19 juli 2009 kl 21:43
Fryser eller ryser?
Knottrig och så kan man bli av adrenalinet, som kan ta lite tid på sig innan det kommer igång, och kanske "peak"ar vid den sträckan. Adrenalin är bra, och i lagom eller lite mer brukar det vara ganska angenämt under en ansträngning,
Om du däremot verkligen fryser bör du kolla upp varför kroppen reagerar så...
Min gissning är att du inte laddat tillräckligt innan med energi precis som tidigare svar. Under ett lopp på ca milen kommer du enbart att använda den energi din kropp lagrat som "ATP" i cellerna (försumbart) eller som den energi som finns lagrad i blodomlopp, lever och muskler. Den energin laddar du i dessa depåer dagarna och timmarna INNAN loppet.
Under loppet kommer du inte att dra nytta av något energitillskott!
Om du stoppar i dig druvsocker, tar det ca 15-30 minuter att nå blodomloppet. Under tiden kommer du att belasta kroppens matsmältning, och nå ett sämre resultat (Mycket energi går istället åt att hantera föda).
När sedan druvsockret når blodet, får du en kick som varar ca 5 minuter, för att sedan resultera i ett ännu sämre blodsocker, så mitt råd är ladda ordentligt innan:
Mycket kolhydrater från Pasta, ris och grovt bröd.
Spara sockerkicken till EFTER loppet, då din kropp kommer att dra stor nytta av den för att reparera.