Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 29716 visningar

Stel baksida lår?

Ulf Eriksson
1975 • Örebro
#1
9 maj 2015 - 20:23
Gilla
Hej alla kunniga löparvänner!
Jag har börjat få problem med baksida lår på bägge sidor. Musklerna stelnar och känns som att springa med rejäl träningsvärk.
Det funkar hyfsat att springa långsamt men när jag ökar farten blir det värre.
Jag har kört långpass hela vintern inför Stockholm maraton utan känningar, det här började för ungefär fyra veckor sedan.
Jag har även lite smärta från länd ryggen så risken finns att det finns en koppling där.
Någon som haft liknande problem och kan ge lite tips och råd? Annars får man väl åka till Stockholm om tre veckor och jogga runt, vilket i och för sig kan vara rätt så mysigt men inte vad jag tänkt mig :-)
1973 • Östhammar
#2
9 maj 2015 kl 21:02
Gilla
Jag har haft samma problem, eller HAR samma problem, fast bara på en sida. Jag har varit hos naprapat som hittade en låsning i ländryggen, vilken han löste upp. Mycket massage på en extremt öm punkt i rumpan fick jag också. Därefter rekommendationer om stretching av sätesmuskeln, varje dag. Det har blivit bättre, men inte bra, så jag ska nog söka upp en idrottsskadespecialist.
Har googlat en del och hittat piriformissyndrom och diverse annat, men jag tror jag måste kolla upp det på riktigt.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#3
10 maj 2015 kl 13:16
Gilla
Ett tips är helt klart att gå till naprapat eller sjukgymnast som kan göra en funktionell analys av just dina besvär så att du jobbar på att rätta till rätt saker.
Johan Haglund-Ols
1973 • Falun
#4
10 maj 2015 kl 13:28
Gilla
Har en baksida av vänster lår som krånglat sista tiden för mig. Var till en idrottsläkare här i stan som fick det till "kort piriformis".
Fick ett stretchingprogram att göra och tycker jag märker skillnad väldigt snabbt. Jag springer mer eller mindre bara asfalt och vägar, och då det är mitt vänsterben som krånglar så kan vägens "lutning" vara boven.
Hoppas du kommer tillrätta med problemet och att det går bra i Stockholm, ska springa där jag med :)
Ulf Eriksson
1975 • Örebro
#5
12 maj 2015 kl 22:33
Gilla
Var till läkare idag som skickade mig till sjukgymnast. Ska dit i början av nästa vecka. Under tiden kör jag massor av strech och massage av stela rump muskler :-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
12 maj 2015 kl 22:42
Gilla
Rekommenderar dynamisk rörlighetsträning för höftböjarmuskeln som komplement.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#7
12 maj 2015 kl 23:05
Gilla
Har samma sak men för min del tror jag problemet sitter i ryggen. Innan jag får ont i ryggen brukar det börja det med värk i vänster ben, speciellt baksidan av låren. Springer jag så kan det släppa efter löppasset (problemet uppstår ofta under perioder så jag tränat för lite). Kan väl hänga ihop med kort lårmuskel också i och för sig men misstänker det är någon nerv som spökar i ryggen som gör att det känns som det gör ont i benet när det egentligen är nerven som typ kommit i kläm.

Min medicin är mera löpning...
1952 • Varberg
#8
13 maj 2015 kl 14:10
2 Gilla
Lite allmänna reflexioner:
Hela baksidan hänger ihop som en drivlina från rygg till fotens undersida via t ex hamstrings, vadmuskeln, hälsenan, plantarfascian mm och problem på ett ställe kan fortplantas till nästa.
Ryggen kan man behandla med styrkeövningar, stretch/yoga, foamrolling mm.
Sätesmusklerna är jätteviktiga att hålla starka och mjuka. Stretch och i värsta fall hardcore på muskelknutor mm.
Musklerna på lårets baksida - hamstrings är känsliga och behöver stärkas och stretchas med varsamhet. Problem med dessa kan bero på att de är svaga och där får man bygga långsamt och inte stressa med belastning för tidigt. Skor och löpteknik påverkar också mycket.
Vadernas och hälsenans behandling finns det spaltkilometer skrivet om tidigare.
Fotens undersida kan stärkas med crabwalk, tåövningar mm
Piriformis är ett separat problem där tidig stretch är magisk i sin effekt. Symptomet är intensiv smärta från rumpan som strålar ned på lårets baksida.
Den lilla muskeln popliteus på baksidan av knät kan också komplicera bilden.
Att konsekvent jobba med hela drivlinan är mitt råd för att minska risken för lokala överbelastningar.
Daniel
1971 • Stockholm
#9
3 oktober 2016 kl 09:07
Gilla
Ulf och Anna, hur gick det?
Får själva samma typ av "krampkänning" när jag springer. Dök upp i somras.
Gissar på dålig styrka i baksida av lår, eller för stela höftböjare.
Men det är svårt att veta. Var hos naprapat några gånger, och ryggen är i bra skick.

Hur gjorde ni, och blev det bättre?
1971 • Nykvarn
#10
3 oktober 2016 kl 10:57
Gilla
Som Tage och Robert är inne på i #8 och #3 så är det bra att få hjälp av naprapat eller sjukgymnast vid långvariga besvär, det finns mycket som kan "strula" (muskler, muskelfästen, senor) och bli värre med fel behandling eller ingen behandling alls.

Jag gick länge med stramhet i mitt vänstra baksida lår innan naprapat diagnosticerade överansträngning i hamstringssenan, den sena som fäster hela "hamstringspaketet i höftbenet. Det blev sex veckor utan löpning och behandling med nålar, laser, massage och ett ganska intensivt styrketräningsprogram för baksida och bål vilket hade god effekt.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#11
3 oktober 2016 kl 12:54
Gilla
Kolla in "anterior pelvic tilt/posterior pelvic tilt" på youtube. Där kan du se vad du behöver göra för att rätta till det om det beror på det.

Jag är ingen expert men kortfattat är det musklerna som fäster i höften både på fram och baksidan som drabbas och ofta beror det på att vi sitter ner så mycket idag. Antingen får musklerna då spendera orimligt mycket tid, jämfört med i stående ställning, i väldigt utsträckt eller ihopdraget tillstånd. Detta leder ofta till svaghet i vissa av musklerna (t.ex. kan rumpan bli klen så andra muskler måste kompensera), och att t.ex. hamstringen kan kännas stram.

Här går han igenom just "Anterior Pelvic Tilt":

How to Fix Anterior Pelvic Tilt - https://www.youtube.com/watch?v=K-CrEi0ymMg

Han verkar vara väldigt kunnig om hur kroppen är uppbyggd och vilka rörelser som är bra och vilka som är dåliga. Ofta vet folk, inklusive jag, inte hur kroppen fungerar när man t.ex. gör en vanlig situp och då är det lätt hänt att man kör helt fel.
Daniel
1971 • Stockholm
#12
4 oktober 2016 kl 07:08
Gilla
Tack för tipsen!
Det känns muskulärt, så jag börjar i den änden.
1981 • Örebro
#13
4 oktober 2016 kl 08:55
1 Gilla
Pelvic tilt låter logiskt, men har väldigt dåligt med stöd. Det finns ingen koppling till någon typ av besvär kring säte/rygg/lår/generellt. Och frågan är om det går att påverka alls, mest sannolikt är att vi är födda med en viss vinkel helt enkelt.

1973 • Östhammar
#14
10 oktober 2016 kl 22:15
Gilla
Hej igen!
Jag gick till en sjukgymnast som gav mig två styrkeövningar och en stretchövning att göra två gånger om dagen. Främst för att stärka sätesmusklerna och komma åt att stretcha piriformis. Det gjorde stor skillnad hela sommaren, då det var relativt enkelt att hinna med övningarna två gånger om dagen. Nu har jag slarvat ett tag, vilket känns, tyvärr. Det är väl bara att inse att man måste lägga ner tid på sådant här för att hålla smärtan borta när man väl drabbats...
Daniel
1971 • Stockholm
#15
11 oktober 2016 kl 07:30
Gilla
Skönt att de blev bättre, Anna.
Har du lust att dela med dig övningarna?
1973 • Östhammar
#16
16 oktober 2016 kl 17:47
Gilla
Ja, det gör jag gärna.
1. Enbens-knäböj. Stå framför en stol, lyft upp ett ben och se till att höften inte sjunker på någon sida. Sätt dig på stolen och ställ dig upp igen. Se till att knät inte går "inåt", så rörelsen blir rak. Upprepa 10 ggr på varje ben och gör sedan 10 ggr till. Att sätta sig är väl inte nödvändigt egentligen, men var bra för balansens skull för mig!

2. Ligg på höger sida med högra benet böjt i mer än 90 grader (alltså så långt mot ansiktet du kan komma utan att det ska kännas ansträngt. Lyft vänstra benet uppåt, och se till att höften inte faller framåt, för då övar du mer stora lårmuskeln. Lyft 15 ggr, byt sida, och kör efter det 15 ggr till på varje ben.

3. Stretch. Stå framför ett bord, lyft upp vänster ben och lägg benet böjt på bordet så att foten pekar åt höger. Se till så att höfterna är parallella, och att benet du står på har en rak linje. Vinkla rumpan utåt-nedåt och böj dig framåt med rak rygg. Leta sedan efter ett läge där du känner att det tar på rätt ställe i vänster rumpa. Man kan tex böja sig över knäet på olika sätt för att hitta rätt.

Lycka till!
Dags för mig att återuppta det här också. Min sjukgymnast rekommenderade två gånger om dagen...
Daniel
1971 • Stockholm
#17
16 oktober 2016 kl 19:51
Gilla
Tack för det!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.