Löpning Kost & Näring 31 inlägg 7755 visningar

Någon som äter lchf eller lite striktare gi? (utesluter de flesta kolhydrater)

1982 • Lund
#1
7 maj 2009 - 10:11
Gilla
Hej! Jag undrar om någon av er äter enligt lchf, eller gi där de flesta kolhydrater är borttagna?
Jag har ätit detta tidigare och mår mkt bra i magen av det men jag kom aldrig över den här första svagheten. Jag kunde alltså inte jogga eller gå på lite jobbigare jympapass. Någon här som har positiva upplevelser av detta sätt att äta i samband med träning??

< < < 1 2 > > >
1969 • Upplands Väsby
#2
7 maj 2009 kl 17:30
Gilla
Hur pass mycket mindre kolhydrater handlar det om?

Fettförbränningen och en del viktiga organ (hjärnan t ex) kräver kolhydrater för att överhuvudtaget fungera. Även om målet är att ta sig fram i joggingfart med fett som dominerande energikälla så är kolhydrater fortfarande viktiga.

Du kan ju alltid testa äta lite fler kolhydrater och se om svagheten försvinner. Det behövs inte särskilt mycket extra för att hålla igång metabolismen (och orken!) på ett joggingpass.
#3
7 maj 2009 kl 19:57 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:09
Detta inlägg har raderats
1981 • Linköping
#4
7 maj 2009 kl 20:12
Gilla
tja, hjärnan är ett organ som MÅSTE ha kolhydrater för att fungera, så enkelt är det.
Jonas Ehrlow
1965 • Karlskrona
#5
7 maj 2009 kl 20:50
Gilla
Jag har ätit GI/LCHF(började med GI) i snart tre år och har laborerat lite med kolhydratmängd för att se om jag kunde prestera mera, men jag kände inte någon ökad kapacitet med ökad kolhydraterandel.
Det jag däremot har reagerat på är att jag hade väldigt hög puls när jag började springa och det berodde givetvis på dålig kondition, men vad jag oxå läst mig till är att det kan vara att det krävs mer syre för att förbränna fett än kolhydrater.
Tilläggas skall att jag är motionär och håller mest på med styrketräning och badminton, men har oxå börjat springa(om man nu kan kalla det löpning). Hur LCHF fungerar i elitsammanhang har jag inte den blekaste aning om. Mitt mål med min träning och kost är att jag ska må så bra som möjligt så länge jag lever. Inte att jag ska komma först i mål.

Är lite trött på pajkastningen ang. LCHF/GI och LFHC. Ät det ni mår bäst av och trivs med. Prova er fram till er egen diet/kost. Det har jag gjort. Jag mår utan tvekan bättre av att äta LCHF än LFHC. Jag kan inte svara på hur mycket kolhydrater jag äter men jag vill nog påstå att jag är ganska strikt då jag i stort sett inte äter potatis ris pasta. Det bröd jag äter är två knäckebröd till fruktost då och då. Börjar gärna dagen med 3 dl gräddfil med malen kardemumma(och ibland kanel), kan varmt rekommenderas. Det håller man sig mätt på ganska länge oftast ända fram till lunch.

Det finns så många osanningar som presenteras angående bla kolhydraternas nödvändighet men även fetternas förträfflighet så jag orkar inte bemöta det längre. Kan rekommendera www.traningslara.se där man refererar många vetenskapliga undersökningar. För mig ger det mycket mer än att läsa det än t.ex. aftonbladets och expressens "tunna" artiklar där forskare och professorer söker uppmärksamhet, som de inte är värda.

>>Anna Kempe - Om din ambition är att må bra med din kost och motion så tror jag säkert att du kan kombinera LCHF och löpning. Jag har iaf lyckats! Lycka till !!
Monika Erikson
1964 • Målilla
#6
7 maj 2009 kl 21:16
Gilla
Min hjärna har inte slutat fungera utan kolhydrater och jag kan styrketräna och springa också. Kör en medelväg när det gäller GI, äter inte potatis, ris, vitt mjöl och liknande, äter dock råris, fullkornspasta, bulgur, bönor och sådana kolhydrater någon gång ibland, men inte varje dag. Började som ett test i januari, tänkte sluta om inte träning och löpning fungerade. Om jag vet att jag ska ta ett tuffare pass, planerar jag för kolhydrater den dagen, och avhåller mig andra dagar. För mig fungerar det alldeles utmärkt, magen mår bra och träningen har inte blivit lidande. Tänkter fortsätta så.
1976 • Sundsvall
#7
7 maj 2009 kl 22:29
Gilla
Jag känner själv att jag inte har lika mycket kraft nu när jag äter väldigt lite kolhydrater. Vidare upplever jag definitivt att musklerna bara tar slut helt plötsligt (tvärtom mot. Jonas ovan). Det är dessutom mycket olika resultat beroende på dagsform och jag gissar själv att det beror på vilken fettmängd jag ätit innan.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#8
7 maj 2009 kl 23:08
Gilla
Monika: du äter ju kolhydrater! även om det inte är mycket.
1969 • Upplands Väsby
#9
8 maj 2009 kl 00:45
Gilla
Per G: apropå din fråga, Vad menar du Janne med "för att överhuvudtaget fungera"?

Precis det jag skrev. Organen behöver kolhydrater för att fungera. För jogging behövs ytterligare lite till. Det behövs inte mycket, men det behövs. Och det här gäller även inuiter, lita på det.

Du behöver knappast övertyga mig om LCHF. Springer själv gärna längre sträckor med riktigt "tom tank" och bara vatten på passet. Provar gärna var gränsen går. Det ger en skön frihetskänsla att avverka en tremilare i behaglig sub 4.30-fart (min MAF-zon) på bara vatten, när man inte ätit något på 14 timmar före passet. Prova gärna. Om du inte fixar det ännu så är det bara att träna på (LCHF samt lite längre pass i lugnt tempo). Kroppen anpassar sig. Men om du känner dig svag på passen så är det trots allt för mycket av "LC" dvs mera kolhydrater behövs, åtminstone tills kroppen vant sig. Det går att dra ned ganska rejält till slut, men aldrig helt. Som sagt, kolhydrater behövs för att kroppen ska fungera. Men som Jonas skrev, ät det ni mår bäst av och trivs med, är bästa tipset.
Carl R
1974 • Nyköping
#10
8 maj 2009 kl 00:57
Gilla
Janne, avfärdar du därmed ketos och att hjärnan kan drivas på ketonkroppar?
#11
8 maj 2009 kl 10:37 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:09
Detta inlägg har raderats
1969 • Upplands Väsby
#12
8 maj 2009 kl 18:37 Redigerad 8 maj 2009 kl 18:40
Gilla
Per G: Absolut, vi tycker nog ganska lika. Kanske verkade kritisk men ville bara få fram att om man nu hakat på LCHF-konceptet och känner sig svag på passen, så kanske har man dragit ned för mycket. Kan ju fungera bättre att prova dra ned på kolisarna lite i taget under längre tid, istället för rubb och stubb på en gång.

Vad gäller % kolhydrater för organen så har jag ingen aning - om det nu finns någon sån siffra? Kan tänka mig att det är högst individuellt.

Intressant det där med inuiter. Fast jag har inte hört talas om någon framgångsrik inuitlöpare. För det är väl det vi fortfarande pratar om? Hur lite kolhydrater man kan äta och ändå känna sig stark och kunna köra givande joggingpass?

Carl R: hehe förväntar du dig verkligen en kommentar på det? ;-) Men visst kan du få en: kör hårt på ketos-passen om det är din grej! Misstänker dock att det inte ger så bra träningseffekt.
Carl R
1974 • Nyköping
#13
8 maj 2009 kl 18:55
Gilla
Janne: Nej för tusan, det gör jag inte. Jag testade strikt LCHF för att få en egen bild av det och jag mådde riktigt dåligt och tänkte väldigt långsamt. Mitt humör var inte att leka med heller. :)
Men jag tror ändå att man inte rent kategoriskt kan säga att vi måste ha kolhydrater för att driva hjärnan eftersom det verkar finnas en dokumenterad backupplan i form av ketoner.
Sen verkar det också som att de hormoner som triggar de processerna är riktigt jobbiga för en del. Jag tycker att det verkar som att det är väldigt individuellt vad som funkar och inte funkar och hur mycket man behöver äta.

Strikt LCHF förutsätter dock kontinuerlig ketos. Och det finns LCHF-löpare. :)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#14
8 maj 2009 kl 21:21
Gilla
Att träningen kan fungera utan kolhydrater, förstår man när man tittar i träningsdagboken som ibland är nästan tom på löpträning, får inte jag kolhydrater kan jag lika gärna låta bli att springa.
M F R
1975 • Uppsala
#15
9 oktober 2009 kl 22:06
Gilla

Carl R, hur länge testade du LCHF? Det där med "humör" låter som abstinensbesvär som borde varit övergående med tiden.

//MFR
David P
1977 • Stockholm
#16
9 oktober 2009 kl 22:53
Gilla
ja, kolhydrater är det enda bränslet som hjärnan kan använda sig av, inget annat passerar. <- punkt

Ursäkta om jag låter grinig men alla dessa korkade dieter gör mig irriterad. Käka en balanserad kost och tänk efter lite själv istället för att följa i nån annans ledband.
M F R
1975 • Uppsala
#17
9 oktober 2009 kl 23:17
Gilla
David P,

Du låter inte alls grinig, snarare lite trångsynt skulle jag säga.

Hur anser du att en balanserad kost ska vara då, tallriksmodellen kanske? ....och jag antar även att du kommer på den helt själv på alldeles egen hand??!

hoppas jag inte gör dig ännu mer irriterad nu :)

//MFR
1980 • Mölnlycke
#18
10 oktober 2009 kl 08:20 Redigerad 10 oktober 2009 kl 08:38
Gilla
M F R: Till Davids försvar måste väl tallriksmodellen om någon kallas balanserad? Kalla LCFH vad du vill, men balanserad är den INTE, varken ur ett kulturellt, ekonomiskt eller ekologiskt perspektiv. (märkväl att jag utelämnade biologiskt - den debatten är så otroligt uttjatad.)

För egen del tror jag att man går ner i vikt på LCHF. Jag VET dock att man även gör det med HCLF, vilket råkar vara den metod jag föredrar eftersom jag slipper vagga fram under träningen (som av en händelse springer även jag 30k+-pass i 4:30 på bara vatten i behaglig fart - MAF-diskussionen tar vi dock i annan tråd). Faran ligger IMO i att äta socker och fett samtidigt; sorry glass.


PS

ISO-dieten vinner väl tävlingen om vår mest "balanserade" diet på sina 33/33/33 E%.
1962 • Torslanda
#19
10 oktober 2009 kl 09:05
Gilla
Oj,

IMO?
ISO?

Fakta är väl att man skall undvika alla low fat och inget socker produkter.
de innehåller oftast värre saker än alternativet.
Hemligheten är väl att anpassa sin diet efter sin förbrukning.

det som är fördelen med LCHF är väl att insulinet slipper rusa och bli överbelastad. Om jg har förstått det rätt så ser fettdoktorn insulinet som en styggelse i kroppen.
Om jag har förstått insulinets funktion rätt så är den till för att transportera energi till cellerna i kroppen. Detta sänker blodsockret. Om man överbelastar insulinet så ökar böodsockret och fetma. Diabetes kan uppstå om det vara under lång tid.
Dock så måste vi ha insulin i kroppen. Ketonförbränning som vissa säger tar över om man inte har socker gör att man förbrukar det socker som finns kvar i blodet. detta kan göra att blodet blir surt och i extrema fall syraförgiftning uppstår...

Nu finns det säkert andra fakta, men jag känner att det är verkligen att exprementera med kroppens naturliga funktioner...

Minska på de sötade produkterna istället för att ta bort de naturliga.
Typ släng energidryckerna och ät frukt.
1980 • Mölnlycke
#20
10 oktober 2009 kl 09:10
Gilla
"undvika alla low fat och inget socker produkter"

Jag antar att du menar artificiellt fettreducerade eller sötade produkter? För egen del undviker jag plastförpackning så mycket det går. Jag bakar även mitt eget bröd, mest för att det är så förbaskat mycket godare.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.