Löpning Träning 11 inlägg 4876 visningar

Definition förbättrad kondition

1985 • Flyinge
#1
30 december 2019 - 14:57
1 Gilla
Hej!

Länge sedan jag loggade in och det är väl för min löpning varit till och från de senaste åren.
Har börjat nu igen, då jag skaffat mig en ny pulsklocka efter att den förra gått sönder.
Och är verkligen peppad denna gång!

Funderar nu på hur en förbättrad kondition ter sig egentligen.

Utifrån följande scenario som inte är baserat på något:


Ex; Om jag springer 10 km på 1 timme med min ursprungliga kondition. Min puls ligger på 180 i snitt genom loppet och en maxpuls på 200.


Efter regelbunden konditionsträning en längre tid så är det dags för att prova 10km igen.
Kommer då min förbättrade kondition te sig på någon av följande alternativ?:

#1 Jag kommer ha samma snittpuls men springer 10km-rundan snabbare.

#2 Jag kommer ha lägre snittpuls men kommer springa 10km-rundan på samma tid.

#3 Jag kommer ha lägre snittpuls och springa 10km-rundan snabbare.

#4 Annat scenario som jag inte tänkt på (Förklara!) :)

Är medveten om att det är hypotetiska frågor, men hoppas att min frågeställning ändå förstås.


Anledningen till att jag vill veta är för att jag vill kunna se förändringar i form av siffror, en form av motivation för mig och allmänbildning!


Tacksam för svar!
Stefan Åberg
1981 • Umeå
#2
30 december 2019 kl 15:17
Gilla
Förmodligen någon av #1 eller #2, beroende på hur du väljer att göra testet. Har du bättre kondition borde du rimligtvis kunna springa loppet snabbare med samma ansträngning. #1 alltså.

Om du väljer att springa testet lika fort som du gjorde sist så borde pulsen vara lägre. #2 alltså.

Dock kan pulsen variera en aning dag för dag beroende på olika faktorer, vilket ju kan försämra tillförlitligheten,
1985 • Flyinge
#3
30 december 2019 kl 15:44
Gilla
Ja jag har tänkt på att om jag springer på given hastighet (10km/h) så borde utfallet vara #2, medan om jag springer på given snittpuls (teoretiskt) så borde utfallet vara #1.


Så då ställer jag mig frågan, hur vet jag att jag fått bättre kondition snarare än jag gått ner en del i vikt (mindre att bära på) alternativt att jag förbättrat min löpteknik eller bara kört med hårt pannben?

Mitt egna spontana svar skulle vara cooper test, där jag försöker komma så långt som möjligt på 12 min.

Men även där kan jag ju förbättrats av ovan nämnda punkter.

Så, antar att det inte går se på kort sikt (låt oss säga några veckor) om ens kondition förbättrats utan det ses över längre tidsperspektiv?
Walker67
1947 • Växjö
#4
30 december 2019 kl 17:59
1 Gilla
Man tänker olika som idrottare har jag märkt. Jag skulle mäta min förbättring med en testrunda, samma varje gång. Vad pulsen beträffar är jag mest intresserad av vilken ansträngningsnivå jag legat på i förhållande till min maxpuls tex kollar jag pulsen direkt efter avslutat pass. Har man en dålig dag tex och det går tungt och tiden på rundan blir sämre, brukar pulsvärdet också vara lågt.
Normalt sett är man väl mest intresserad av vilken snittpuls man har när kör max på rundan alt 2 blir i så fall en uppgift på snittpulsen i träningsfart.
1980 • Mölnlycke
#5
30 december 2019 kl 19:55
1 Gilla
Om du vill filtrera bort löpteknik, vikt, effektivitet etc så hade jag nog tittat främst på utvecklingen av din vilopuls. Personligen är jag mest intresserad av resultatet bortsett möjligtvis ifrån att identifiera potentiella flaskhalsar.
1984 • Göteborg
#6
30 december 2019 kl 22:26
Gilla
Intressant tråd. Man verkar ju kunna mäta på lite olika sätt. Huvudsaken är väl att man antingen märker förbättring i tid eller puls, om dagsformen är jämförbar, alltså inte att man sovit dåligt just den dagen eller det är stekhett ute osv.

Hypotetiskt okvalificerat svar (äri den sitsen själv att jag ska försöka förbättra tiden på 10 km) är att om pulsen är lägre har det gått framåt, men det är ingen garanti för att motoriken och skallen är med på att öka farten om det är tid man är ute efter. Men vet man att skallen och "farten" finns där så borde ju pulsen vara en bra indikator på att man är på rätt väg...
1964 • Karlstad
#7
27 februari 2020 kl 22:09
Gilla
Detta var lite kul,,, Jag röstar på alternativ

#4 - det går snabbare och snittpulsen blir högre.

Det är det samband jag sett över åren då jag ofta springer samma milrunda snabbdistans. Jag TRODDE att #1 gällde. Men för mig är det så att ju bättre tränad jag är, ju hårdare orkar jag ligga på och pulsen blir högre... Snittpulsen verkar korrelera mycket bra till hastigheten
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
28 februari 2020 kl 05:35
Gilla
Jag brukar tydligast se att pulsen sjunker vid samma arbete. För att bli snabbare krävs också en del muskulär anpassning genom styrketillväxt och förbättrad löpekonomi.
#9
28 februari 2020 kl 09:34
Detta inlägg har raderats
1974 • Växjö
#10
28 februari 2020 kl 13:19
Gilla
För mig är förbättrad kondition kopplat till återhämtningstid.

titta man på de som träna som man ska och springa en maraton vs de som springa en maraton som en bucket list eller utmaning.

De som tränade för det kan ofta träna lätt dagen efter och är tillbaka till vanlig 2-3 dagar senare.

De som inte har tränat som man kanske skulle är trött och har träningsvärk under en längre tid.

Om man ta din mil som testet skulle jag säg att hur bra du kan springa dagen efter kommer att känns lättare om du har förbättrad kondition men du säkert springa snabbare också.
1980 • Mölnlycke
#11
28 februari 2020 kl 13:47 Redigerad 28 februari 2020 kl 13:48
Gilla
När jag började springa så sänktes pulsen vid en given hastigheten men allt eftersom jag blev snabbare så sänktes också maxpulsen som jag kunde pressa mig upp till vid en given sträcka. Nu när jag har tränat lite mer har jag kommit tillbaka till att kunna pressa mig till samma puls som jag hade i början, givetvis mycket snabbare. Jag tror det helt och hållet det beror på vilket system i kroppen som är flaskhalsen. Först var det nog hjärta/lungor, sen benmuskler. Nu misstänker jag att det är flera aspekter som bromsar och som jag behöver jobba med. Men det är bara mina egna spekulationer. Min poäng är att det inte behöver vara statiskt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.