Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 1709 visningar

Skofråga igen- om dämpning

LJönsson
1957 • Linköping
#1
11 januari 2012 - 15:52 (Redigerad 11 januari 2012 - 15:57)
Gilla
Funderat en del på det här med dämpning i skorna och hur stor skillnaden är. Tacksam för synpunkter.
Alltnog, jag väger 80kg är 54 år och började springa i våras, det blev 45 mil 2011. Springer aldrig på asfalt (förutom midnattsloppet) och inte fort med ett löpsteg som knappast kan kallas löpsteg. Löpningen skedde till nyligen i ett par tre år gamla mycket lätta namnlösa skor inköpta i Thailand.
Efter att i ett förvirrat ögonblick anmält mig till Stockholm maraton 2012 och läst på om skor begav jag mig till Löplabbet och övertygades där att köpa ett par STORA skor med rejäl dämpning. Problemet är att jag hatar dem, känns som cementklumpar och hälsulan är flera cm tjock.

Frågan är nu vad jogg.se expertis tror; kan jag införskaffa ett par tunna lätta skor (vilka?) och springa (förhoppningsvis) Stockholm maraton och ändå ha kvar lite ledbosk efteråt eller behöver jag rejäl dämpning för att knäna ska hålla?
1965 • Kungsholmen
#2
11 januari 2012 kl 15:55
Gilla
Skall man springa ett marathon behöver man träna en hel del på asfalt och att göra det ovan i tunna skor är nog tyvärr att be om skador. Du får nog svårt att hålla dig skadefri även med bra dämpade skor skulle jag tro.
LJönsson
1957 • Linköping
#3
11 januari 2012 kl 18:33
Gilla
Jo, jag förstår att en gubbe som har kommit in i reservdelsåldern behöver dämpande skor. Men frågan är om dämpningen i skorna är proportionell mot tjockleken på sulan (speciellt då hälen). Finns det inga lite tunnare som har ungefär samma dämpning? Hur mäts den?
Jonas
1981 • u
#4
11 januari 2012 kl 19:21
Gilla
Det finns väl inte mycket som talar för att det blir mindre skador med tjockare skor eller?
Om du inte har haft några problem med dina gamla skor så leta efter något liknande.

#5
11 januari 2012 kl 20:28
Detta inlägg har raderats
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#6
11 januari 2012 kl 20:32 Redigerad 11 januari 2012 kl 20:32
Gilla
Saucony Kinvara - och Mirage antar jag - sägs ha samma dämpning som en "vanlig" löparsko men väger betyligt mindre och har tunnare sula. Har läst att dämpningen ska vara likvärdig med den i såväl Saucony Triumph som Nike Pegasus så denna - eller dessa - modell(er) kan vara värd(a) att kolla upp.
1965 • Kungsholmen
#7
12 januari 2012 kl 09:24
Gilla
Med tanke på att många seriösa maratonlöpare byter sina skor efter 50-10 mil på asfalt för att dämpningen försämrats och de får ont i knän och vrister så tycks dämpningen vara av betydelse för många iallafall.
Jag skulle personligen inte ta mitt första maraton som ett experiment på om jag både klarar maratonträning på asfalt OCH klarar det i odämpade skor då majoriteten faktiskt använder rejält dämpade skor.
1984 • Göteborg
#8
12 januari 2012 kl 10:37
Gilla
Precis som Jonas skriver finns det inget som talar för att tjockare skor leder till färre skador. Vidare behöver inte ens tjockare dämpning leda till mindre belastning.
Det viktigaste är att skorna är sköna och att man trivs att springa i dem.
Dock är det sällan smart att övergå från tjocka skor till lätta allt för snabbt. Om det är tjocka skor man är van att springa i. Då behövs det oftast en lång tillvänjningsperiod.

Lars, även om du kanske inte sprungit så mycket än tycker jag du ska fortsätta med den typen av skor du trivs bäst med. Om du kört på med tunna skor och det funkat tycker jag det tyder på att du har ett löpsteg som är anpassat för just den typen.

1959 • Saltsjö-Boo
#9
12 januari 2012 kl 12:31
Gilla
Ett klokare råd än att lyssna på Löplabbets personal (deras ordinering av löpskor saknar ju vetenskaplig grund) är nog att inte ändra på det som funkar, samt att lyssna på din egen kropp...
Du har ju kommit igång ganska bra med löpningen i tunna skor, trivs i dessa och inte haft några uppenbara problem. Troligtvis har du bra och skonsam löpteknik, och om du skaffar ett par riktigt dämpande tunga tjockskor så är risken stor att det ger problem.

Man ska inte överdriva problemen med att springa på asfalt heller. Asfalten är slät, förutsägbar och det är ganska lätt att få till ett skonsamt steg även i ganska tunna skor. Antar att du springer en hel del på grusväg och det är inte så mycket mjukare än asfalt...
1965 • Kungsholmen
#10
12 januari 2012 kl 13:28
Gilla
Hmm, Lars har sprungit 45 mil på ett år utan problem och skall nu byta underlag till asfalt och träna för maraton.

Jag skulle nog vara lite försiktig med att springa vidare med det som fungerade i 45 mil på mjukt underlag som ovan löpare men det är ju jag det.
1981 • Linköping
#11
12 januari 2012 kl 15:44
Gilla
Jag förstår att du ogillar klumpskorna och tycker absolut att du kan byta! Sedan ska man alltid vara försiktig vid skobyte, underlagsbyte samt mängdökning.

Som vissa lyfter fram finns ju alternativ mellan racingflats och tjockskorna. Till min skopark hör Kinvaran men framförallt Nike free som jag tycker är en fantastisk sko! Jag kan inte förstå hur en tjock häl kan hjlpa någon, oavsett om man tror att pronation behöver korrigeras eller ej, vad har en "klacksko" med det att göra?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.