Löpning Kom igång 17 inlägg 5178 visningar

Hur mycket löpning är för mycket?

Uppsala
#1
15 januari 2023 - 21:51
Gilla
Jag är en ganska aktiv 30-åring som tränat i snitt 2-3 gånger i veckan de senaste åren. Både styrketräning och kondition.

Nu har jag precis upptäckt löpning som ju är ett så otroligt enkelt och lättillgängligt sätt att röra sig på. Ingen tankebörda bara upp och spring.

Skulle gärna få in detta som en del av min morgonrutin. Senaste tiden har jag sprungit 5km på morgonkvisten men jag har ingen uppfattning om vad som är "lagom" i löparvärlden.

Så min fråga är egentligen, är det okej för muskler och leder att springa 5km i princip varje morgon?Eller är det som med styrketräning så att man borde vila musklerna några dagar efter träning, för att inte bara bryta ner musklerna?

Mitt mål är egentligen bara välmående, härligt att starta dagen med att svettas lite.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
15 januari 2023 kl 21:57
6 Gilla
Dina fem km om dagen är "lagom" om du tycker att det känns bra. Känns det jobbigt eller om du känner att det sliter, så är det inte längre "lagom" utan för mycket och du bör vila någon dag. Annorlunda uttryckt: gå på din egen känsla.
Uppsala
#3
15 januari 2023 kl 22:05
1 Gilla
Gillar din filosofi. Ska inte oroa mig för att hälsenan utan förvarning hoppar av låter det som.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
15 januari 2023 kl 22:30
2 Gilla
Att gå från "ingen" löpning till 35 km i veckan ska helst göras som en långsam upptrappning, annars kan du få överansträngningsskador, de kommer oftast i ligamenten, t ex muskelfästen. Det är väldigt vanligt bland människor som upptäckt "oj så härligt det är att springa!"

Men det beror ju på hur du har tränat tidigare. När väl ligamenten byggt sig starka nog är det bara tid, lust och ork som sätter gränsen.
Helsingborg
#5
15 januari 2023 kl 23:03 Redigerad 15 januari 2023 kl 23:18
Gilla
Om målet endast är välmående så finns det en stor studie som följde 52 000 människor under decennier, varav 38 000 löpare och 14 000 icke-löpare. Här menar man att springa upp till ca 32 km i veckan är "lagom". Här får man hälsofördelar och lever längre. Att springa mer än 42 km däremot är för mycket och får negativa hälsoeffekter. Fortfarande något bättre än gruppen icke-löpare men endast marginellt. (Man kikade även på tempon och det finns "lagom" tempo med).

Rekommenderar detta TEDx-snacket för mer på ämnet (och referens till studien). https://www.youtube.com/watch?v=Y6U728AZnV0

Oldboy
1952 • Danderyd
#6
15 januari 2023 kl 23:37 Redigerad 16 januari 2023 kl 00:01
5 Gilla
Författaren till studien : O''Keefe är ökänd som löpningshatare, han har hållit på att försöka bevisa att det inte är bra att springa mycket i flera decennier. Jag har sett honom misshandla statistik å det grövsta i en studie som tyvärr citerats en del.För min del har han skämt ut sig och jag anser inte att det är mödan värt att läsa något där han står som författare, han är inte vetenskapligt hederlig.

Tittade ändå lite på videon. Det är "Köpenhamnsstudien" som jag sett honom missbruka statistik i.

Det finns däremot en studie på vasaloppsåkare som visar att de som tränar så pass hårt att de år efter år klarar medaljtiden uppvisar en förhöjd risk att drabbas av förtida död. Så, jo, det finns risker med att träna för hårt. Och att uthållighetsidrottare löper 5 gånger så hög risk att drabbas av förmaksflimmer som pensionärer är också känt, men fortfarande överväger hälsofördelarna rätt högt upp i träningsmängd om man inte försöker härma eliten. Det är knappast 3 halvtimmes joggpass i veckan som är optimalt.
Helsingborg
#7
16 januari 2023 kl 00:06 Redigerad 16 januari 2023 kl 00:06
Gilla
Känner du till studier som motbevisar hans tes? Vore intressant att ta del av i så fall.
1984 • Falun
#8
16 januari 2023 kl 08:15
3 Gilla
Det finns flera avsnitt i podden Tyngre Träningssnack om ämnet. Forskningen visar idag att hälsofördelar med konditionsträning planar ut efter ett visst antal timmar i veckan. Ganska logiskt om man tänker efter.

Att det skulle vara marginellt bättre att springa 42,5 km i veckan än att knappt träna alls låter bara knasigt.

Gudiol tar upp saken Okeefe här
https://traningslara.se/nej-det-ar-inte-farligt-att-springa-mer-30-km-veckan/

O Keefe verkar dessutom ändrat sig och dubblat hans initiala mängd eftersom hans första uttalanden blev totalsågat. Alla läkare är inte bra på forskning…
Hasse A S
1953 • Munkedal
#9
16 januari 2023 kl 10:01
4 Gilla
Rörelsefri, om du går från att ha tränat 2-3 ggr i veckan till att träna varje dag, gäller det att öka mängden långsamt. Senor, ligament, muskler osv måste få tid att anpassa sej. Så sikta du på att springa 5 km i din morgonrutin, men låt det ta tid att komma dit.

Börja med 2-3 pass i veckan med löpning. Öka sen på med promenad 1 gång i veckan och sen 2-3 ggr med promenad. Och sen byter du promenaden mot löpning, så är du snart där. Men låt det ta den tid som krävs.
1991 • Norrköping
#10
16 januari 2023 kl 11:44
4 Gilla
Det finns ingenting som är för mycket och samma "regler" gäller ej för löpning som för styrketräning. Vi som är riktigt insnöade i löpningens värld springer mer eller mindre varje dag, emellanåt flera gånger per dag. Däremot är det en dålig idé att direkt gå från noll till hundra.

Om du vill springa fem km varje dag och idag springer fem km två-tre dagar i veckan skulle jag börja med att springa fyra pass per vecka. Efter några veckor, när din kropp har vant sig, kan du öka till fem pass. Fortsätt så tills du springer varje dag. Låter du den processen ta ett par månader så ska det inte finnas några större risker.

Den enda risken med att springa varje dag är resan dit, om du är för ivrig. Men själva grejen med att springa varje dag är i sig inga konstigheter alls.
2006 • Alingsås
#11
16 januari 2023 kl 11:51 Redigerad 16 januari 2023 kl 11:51
3 Gilla
Fick jag erfara Oldboy. Gick upp i mängd för fort från 0 löpning och ligamenten gillade det inte. Men det ordnar upp sig till slut även för oss äldre bara man tar det lugnt på passen. Kör vissa pass i nästan gångtempo och pausar med lite gådricka. Är jag stel på kvällen efter 3-4 mil är det borta på morgonen men resan dit är tålamod. Inte för bråttom.

Men visst har man i baktanken att man springer för mycket och det kan vara skadligt men som Jens skrev ovan så får man känna efter så att det inte sliter. Men igår gjorde jag ett extra pass som sliten, dock i minimalistiskt tempo. Bra eller inte får framtiden utvisa.
#12
26 februari 2024 kl 02:44
Detta inlägg har raderats
John K
1969 • Stockholm
#13
26 februari 2024 kl 09:55
Gilla
Fast det beror väl också på vad trådskaparen ser som sin primära träning? Om styrketräningen är viktigare, så ska man väl tänka sig för med mängden av löpträningen? Om löpträningen däremot är huvudspåret och styrketräningen sekundärt, så är det ju precis som flera har skrivit.

För mig som nu flera år har byggt på mängd, så kan jag tuffa på i 8-10 mil/vecka utan att skadekänningar. Däremot har jag märkt nu när jobb och annat medfört att jag har gått ner i mängd i ett par veckor till 4-5 mil/vecka att det tar att försöka ta igen mängden på koncentrerat antal dagar. Kroppen verkar ha vant sig vid regelbunden mängd och en vilodag i veckan.
1963 • Linköping
#14
26 februari 2024 kl 22:02 Redigerad 26 februari 2024 kl 22:05
3 Gilla
En sak som är viktig att komma ihåg är att statistik bara gäller på gruppnivå, inte på individnivå. Man kan prova sig fram, känns det bra så är det nog bra.

Jag har kört runstreak, springa varje dag, i drygt 5 år. Mängden per vecka har varierat över dessa år, idag kör jag minst 3km varje dag och några dagar i veckan kanske dubbelt så mycket. Jag cyklar även till och från jobbet året runt, kör olika typer av pass på Friskis eller Korpen samt håller på med dans flera dagar i veckan.

Hade löpningen varit min enda motionsform så hade jag nog sprungit mer men jag vill inte att löpningen tar överhanden så att jag inte orkar med eller hinner med något annat. Jag vill också ha en nivå som gör att jag känner mig helt utvilad dagen efter. Det finns bara ett facit för mig, det är hur jag mår. Hur mycket andra tål spelar ingen roll, det gäller inte mig. Men som vanligt gäller att man får vara försiktig med att öka veckodosen, annars kommer lätt olika typer av skador.
1986 • Kungshamn
#15
1 april 2024 kl 08:47
Gilla
Det är skillnad på att springa och springa.
Joggar du 5 km i låg ansträngning är det lugnt.
Ligger du på hög puls med blodsmak i mun och försöker persa varje runda så lär det komma bakslag o form av skador.
1982 • Alvesta
#16
1 april 2024 kl 16:39
2 Gilla
Sprang tidigare 7 dagar i veckan. Runt 80-100km i veckan. Men sen tog det stopp. Började bli sliten. Kör numera gym/löp varannan dag. Så ena veckan 3 dagar löp / 4 dagar gym. Nästa vecka efter det 4 dagar löp / 3 dagar gym. Funkar bäst med både cardio och styrka. Men inte på samma dag. Kroppen behöver återhämtning från båda. Blir 3-4 mil i veckan löpning nu och 3-4 timmar gym beroende på vecka.

Jag tror variation och lagom är det bästa. :)

Sen som alla säger. Börja sakta och öka varje vecka. Annars kommer skadorna.
1977 • Hässleholm
#17
7 april 2024 kl 13:04
2 Gilla
Jag är själv relativt ny till löpning. Jag började 2021 med daglig löprunda då jag var 43 år. Har aldrig varit atletisk eller sportintresserad innan. Vet inte varför jag började men jag mådde bra av det så jag ville inte sluta. Rundan var på ca 4 km.

Förra våren fick jag en stress-skada men då hade jag hoppat ifrån 50 km/vecka till 75 km vecka + att jag vandrade 100km samma vecka. Lite väl mycket. Men trots det kunde jag springa PB på halvmaraton trail några dagar efter (Inte att rekommendera).

Då jag hade en 450 km vandring planerad i augusti så tog jag det lite lugnt och tränade kondition på gym den sommaren. Vandringen gick utan problem så jag har utgått från att jag är ok och började med löpningen igen.

Om någon frågar mig om hur man ska komma igång med löpningen så rekommenderar jag run-walk-run-Jeff-Galloway-stile varannan dag och power-walk varannan. Vad jag förstår så är det nästan helt riskfritt. Men jag lever inte som jag lär och behöver en joggingtur varje dag för att må bra och fungera.

Men som de andra säger… Det är stor skillnad på i vilken intensitet man löper. Om jag varit på ett längre passa dagen innan så tar jag ett lugnare och kortare pass dagen eller dagarna efter… t ex 3 km med puls på 120 slag/min.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.