29 januari 2012 kl 07:07
Robin
Mycket tack för Youtube-tipset, verkligen värt att för en gångs skull få se en svensk föreläsning om detta.
I stort sett allt han pratade om har jag i mer eller mindre fragmenterad form hört under flera års tid från transatlantisk alternativ media, och jag
betonar alternativ media.
Speciellt beklämmande är ju (som togs upp av föreläsaren) en sån sak som att våra barn redan via småskolan från staten utbasunerat får veta att "solen är farlig nu går vi in och bakar paj istället"
Om det nu vore så att Livsmedelsverket hade mandat att verkligen värna om befolkningens välbefinnande borde ju naturligtvis även standardmjölken D-vitaminberikas.
Märk väl!! detta handlar bara om en av vitaminerna, hört ännu mer om betydelsen av C-vitamin och dess prominenta roll för kroppen, inte
minst om dess antioxidativa egenskaper som ju mer eller mindre direkt är kopplat till bla cancer, men även där som reducerande faktor avseende förkylningar etc, och dess förmåga att hjälpa till med fettförbränningen samt stärka immunförsvaret.
Här har ju Livsmedelsverket efter bla EU-påtryckningar ökat det sk RDI från 60 till 75 milligram per dag, för några år sedan, vilket de flesta experter med mer altruistisk attityd anser även det vara på tok för låga värden, de mer rimliga värdena är mellan 500-1000mg och i vissa fall
betydligt mer än så, Människan är ju ett av de få däggdjur som av ännu ej förklarad orsak har en defekt som gör att den inte kan producera eget C-vitamin. Tydligen har försök gjorts på getter där dessa producerar ca 40mg per kilo kroppsvikt och dygn, även om man nu kanske inte kan översättas detta behov direkt till oss människor(skulle ju iså fall betyda för en 70kg tung person ca 2800mg) så kan det ju iallafall ge en liten fingervisning om vad vårat behov egentligen är. Vidare kanske just C-vitamin -då det är en av de två vattenlösliga vitaminerna- är ännu mer kritisk för vår kropp, måste ju intas varje dag. Bara en sån sak som att gränsen för skörbjugg ligger på
10mg borde få folk att tänka till.
Anders Näslund
Håller med dig ang fisk, SILL o potatis räddade ju livet på många av våra invånare under svåra tider under 1800-1900-talet.
Anders Tengblad
Håller med dig om gränsvärden satta av staten, 400IE är troligen för lågt värde, jag vet inte var gränsen bör vara, om man inte har solen som källa till D-vitaminproduktion borde ju typ 2hg sill.strömming etc och nåt ägg per dag ge ca 1000IE bara det. Är mycket för att ha evolutionistiskta aspekter på vad kroppen kan behöva, jag menar
människan har ju funnits ett antal år på jorden och borde ju vara byggd för att via naturlig kost få i sig detta, vitamintillskott har ju
endast funnits de senaste generationerna av vår evolution. Förresten
förr åt man ju fiskleverolja vilket innehåller mänger av bla D-vit
så du kanske gör rätt som kör med högt intag.
Beklagar om det vart lite långt inlägg men har alltid så passionerade tankar kring sånt här, kunde inte hålla tillbaks.