Löpning Kost & Näring 54 inlägg 15097 visningar

D-vitamin och Mjölk

Johan
1963 • LINKÖPING
#1
27 januari 2012 - 05:07
Gilla
Hej
Lite udda fråga, har frågat runt lite överallt men utan svar.

Är det nån som vet varför mjölk 3% inte är berikad med D-vitamin
såsom lätt-och mellanmjölken är?

Är detta nåt politiskt beslut för att få svenskarna dricka mindre
standardmjölk.
Eller är det nåt kommersiellt trix från tillverkarna.

Dricker företrädesvis standard 3%mjölk, den smakar godare, men
medveten om vikten av -speciellt under denna mörka årstid- att få i sig tillräckligt med D-vitamin blir jag lite avundsjuk på detta.

Kul att veta om nån sakkunnig har svaret på denna fråga.
< < < 1 2 3 > > >
Acke5
1959 • Göteborg
#2
27 januari 2012 kl 06:28
Gilla
Man behöver inte tillsätta vitaminerna därför att de finns i fettet. När man tar bort fettet ur lättmjölken så blir man tvungen att tillsätta extra vitaminer.

Så har jag för mig att det är?
Johan
1963 • LINKÖPING
#3
27 januari 2012 kl 07:25 Redigerad 27 januari 2012 kl 07:25
Gilla
Trodde jag också från början men läser man näringsvärdesdeklarationen
på Livsmedelsverkets databas så ger det följande:

0,5% mjölk innehåller 0,45ug
1,5% mjölk innehåller 0,47ug
3% mjölk innehåller endast 20 nanogram,

I USA har dessutom berikar de sin 3% mjölk, då med hela 1,3ug.


Robin
2008 • Götet
#4
27 januari 2012 kl 07:42
Gilla
D-vitamin förstörs av pastörisering så att säga att standardmjölk redan innehåller D-vitamin är en sanning med modifikation.

Jag föredrar gammaldags mjölk, Hjordnära är favoriten. http://www.hjordnara.se/produkter-gammaldagsmjolk.htm

Men den är fortfarande pastöriseriserad, så äter D-vitamin-piller för att vara på den säkra sidan.

Boktips: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186283510
Johan
1963 • LINKÖPING
#5
27 januari 2012 kl 08:01
Gilla
Robin, Tack för boktipset.
Men varför berikar de inte standardmjölken?
Maria
1981 • Gävle
#6
27 januari 2012 kl 09:23 Redigerad 27 januari 2012 kl 09:23
Gilla
för att det inte krävs, det är lag på att mjölk med en fetthalt på 1,5% eller lägre ska berikas med A och D vitamin. Motiveringen är som Acke5 är inne på att när man tar bort fettet så tar man också bort de fettlösliga vitaminerna.
Att den 3% mjölken innehåller mindre D-vitamin än de berikade varianterna med mindre fett motsäger inte denna tes då det inte framgår hur halterna skulle se ut om man inte berikade dessa. Och när man berikar så kan man mycket väl berika till högre halter än de halter som finns naturligt.
Just D-vitamin har jag inte sett någon forskning om men däremot om A-vitamin och där har det visat sig att för mycket är lika illa som för lite så vitaminberikning av livsmedel är inte allt till det bättre.
Magnus
Stockholm
#7
27 januari 2012 kl 09:32 Redigerad 27 januari 2012 kl 09:44
Gilla
Det är politiskt så vitt jag vet. I Finland är 3%-mjölken berikad med D-vitamin. Tydligen har de gjort en annan bedömning där (och i USA). Svenska Livsmedelsverket har varit lite långsamma att ta till sig nya rön om D-vitamin.

"Standardmjölk innehåller inte mer än 0.02 ug D-vitamin per deciliter, att jämföra med de 0,45 ug som lätt- och mellanmjölk innehåller tack vare berikningen."
1952 • Varberg
#8
27 januari 2012 kl 10:11
Gilla
Ja, senaste åren har man funnit många viktiga effekter som D-vitamin har. Sannolikt finns det också unika delar i den effekt som vi får av D-vitamin från solljus.
Hursomhelst är det nog ett bra tillskott med lite sill eller lax på frukostmackan.
1963 • Nödinge
#9
27 januari 2012 kl 16:13
Gilla
Håler med många av er ovan här...
Jag själv äter tillskott med D-vitaminer alla R-månader (6 st) november t o m april. Det är 2:a året jag kör så. Har märkt att jag aldrig är sjuk. Vet ej om det beror på det ? eller annat?
Jag fick detta rekommenderat av en läkare...funkar allt bra.
Må gott!
Judith
Malin J
1974 • Torslanda
#10
27 januari 2012 kl 19:33
Gilla
Om man vill fördjupa sig ännu mer om D-vitamin http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/

Har för mig att pga att livsmedelsverket rekommenderar att "alla" ska dricka mellanmjölk, mina skolbarn får lättmjölk, berikas endast dessa, hade livsmedelsverket rekommenderat standardmjölk hade den med all säkerhet också varit berikad /egen slutsats/
Johan
1963 • LINKÖPING
#11
27 januari 2012 kl 19:56
Gilla
Malin
Din slutsats är nog närmast sanningen, kan nog inte vara nån
annan förklaring till det hela, alltså ett beklämmande statligt beslut.


Robin
2008 • Götet
#12
27 januari 2012 kl 20:57
Gilla
Vill man vara frisk brukar standardtipset vara att göra tvärt emot vad livsmedelsvärket säger, desto mer ifrån, desto friskare. Se t ex: http://coltingblogg.com/2011/06/23/ratt-kott-och-ko-smor-med-min-bror-atleten/

Lättmjölk och annat onaturligt är naturligtvis inte bra. Finns flera studier på det t ex http://www.kostdemokrati.se/kristianpetrov/2011/09/17/lattmjolken-barnen-och-vetenskapen/
Lättmjölk gör barn fetare och sjukare i nästan samtliga.

Lättmjölk ökar risken för prostatacancer: http://www.reuters.com/article/2008/01/02/us-nonfat-cancer-idUSHAR26781420080102

Inte förvånande när man ser hur mjölken görs.
Johan
1963 • LINKÖPING
#13
27 januari 2012 kl 21:44
Gilla
Håller med dig Robin, mjölklobbyn gjorde sitt redan på 30-talet, det är ju sedan dess förbjudet att INTE pastörisera mjölk, den förevändning lobbyn hade för att få kontroll på hela mjölkindutrin var ju att ibland vart folk sjuka av illa hanterad mjölk, vilket staten lyckades gå med på.
Många av mjölken nyttigheter försvinner just vid pastörisering, bla en del aminosyror och som sagt just D-vitamin.
Forskningen är ju ganska ense om D-vit betydelse för människan, inte
minst ang att hålla influensor, förkylningar etc på acceptabel nivå, den
forskning som inte är ense om detta är ju oftast den som sponsras av
vaccinindustrin m.m.

Samtidigt säljs fortfarande Sprit o Tobak som folk också kan bli sjuka av,och problemen på det området är nog flera magnituder större än det vore att låta folk dricka riktig mjölk.

Dessutom tycker jag det är beklämmande då läkare ibland kan tipsa
om syntetisk ersättning istället för riktig mat såsom lax,sill,ägg,makrill,
kantareller etc.




Anders Näslund
1961 • Stockholm
#14
28 januari 2012 kl 12:22 Redigerad 28 januari 2012 kl 12:22
Gilla
@Johan, håller helt med. Riktig mat i varierad form är hundrafalt bättre än syntetiska ersättningar. Generellt tror jag vi i Sverige är dåliga på att stoppa i oss fisk t.ex. som är en bra källa för att fylla på förråden av diverse nyttigheter.
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#15
28 januari 2012 kl 20:54
Gilla
Johan och Anders
Det är svårt att bara via kosten komma upp i tillräckliga doser D-vitamin när solen inte ger sitt tillskott på vintern. Livsmedelsverkets rekommendation på 400E är troligen alltför lågt satt. 2000 E anser många är mer rimligt de mörka vintermånaderna (om man inte reser utomlands och fyller på).
2000E D-vitamin motsvarar 10 l mellanmjölk per dag eller 2-3 lunchportioner lax per dag. Då kan det vara lättare att ta D-vitamin i tablettform, som för övrigt brukar vara utvunnet ur fisk eller fårull.
Peter Gardell
1961 • Kallhäll
#16
28 januari 2012 kl 21:42
Gilla
Jag har börjat äta D-vitamintillskott, 10ug/dag. Helt subjektivt så tycker jag att jag både mår bättre och är piggare nu. Har inte heller varit sjuk sedan jag började äta dem, trots att jag åker pendeltåg och tunnelbana varje dag. (Där sprids smittorna lika bra som på ett dagis). Jag kommer att fortsätta med D-vitamintillskottet ända tills det är varmt och skönt ute!
Robin
2008 • Götet
#17
28 januari 2012 kl 22:41
Gilla
Äter även jag D-vitamin, 5000iu per dag kör jag. Kostar ju knappt 1kr/dag och verkar ge helt bisarra hälsoeffekter :) http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw
1973 • Broddetorp
#18
29 januari 2012 kl 00:21
Gilla
@Robin: "Lättmjölk och annat onaturligt"

Skulle den vara mer onaturlig än standardmjölk menar du? Båda tillverkas genom att man först tar bort grädden ur mjölken och sedan häller tillbaks den mängd man bestämt för de olika sorterna.

Att tillverkningsprocessen för de olika mjölksorterna skulle skilja sig nämnvärt har jag svårt att tro.
Johan
1963 • LINKÖPING
#19
29 januari 2012 kl 07:07
Gilla
Robin
Mycket tack för Youtube-tipset, verkligen värt att för en gångs skull få se en svensk föreläsning om detta.
I stort sett allt han pratade om har jag i mer eller mindre fragmenterad form hört under flera års tid från transatlantisk alternativ media, och jag
betonar alternativ media.
Speciellt beklämmande är ju (som togs upp av föreläsaren) en sån sak som att våra barn redan via småskolan från staten utbasunerat får veta att "solen är farlig nu går vi in och bakar paj istället"

Om det nu vore så att Livsmedelsverket hade mandat att verkligen värna om befolkningens välbefinnande borde ju naturligtvis även standardmjölken D-vitaminberikas.

Märk väl!! detta handlar bara om en av vitaminerna, hört ännu mer om betydelsen av C-vitamin och dess prominenta roll för kroppen, inte
minst om dess antioxidativa egenskaper som ju mer eller mindre direkt är kopplat till bla cancer, men även där som reducerande faktor avseende förkylningar etc, och dess förmåga att hjälpa till med fettförbränningen samt stärka immunförsvaret.
Här har ju Livsmedelsverket efter bla EU-påtryckningar ökat det sk RDI från 60 till 75 milligram per dag, för några år sedan, vilket de flesta experter med mer altruistisk attityd anser även det vara på tok för låga värden, de mer rimliga värdena är mellan 500-1000mg och i vissa fall
betydligt mer än så, Människan är ju ett av de få däggdjur som av ännu ej förklarad orsak har en defekt som gör att den inte kan producera eget C-vitamin. Tydligen har försök gjorts på getter där dessa producerar ca 40mg per kilo kroppsvikt och dygn, även om man nu kanske inte kan översättas detta behov direkt till oss människor(skulle ju iså fall betyda för en 70kg tung person ca 2800mg) så kan det ju iallafall ge en liten fingervisning om vad vårat behov egentligen är. Vidare kanske just C-vitamin -då det är en av de två vattenlösliga vitaminerna- är ännu mer kritisk för vår kropp, måste ju intas varje dag. Bara en sån sak som att gränsen för skörbjugg ligger på
10mg borde få folk att tänka till.

Anders Näslund
Håller med dig ang fisk, SILL o potatis räddade ju livet på många av våra invånare under svåra tider under 1800-1900-talet.

Anders Tengblad
Håller med dig om gränsvärden satta av staten, 400IE är troligen för lågt värde, jag vet inte var gränsen bör vara, om man inte har solen som källa till D-vitaminproduktion borde ju typ 2hg sill.strömming etc och nåt ägg per dag ge ca 1000IE bara det. Är mycket för att ha evolutionistiskta aspekter på vad kroppen kan behöva, jag menar
människan har ju funnits ett antal år på jorden och borde ju vara byggd för att via naturlig kost få i sig detta, vitamintillskott har ju
endast funnits de senaste generationerna av vår evolution. Förresten
förr åt man ju fiskleverolja vilket innehåller mänger av bla D-vit
så du kanske gör rätt som kör med högt intag.

Beklagar om det vart lite långt inlägg men har alltid så passionerade tankar kring sånt här, kunde inte hålla tillbaks.
Robin
2008 • Götet
#20
29 januari 2012 kl 10:39
Gilla
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.