31 juli 2008 kl 23:56
Visst Gunnar, jag gjorde en approximation för skojs skull. Det handlar återigen om ett påstående med ett begrepp ("arbetsförmåga") som inte är definierat (eller där definitionen inte följde med påståendet).
Min poäng är att lumpenregeln säkerligen inte har någon större applicering på löpning. I alla fall upp till halvmaran, kanske till och med marathon. Vi kan alla säkerligen springa på i all högönsklig välmåga med både 1 och 2 viktprocent vätskeförlust utan att det gör speciellt mycket på farten. Pulsen kommer att driva, men det gör normalt inget eftersom på längre lopp, där vätskebrist möjligen skulle kunna bli besvärande och driva pulsen allra mest, ligger vi ändå redan på en lägre pulsnivå från början.
På längre lopp ska man självklart dricka med jämna mellanrum, men senare rön har lett till undran om det inte rent av dricks för mycket (vatten) på loppen, vilket leder till saltspädning, och i allra, allra värsta fall celldrunkning och döden (4-5 liter på några timmar och risken finns faktiskt).
Noakes menar att en löpmage (pun intended) bara kan hantera upp till max 0,8 l vatten per timme, för många kanske bara 0,5 l, för en del kanske upp till 1,0 l. 0,8 l, det är väl 3-4 normala loppmuggar, det.