter att ha kört igenom benen på gymmet. Jag brukar vara så spak i benen att jag knappt kommer ned för trappan till omklädningsrummet. Om jag cyklar till gymmet är det knappt att jag tar mig hem.
Springa efter ett överkroppspass tycker jag inte heller verkar vara en helt bra idé. Efter sådan träning behöver man ju omedelbart få i sig massor av mat. Hur ska man då kunna spring? Nej, det tror jag inte på...

Att springa innan jag kör på gymmet (omedelbart innan) däremot fungerar helt okej. Kanske att man inte bör köra ett långpass eller så men att vara varm i kläderna när man kommer till gymmet är ju alltid bra - oavsett vilken del av kroppen man ska träna. Värma upp så att man får upp pulsen lite innan man sätter igång med styrketräningen har för mig alltid varit en självklarhet - det är dessutom den rekommendation man alltid får av experter när det gäller att undvika skador.

Ett två-splittprogram är nog ett måste om man vill träna så pass många pass i veckan som sex, sju eller mer. Helkropp funkar knappast med tanke på vila. Själv kör jag överkroppen på ett pass och benen på ett annat. Det tycker jag är absolut enklast.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#8
16 augusti 2010 kl 19:37
Gilla
Många bra råd ovan. Själv hade jag som mål att ta 120 i bänk samtidigt som jag kunde springa 1 mil under 60 ( efter att ha börjat springa igen för ett par år sedan ) . Det gick inte, styrketräning /( ialla fall tung sådan ) är ju på ett sätt kontraproduktiv visavi löpning; man blir ju tung ! Har nu lagt ner tung styrka och kör yoga och core som komplement till den goda löpningen och är nu på väg kunna, om nåt år , springa under 50 igen....mkt tack vare att jag tappat 8 kilo !
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#9
16 augusti 2010 kl 20:15
Gilla
Jag sprang och tränade styrketräning under många år, men ju mer jag sprang desto svårare att orka med styrketräningen, det var svårt att öka styrkan. För att öka i styrka fick jag låta den träningen gå i första hand, och springa mer sällan.
1992 • Norrköping
#10
16 augusti 2010 kl 21:05
Gilla
Mikael:
Jag har liknande mål som du hade men med lite mer övervägning åt löpningen. Jag ska ta 100 kilo i bänkpress och samtidigt springa milen på 40 minuter (för att det ska räknas som att jag har uppnått det målet ska detta ske inom samma 24h). Jag har en bit kvar men orimligt är det inte.

Visst är det så att tung styrketräning lite motverkar fina resultat på löpsidan för man känner av att man blir tyngre. Ibland kan det vara så att man tycker att man inte gör framsteg inom löpningen alls men har man gått upp fem kilo och kan hålla samma tid på en viss distans har man ju trots allt gjort framsteg. Så måste man ju se det.

Åt andra hållet är det lite liknande också. Löpningen bränner massor av kalorier, speciellt långpassen, vilket gör att det är lite knepigt att ligga på kaloriöverskott vilket är en förutsättning för att bli större och starkare. Man måste äta enorma mängder och mycket energität mat för att det ska fungera, men fungerar gör det om man bara tänker på det.

Jag ser det som att det hela får bli en kompromiss. Jag vill inte vara smal som en tarm även om det skulle vara bättre ur löpsynvinkel. Vill man vara allsidig får man helt enkelt kämpa på ändå.

Viktor:
Att man kan träna hur mycket som helst är väl inte helt sanningen. Inte om man inte tar det stegvis under en lång period. Dock kan man träna väldigt mycket om man lägger upp träningen på ett genomtänkt sett och är medveten om att träning bryter ner och vila bygger upp.

Att man inte alltid får träningsverk betyder inte att man inte behöver vila. Ofta känner jag ingenting på morgonen efter ett hårt gympass men jag skulle aldrig få för mig att gå till gymmet och träna samma muskler direkt i alla fall. Kroppen ger inte alltid signaler om allt - utom när det kan vara för sent och man har dragit på sig en skada. Att lyssna på kroppens signaler kan aldrig ersätta medveten planering av träningen.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#11
17 augusti 2010 kl 10:39
Gilla
Anton : kul läsa om ditt mål ! jag undrar banne mej om jag inte får lite inspiration köra lite tyngre igen !! :) Tar du 100 i bänk och springer under 40 är det mycket imponerande, härligt mål !!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.