Löpning Kom igång 7 inlägg 2629 visningar

barfota/minimalistsko löpning

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
4 maj 2010 - 21:17
Gilla
Fick knäproblem igen förra året så jag la ner ett tag. Men tänke ge det ett försök med att köra lite med barfota/fivefingers skor för att se om det minskar belastningen på knäna. Antigen så funkar det eller så gör det inte men eftersom det inte funkar med vanliga dämpade skor så har jag inget att förlora :-)

Tänkt börja väldigt försiktigt med 5min per dag varje dag i en vecka o sen öka till 10min veckan efter. Men vad händer sen. Hur fort vågar man öka utan att riskera att skada sig. Vad har ni andra för erfarenheter av inlärning till barfota/minimalistsko löpning? Vad bör man ha för ambitions nivå?
Dan Grundström
1972 • Märsta
#2
4 maj 2010 kl 22:04
Gilla
Har precis testat mina nyinköpta five-fingers, 5min låter som en bra början. Jag sprang i 8 minuter och har haft en fruktansvärd träningsvärk i vaderna sen i söndags då jag provsprang dem och då är jag ändå en ganska van löpare med några mil i benen sen årets början.
Tror att det är helt rätt att du provar på - upplevde själv att det är klart mindre belastning på knäna och det ger dessutom en mycket mer naturlig löpstil. Men ta det lugnt i början som sagt - det tar mer än vad man tror på vaderna!
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#3
5 maj 2010 kl 09:58
Gilla
Har fått tipset att leta upp en skog och gå långa promenader med vff skor utöver sina 5min per dag för att stärka fötter och vader.
1985 • Edsberg
#4
5 maj 2010 kl 11:44
Gilla
Köp en balanskudde, träna bara balans varannan dag
Spring gärna på gräs de första dagarna, om du har möjlighet, typ runt och runt på en fotbollsplan. Efter det kan du börja springa på elljusspår, men håll det fortfarande till max varannan dag, 5min eller 1km i en vecka låter som en utmärkt start, att sedan öka till 2km/10min låter precis lika bra, öka på det viset tills du är uppe i 6km, sedan kan du nog hoppa upp till 8, 10, 12 osv.

Spring någon gång ibland med "vanliga" löparskor, eller i vilka skor som helst, för att inte "glömma bort" hur det är att springa i skor.

Stretch och upp/ned värmning är som bekant väldigt viktigt, jag fick en stretchövning som heter hunden, den har hjälpt mig med mina vadproblem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
5 maj 2010 kl 13:40
Gilla
Excentriska tåhävningar är det hittills mest effektiva sättet att stärka vaderna så att man klarar att springa med barfotasteg. Och stretcha vaderna efter löppassen, både med sträckt och böjt knä.
Men balansplatta eller balanskudde är bra komplement.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#6
5 maj 2010 kl 20:55
Gilla
Jag rekommenderar alltid lite barfotalöpning i samband med vanlig löpning med skor. Dvs att skall man köra en snabbdistans eller ett intervallpass eller för den delen ett distanspass lägger man in lite barfota före eller efter. Kör man med skor ganska hårt och sedan kör lite (5-10 min) barfota och sedan tar på sig skor igen är det nästan en religös upplevelse tyckar jag. Jag blir mjuk i kroppen helt enkelt av barfotandet. Det känns mycket bättre än att stretcha tycker jag. Fast har man problem med hälsenor bör man ta det piano som så många andra här påpekat.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#7
5 maj 2010 kl 21:19
Gilla
Tack för alla jättebra tips. Det behövs verkligen. Förhoppningsvis om jag kör riktigt försiktigt så kanske jag kan komma tillbaka igen :-)

Jag tror det där med att träna upp vaderna är viktigt. Gick några gånger till en sjukgymnast för några månader sen och hon förklarade hur svag jag va i vaderna och att det var viktigt att träna upp dom så det ska jag jobba på. Även hon tipsade om en balansplatta.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.