28 oktober 2012 kl 20:58
Acke5: klockrent! "Det var inte bättre förr, men det är sämre nu!" Den ska jag använda flitigt.
Mikael Bogren; det kan en del säkert fixa med mindre träning än 7-9mil/vecka. Men de flesta behöver nog det för att klara det målet, iallafall under delar av året, kanske inte året om. Det blir ju rätt slitigt. Alla reagerar dock inte lika bra på korta och intensiva uppträningsperioder.
Om snittet sjunkit de senaste 30-40 åren i rena skära resultat så måste det finnas en ganska enkel anledning. Det är ju inte kosmisk strålning eller Tjernobylolyckan (samma år som du föddes till och med, jag var inte så gammal men minns det väl...) som sänker snittet.
Jag tror den enklaste och huvudsakliga anledningen är tidsbrist. På den tiden nådde de flesta sina resultat genom att helt enkelt springa. Man tog sig tid till det.
Många av dagens motionärer letar ju genvägar i form av effektivare träning, alternativ träning med avancerade upplägg även för nybörjaren, specialkost samt diverse hjälpmedel. Kanske till stor del för att kompensera tidsbrist eller att man helt enkelt är otålig och vill ha snabba resultat.
Tyvärr fungerar det ju bara för ett fåtal verkar det som. Iallafall för såpass långa lopp som LL och halvmaran.
De som orkar och tar sig tid att nöta på får med tiden bra resultat. Inte alla där heller förstås. Men jag är ärligt talat INTE förvånad över att snittet har sjunkit.
Själv tror jag att skillnaden mellan den som tränade många timmar förr och den som tränar många timmar nu är minimal. Även om jag inte själv tror att man nödvändigtvis behöver kötta tio mil i veckan för att nå hyfsade resultat så är det ju onekligen så att de flesta som gör just det gör rätt fina resultat på loppen. Och i snitt säkert bättre än de som inte gör det.
Vad gäller artiklar i RW rent generellt så är det ingenting som jag själv skulle lägga om min kost eller mitt träningsliv efter. Det är svårt att sälja en glassig blaska på gamla beprövade recept och det kommer alltid sälja med nya sätt att nå "toppresultat" på "halva tiden".
Jag tror sanningen är enklare än man tror och därför lite svårare att acceptera för en del: spring mycket, ofta och långt så blir du en bra löpare.
Jag som genomlevt längre träningperioder och ett ofrivilligt mångårigt uppehåll kan ju säga att jag var bättre förr, men jag sprang mer då också. Idag springer jag nästan lika fort igen men jag har inte långtidsuthålligheten i fart som när jag sprang oftare och längre.
Dessutom har jag blivit latare och söker själv de genvägar jag vet kan fungera för mig med träningsupplägg, men de fungerar inte för alla och de ger inte mig heller full kompensation för uteblivet nötande.