Löpning Tävlingar & Motionslopp 7 inlägg 2369 visningar

Fryser!

1971 • Uddevalla
#1
19 juli 2009 - 20:04
Gilla
Jag har varit bra förberedd med att dricka före tävlingar, men varför börjar jag frysa efter ungefär 6 km även om det är varmt ute? Detta inträffar inte lika tydligt vid träningar.
Desiree Hoberg
1974 • Ramdala
#2
19 juli 2009 kl 20:22
Gilla
Är det så att du fryser för att du börjar kallsvettas kan det bero på att blodsockret sjunker. När du tränar är du lite darrig efter åt.? Prova med att ha druvsocker med dej på tävlingar eller en banan fungerar också
Kim Nyholm
1978 • Billesholm
#3
19 juli 2009 kl 21:43
Gilla
Fryser eller ryser?
Knottrig och så kan man bli av adrenalinet, som kan ta lite tid på sig innan det kommer igång, och kanske "peak"ar vid den sträckan. Adrenalin är bra, och i lagom eller lite mer brukar det vara ganska angenämt under en ansträngning,
Om du däremot verkligen fryser bör du kolla upp varför kroppen reagerar så...
Min gissning är att du inte laddat tillräckligt innan med energi precis som tidigare svar. Under ett lopp på ca milen kommer du enbart att använda den energi din kropp lagrat som "ATP" i cellerna (försumbart) eller som den energi som finns lagrad i blodomlopp, lever och muskler. Den energin laddar du i dessa depåer dagarna och timmarna INNAN loppet.
Under loppet kommer du inte att dra nytta av något energitillskott!
Om du stoppar i dig druvsocker, tar det ca 15-30 minuter att nå blodomloppet. Under tiden kommer du att belasta kroppens matsmältning, och nå ett sämre resultat (Mycket energi går istället åt att hantera föda).
När sedan druvsockret når blodet, får du en kick som varar ca 5 minuter, för att sedan resultera i ett ännu sämre blodsocker, så mitt råd är ladda ordentligt innan:
Mycket kolhydrater från Pasta, ris och grovt bröd.
Spara sockerkicken till EFTER loppet, då din kropp kommer att dra stor nytta av den för att reparera.
1988 • Helsingborg
#4
19 juli 2009 kl 23:12
Gilla
Jag fryser väldigt ofta när jag kommer in efter att ha sprungit och ställer mig i duschen. Och det har jag främst börjat uppleva nu i sommar och då har jag ändå inte sprungit när det varit kallt ute utan snarare ganska varm...ibland väldigt varmt men oftast en behaglig värme...
Walker67
1947 • Växjö
#5
20 juli 2009 kl 19:47 Redigerad 20 juli 2009 kl 19:50
Gilla
Tack, Kim för en mycket bra beskrivning av energiomsättingen i kroppen. Många är alltför fixerade vid vad de får i sig omedelbart före och under träning (bortsett från vätska) och tror att det skall göra nytta. Det är ju dygnet före som avgör vad man har att förbränna i kroppen under träning/tävling, dock är jag tveksam till en sockerkick efter träning

Däremot har jag aldrig upplevt att jag frusit under träning, speciellt inte sommartid, om jag inte blivit kraftigt nedkyld av ett kallt ösregn. Oftast sitter värmeproduktionen i ett tag efter träningen, oftast hela kvällen. På morgonen innan frukost händer det att jag är frusen, men det försvinner när jag fått i mig mat.
Jon Lindeheim
1975 • Hjärup
#6
21 juli 2009 kl 09:09
Gilla
Jag fick väldigt ofta frossa innan jag började dricka återhämtningsdrycker direkt efter långlopp. Trycker gärna i mig lite av varje (förutom återhämtningsdryck) direkt efter ett längre pass (+2h) nu för tiden och har aldrig frossa mer.
Johan Söderman
1984 • Varberg
#7
5 augusti 2009 kl 23:13
Gilla
Återupplivar denna tråden lite.
När jag sprang idag så började jag frysa efter 8 km trots 25 grader och sol, men gick över efter några minuter. Jag förstår inte riktigt vad det beror på? Hade ingen vätska med mig och drack nog lite för lite innan jag gav mig iväg. Kan detta påverka att jag fryser?

VIssa skriver att de fryser efter passet men så är det inte i mitt fall.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.