Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
Löpning
•
Kost & Näring
•
17 inlägg
•
2265 visningar
•
Sötningsmedel vid kolhydrattömning?
Annica Norman
1974 • Avesta
#1
•
22 september 2013 - 16:36
Gilla
Klicka för att gilla
Någon som vet om sötningsmedel är ok att använda när man ska tömma kroppen på kolhydrater? Jag är iofs emot sötningsmedel men när jag ska tömma kroppen på kolhydrater vore det trevligt att ha någon i mitt te i stället för honung. Jag vet ju att kalorierna är i princip 0 men undrar ändå om det påverkar tömningen på något sätt då kroppen ändå tror att den får sött.
Pär M
1969 • Umeå
#2
•
22 september 2013 kl 17:34
Gilla
Klicka för att gilla
Honung i te använder jag även vid "tömning"
Det är inte kalorierna det hänger på det är kolhydraterna:-)
Erik "Tricky" Fries
1961 • Göteborg
Administratör
#3
•
22 september 2013 kl 18:28
Gilla
Klicka för att gilla
Honung är 82% kolhydrater...
Pär M
1969 • Umeå
#4
•
22 september 2013 kl 21:53
Gilla
Klicka för att gilla
Jo men i 3dl te är det nästan lchf.
Svårt det här med kolhydrat uppladdning .
Annica Norman
1974 • Avesta
#5
•
23 september 2013 kl 08:05
Gilla
Klicka för att gilla
Jag har kolhydratladdat till några maraton samt till Lidingö med gott resultat. Då har jag dragit ner kolhydraterna och tränat som vanligt i 3-4 dagar följt av ett morgonpass på tom mage för att försäkra mig om att jag är tom. Den här gången har jag fjällvandrat och ätit gott och har bara ett par dagar på mig att blir tom så jag tänkte vara lite striktare. Dessutom vill jag inte köra nåt längre tömningspass i morgon bitti då jag tänker köra intervaller på kvällen. Men då kanske jag iaf kan ta en tesked honung i te ikväll och för säkerhets skull joggar jag på "tom" mage 30-40 min i morgon bitti. Borde kanske vara ok. Kör ni Lidingö grabbar?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#6
•
23 september 2013 kl 09:14
Gilla
Klicka för att gilla
Jag tar lite mindre honung i teet under tömning, fast mest för huvudet tror jag!
Använder annars Agave sirap. Upptäckte att det känns "sötare" än med honung, fast jag har mindre i teet.
Eftersom jag tar alla kolhydrat bort för 1,5dag, tycker jag inte att en skvett honung i teet kommer att göra nån skillnad. Har försökt dra ner på teet också ;) eller dricka den utan nåt (blä, säger jag!)
Lycka till och ha det så sött!
Jana P
1979 • Stockholm
#7
•
23 september 2013 kl 22:42
Gilla
Klicka för att gilla
Min mosters tips: Skaffa dig en Steviaväxt så kan du ha bladen i tékoppen. Mycket bättre än de steviablandningar du kan köpa i butik.
Peter P
1965 • Kungsholmen
#8
•
24 september 2013 kl 07:47
1
Gilla
Klicka för att gilla
Min mormors tips: låt bli kolhydrattömning, det har ingen effekt. Kör på kolhydratladdningen direkt. Det är dessutom roligare.
Jana P
1979 • Stockholm
#9
•
24 september 2013 kl 11:01
Gilla
Klicka för att gilla
#8 Fast man kanske inte vill kolhydratladda efteråt?
Peter P
1965 • Kungsholmen
#10
•
24 september 2013 kl 11:25
Gilla
Klicka för att gilla
Aha, men då har det inte så mycket med löpning att göra. Ledsen om jag missförstod, tog för givet att ni diskuterade loppförberedelser.
Jana P
1979 • Stockholm
#11
•
24 september 2013 kl 14:02 Redigerad 24 september 2013 kl 14:02
Gilla
Klicka för att gilla
#10 - ingen aning hur trådskaparen menade :)
Men man behöver ju inte kolhydratladda för att löpa, just löpning fungerar ju jättebra på fettdrift.
Peter P
1965 • Kungsholmen
#12
•
24 september 2013 kl 14:15
Gilla
Klicka för att gilla
Jana: Det kanske fungerar men inte jättebra då kolhydrater är ett så mycket bättre bränsle än fett. Fett kräver mycket mer syre för att förbrännas och hjärtat får jobba hårdare för samma tempo. Men har man inte bråttom så går det kanske bra för vissa.
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
•
24 september 2013 kl 15:19
Gilla
Klicka för att gilla
Har läst nånstans att en elitlöpare återfyller sina glykogendepåer på 12 timmar. Vad man vill åstadkomma med tömningen är ju en superkompensation som jag inte vet om den är bevisad. Men för säkerhets skull brukar jag köra den själv i lindrig form, men inför Lidingöloppet behövs det inte, det är för kort.
Från säker källa har jag att Isabella Andersson kolhydratladdar genom att äta som vanligt. Eftersom hon drar ner på träningen under tävlingsveckan får hon ändå extra energi att ladda med. Tycker det låter bestickande. Men hon kör ju lite hårdare än de flesta på jogg:-)
Peter P
1965 • Kungsholmen
#14
•
24 september 2013 kl 17:26
Gilla
Klicka för att gilla
Det jag läst är just att den inte fungerar, åtminstone inte för alla. Men tycker man att det fungerar för en själv (hur man nu bedömer det) så är det bara att köra på. Själv satsar jag som sagt på laddningen men vet inte om den fungerar heller.
HR
1972 • Stockholm
#15
•
24 september 2013 kl 18:44 Redigerad 24 september 2013 kl 18:47
Gilla
Klicka för att gilla
Jana: jag vet inte om du förstått att fettdriften gynnas av att man har välfyllda glykogenlager i kroppen? :-)
Det handlar om behovstrappan i kroppen vad gäller energiförsörjning och hur den skiftar beroende på hur hårt kroppen tvingas jobba.
Vid lunkande jogg i 5:30 har man en ganska bra fettdrift där man naggar ganska lite på glykogendepåerna men när tempot stiger så minskar andelen fett och andelen glykogen som omsätts ökar och ju högre ansträngningen är desto mer skiftar det åt glykogendrift. Det kommer ingen levande människa ifrån. Det gäller för alla.
Så att det går "bra" att springa på fett är en definitionsfråga. Klart att det går bra - men i vilken fart? Och hur stor andel fett? Den absolut bästa fettförbränningen har du när du promenerar raskt utan att pulsen går upp speciellt högt. Då använder du heller inte speciellt mycket glykogen.
Ju mer vältränad man är desto bättre spann av fettdrift har man - du kan alltså nyttja fettet i en högre hastighet än en en-gång-i-veckan-motionär.
Du springer ju snabbare i din 70/30 eller 60/40 fett/kolhydratdrift än en mindre vältränad löpare. och du kommer alltså komma längre på samma tid som den mindre tränade personen och även om bägge tappar orken två-tre timmar in på passet så har ju den snabbare personen kommit en bra bit längre.
Då är alltså inte fettet den begränsande faktorn utan det handlar om när den mängd glykogen som förbrukas börjar sina. Ju mer vältränad man är desto längre räcker glykogendepåerna.
Springer man i vad en del kallar ultrafart så kommer man ju extremt långt även på sina träningspass och man kan trycka 35km en helg och ändå inte lägga sig i framstupa sidoläge efteråt.
Men det är inte samma sak som att springa med lite fart eller med lite högre puls.
Man kan se det ganska tydligt på de som klarar att springa långt men ganska långsamt, typ 35km i 5:30 tempo. De klarar ofta inte ens att springa milen väsentligt snabbare än 45 minuter - deras kroppar klarar inte det höga energiuttaget i fart speciellt bra trots att de bevisligen klarar att springa långt (och långsamt).
De har inte fartuthållighet utan de "joggar" sina löppass och när de löper på tävling så kroknar de snabbt eftersom de inte är så vältränade som mängden antyder. De kroknar för tidigt eftersom de inte klarar att springa fort. Det är ingen konst att springa lååååångt, det klarar de flesta. Det är dock svårt att springa låååååångt i lite tempo. :-)
Skulle de springa intervaller på bana så är fettdriften i princip noll om de springer snabba intervaller. Kroppen varken kan eller hinner utnyttja fett som drivkälla för sådan löpning.
En vältränad löpare ska ju klara att springa åtminstone en halvmara ganska snabbt på träning och det tar sin tribut och jag kan garantera att det inte är ren fettdrift det rör sig om då. Jag följer en del löpare på jogg och vissa av dem har en mycket stor diskrepans mellan hur långt de kan springa och hur snabbt de kan springa på kortare sträckor. Andra har motsatt problem: de kan springa kort och fort men pallar inte längre sträckor.
Jag ligger i det bredare stråket: jag är varken speciellt snabb eller uthållig. Men, jag jobbar på det.
Annica Norman
1974 • Avesta
#16
•
25 september 2013 kl 17:11
Gilla
Klicka för att gilla
Jag menar som jag skrev att jag ska tömma kroppen och givetvis inför ett lopp. Annars finns ju inte så stor anledning att göra det. Jag har gjort det inför några maraton och även till Lidingö och jag tycker att det fungerar bra för mig. Kanske lite onödigt som Oldboy skriver till Lidingö men lopp över 21km sägs ju kunna gynnas av kolhydratladdning så jag känner att jag kör på. När man laddar kolhydrater samlar man på sig lite extra vätska som man faktiskt har nytta av under loppet, i synnerhet jag som aldrig klarar att dricka nog bra. Men jag ska nog ta och prova utan nästa år, kanske. Känns trist dock om det går sämre då. Jag tömmer innan för att jag tycker att det fungerar för mig och dessutom känns det bättre att vara tom innan jag ska pressa i en massa extra. Jag vet inte om det sitter i huvudet mest. Jag håller nog med om att det borde räcka att bara äta lite extra och dra ner på träningen innan. Jag har tyvärr en tendens att segna till av för mycket vila innan tävling så jag skiter i att dra ner så mycket på träningen innan de flesta lopp. Iofs drar jag ner lite mer innan långloppen för då ska jag ju inte hålla maxfart hela vägen som på 5-10km. Ja, jag behöll min honung i teet och gjorde en morgonjogg på tom mage innan laddning. Gick fint tror jag. Sista finputsningen med 8st 200m idag och nu får benen vila. 3e silvermedaljen är målet och gärna persobästa. Lycka till ni som kör!
Annica Norman
1974 • Avesta
#17
•
25 september 2013 kl 17:13
Gilla
Klicka för att gilla
Och tack för era synpunkter, det är alltid välkommet med andras tips och idéer. :-D
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet.
Registrera dig här
eller logga in ovan.
Stäng