Löpning Träning 18 inlägg 15299 visningar

Anders Szalkais träningsprogram

Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#1
11 maj 2015 - 20:37
Gilla
Någon som testat Anders Szalkais träningsprogram som finns att köpa på marathon.se? Själv har jag problem med att jag tränar mer efter humör än huvud och jag behöver få lite mer struktur på träningen. Dras med en del skadeproblem och som 40plussare och lätt lönnfet så funkar det inte att bara nöta på och jaga km.

Tycker det verkar vara bra upplägg på Anders program och jag sneglar främst på det program som är för Stockholm ultra 50 då jag har som mål i år att ta mig runt kullamannen ultra till hösten. Har en del fjällmaror och annat liknande i bagaget men känner att det liksom måste till bättre struktur i träningen framöver för att komma ifrån den ständiga kampen mot krämporna.

Kan man påbörja hans program närsomhelst eller är det ett fast slutdatum? Ger träningsprogrammen något utrymme för att väva in lite allternativa saker som mtb eller annat kul (mycket viktigt för mig)? Är videos och annat material man får tillgång till bra? Många frågor blev det men jag hoppas få lite vägledning.
1967 • Torslanda
#2
12 maj 2015 kl 01:56
Gilla
Jag fick ett program där av barnen i farsdagspresent och har kollat en del. Problemet är att du köper det mot ett slutdatum. Om man som jag då hoppar in halvvägs så blir det lite konstigt. Du betalar för fullt program, vilket du får men tiden du har tillgång till materialet blir kortare. Det finns en hel del filmer som är rätt ok men det är inget nytt där. Subjektivt ser jag inte att man får något mer av detta än av t.ex progammen här eller på my Asics och liknande platser. Upläggen är rätt olika på progammen dock. Jag ser dem som en vägledning på de baspass jag behöver och justerar baserat på dagsformen och känslan. Om det t.ex står 12 km snabbdistans så kan det bli 12 snabb och kanske 4*1 km intervall eller liknande. Eller så blir det bara 10 om benen känns tunga. Programmens uplägg är väldigt olika. Szalkai har mycket löpskolning och backträning vilket inte är så vanligt i Fribergs program. Jag är 40 plus plus och lönnfet och tror nog att jag jag blir bättre oavsett vilket program jag följer, det viktiga är att jag kommer ut. Att följa programmen gör det lättare att ge sig ut och träna strukturerat. En bra sak med hans program är att det är periodiserat. Du jobbar i block där text uthållighet, fart eller målfart tränas. Det har känts helt ok. Är nu i en fartdel och det har känts riktigt mycket lättare. Programmen riktar sig mot ett slutmål, typ SM eller liknande. Det passar inte mig så bra då jag har en mara varje månad. Det blir en hel del ändringar tack vara det. Denna vecka skulle jag haft ett fartblock men jag har en mara på lördag så jag måste trappa ner lite. Som sagt, funkar som vägledning men det får anpassas.
Irene
1968 • Åstorp
#3
12 maj 2015 kl 06:53
Gilla
Jag kikar på det som ligger öppet utan betalning och får bra vägledning av det. Jag korrigerar också något eftersom mina knän och vä fot inte gillar för mycket koordinationslopp. Då kör jag intervallträning istället.
Leifi Plomeros
Arboga
#4
12 maj 2015 kl 12:37
Gilla
Första 10-veckorna för maraton sub 3 h finns här http://www.manadensbok.se/Media/81579.pdf
1962 • Laholm
#5
12 maj 2015 kl 20:29
3 Gilla
Boken är bra. En självklarhet i bokhyllan för den intresserade. Jag gillar inte att det läggs ut så här. Inte snyggt…..
Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#6
12 maj 2015 kl 20:38
Gilla
Tack för tipsen. Jag kör nog på ett gratisprogram som finns här på jogg och använder det som vägledning. Boken som Leifi länkar till ett provkapitel verkar bra, blir ett köp. Boken är ju billigare än programmen på marathon.se.
Leifi Plomeros
Arboga
#7
12 maj 2015 kl 21:18
1 Gilla
Per Rabe, du har missuppfattat det hela.
Det är ett provkapitel som förlaget själva lagt ut i syfte att marknadsföra boken.
1962 • Laholm
#8
12 maj 2015 kl 21:30
1 Gilla
ok, jag förstår , sorry!
Leifi Plomeros
Arboga
#9
19 maj 2015 kl 19:15 Redigerad 19 maj 2015 kl 19:16
Gilla
Skulle uppskatta ett utlåtande angående de 10 första veckorna i Szalkais träningsprogram med målet 2.40-3.00h som hittas under länken i inlägg #4.
Totalt rör det sig om 6-9 mils löpning per vecka. Det verkar vara stort fokus på fart (vo2max) och korta tröskelintervaller, 8x1 km.
Ett långpass i veckan ingår på ca 2 mil. I övrigt känns inte programmet direkt inriktat mot specifik maraträning eller har jag fel?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#10
19 maj 2015 kl 19:30
Gilla
Leifi: jag har inte koll på programmen i boken, men szalkais andra maraprogram börjar på relativt låg volym, och ökar för att sedan maxa ut 4-6 veckor före tävling. Jag följde flera av hans maraprogram, och det funkade bra för mig, men jag tror dock att hans program passar mig relativt väl.
1954 • Falun
#11
19 maj 2015 kl 20:06
1 Gilla
Pratar vi om tider under 3h på marathon tror jag man inte ska lita på några generella program. Alla är vi olika och därför passar bara generella program som en mycket grov vägledning.
Leifi Plomeros
Arboga
#12
19 maj 2015 kl 22:02 Redigerad 19 maj 2015 kl 22:16
Gilla
@Leif
Jag är medveten om att folk är olika och att programmen är generella och kanske inte passar alla, men det borde ändå finnas riktlinjer för hur man bör träna. Jag har själv svårt att förstå t.ex. 8x1km tröskel för maraträning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
20 maj 2015 kl 00:42
Gilla
Leifi, vad är det för fel på 8x1km tröskel? Det tränar fartuthålligheten, en bristvara bland många maratonlöpare inkl mig själv.

Som alla andra program jag sett är Szalkais program gjorda för nån som kommer från en "lagom" grundträningsnivå och ska träna upp sig inför (halv)årets mål. Som sådana tycker jag de är bra men alla program måste modifieras efter en själv, med undantag för nybörjarprogrammen (förutsatt att man slipper skador, sjukdom och andra hinder). När man varit med ett tag så sneglar man bara lite på andras program ibland när man gör sitt eget.
1973 • Järfälla
#14
20 maj 2015 kl 08:57
Gilla
Precis som Oldboy är inne på så är Szalkais program inriktat på att du har lite grundträning och har ETT mål (lopp) du siktar mot som du ska bygga upp dig inför.

För alla som redan tränat regelbundet, har en nivå nära sitt mål, som bara vill utveckla sig från nuvarande standard till lite bättre så blir de första veckorna på ett sådant upplägg alldeles för snälla och man måste anpassa längder, hastigheter och kanske intensitet en hel del. Dessutom är det ju självklart att ett träningsupplägg som Szalkais inte lämpar sig för kontinuerlig åretrunt-träning, det är ju inte uppbyggt för det.
1982 • U
#15
20 maj 2015 kl 10:16
1 Gilla
Jag har följt 2.40-3.00 -programmet sedan januari, men med något minskad volym per vecka p g a att tiden inte finns. Målet är dock inte en marathon utan göteborgsvarvet. Snittvolymen / vecka skulle jag tippa har landat runt ca 45-50km. Har dock kört alla kvalitetspass som finns specade för halvmaran i boken och prioriterat passen enligt boken när tidsbrist har varit ett faktum.

Förutom det har jag missat 2 veckor träning under programmets gång / 1 sjuk, 1 andra åtaganden) samt varit utomlands en vecka med begränsad träning.

Måste ändå säga att jag trots ovanstående missar känt av en betydande kapacitetsökning. Förra hösten låg jag runt 19.15 på 5km, i fredags blev tiden 18.50 utan att ta ut mig fullständigt. Min planerade halvmarafart (strax över 4/km) känns också oerhört mycket bekvämare än förra året.

Samtidigt så innehåller programmen inga revolutionära förändringar jämfört med vad som helst som du hittar på internet gratis. Under uppbyggnadsperioden kör du långa backpass, av och till kör du trösklar eller tusingar och det finns ett par snabbdistanser i överfart och ett par i marafart.

Det jag tycker gör skillnaden är att man får en bra bok att läsa samt ett upplägg serverat som man vet är beprövat och som känns som vettigt.
Jag har kört Szalkais program tidigare och den mixen han väljer fungerar ok för mig. För någon annan kanske det hade varit bättre med Daniels, McMillan eller Pfitzinger för marathon. Vem vet?

Kanske är det också så att genom att köpa en bok/ett betalprogram på valfri hemsida så får du också ett ekonomiskt incitament att ha bra koninuitet i din träning. Och att det är just kontinuiteten som gör att du lyfter dig, inte träningsmixen..
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#16
20 maj 2015 kl 15:08
2 Gilla
Har själv sedan tidigare Mackans båda utmärkta böcker, men införskaffade även Szalkais bok som referens. Känns bra att ha flera olika källor att blanda mellan och ösa ur. Szalkais bok är välskriven och bra upplagd och kostar under 200:- på nätet ( Bokus, adlibris etc.) Väl värd sitt pris!
Har kört Szalkais program tidigare både i betal- och gratisform och det har funkat bra med denna struktur. Även kombinerat med Fribergs utmärkta program här på jogg.
Leifi Plomeros
Arboga
#17
20 maj 2015 kl 16:53 Redigerad 20 maj 2015 kl 16:54
Gilla
Problemet är väl kanske att det finns alldeles för stort utbud och därför är det svårt att veta om ett visst program ger önskad effekt.

Har även tittat på Marcus Nilssons program och det är en stor skillnad jämfört med Szalkais. Första 4 veckorna är i Nilssons program handlar och distans/tröskelträning. Fartträningen kommer först vecka 9 i det 20 veckor långa programmet.
Szalkais program påminner lite om Hansons marathon method där man redan från början fokuserar på fart. Däremot är inget långpass i hansons längre än 16 miles men man springer därför många km i maratonfart.
1967 • Bromma
#18
21 maj 2015 kl 09:56
Gilla
Kan bara rekommendera såväl programmen som boken. Körde betalvarianten något år för ytterligare fokus och påminnelser men man kommer rätt långt med gratisvarianten om man är van vid hans program. Boken räcker långt, tycker jag.

Vad gäller upplägget i sig så passar det givetvis vissa bättre än andra, för mig har det fungerat väldigt bra med ambitionsnivåerna i programmen men som alla nämner så är vi alla olika. Det är ju sedan en sak att köpa programmet, en sak att följa det...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.