Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 12722 visningar

Att andas genom ena näsborren.

csaba
1973 • Malmö
#1
17 november 2009 - 21:08
Gilla
Jag har fått konstaterat att jag andas bara med ena näsborren.
Efter min kampsportskarriär där jag har brutit min näsa ett antal gånger.

Det har aldrig riktigt bekymrat mig och aldrig riktigt tänkt på det ens (mer än att den är lite sne).
Men jag är lite nyfiken.

Hur mycket påverkar det prestationsförmågan (syreupptagningsförmågan) att bara andas genom en näsborre ?
Vad tror ni ?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
17 november 2009 kl 21:12
Gilla
Mycket intressant fråga csaba. Jag har själv brutit näsan när jag var liten grabb och jag andas nästan inget eller inget genom den ena näsborren. Jag undrar om det gör någon skillnad. Jag tror inte det. Däremot har jag funderat på om det påverkas slembildningen. Det blir väl säkert mer "luftdrag" genom ena näsborren; kanske ökar slembildningen då. Hur som helst övergår i alla fall jag till munandning när jag når 85 % av maxpulsen eller så.
1980 • Veberöd
#3
17 november 2009 kl 22:35
Gilla
Har läst att lungupptaget inte är någon flaskhals för syreupptaget. Alltså syrets väg från atmosfär till lungblod. Borde inte vara ett problem eftersom ni har en borre + en hel mun att andas genom. Strömningsmotståndet genom munnen är ju betydligt lägre än för näsan.
Min teori...
LN
1965 • x
#4
18 november 2009 kl 01:24
Gilla
Precis som Christian skriver förlorar du ingenting på det, csaba. Man du kan ju alltid skoja till och sätta ett värdelöst näsplåster över den borre som du inte andas in genom. Alltid kan du få ngn efterföljare...
Linda L
1975 • Täby
#5
18 november 2009 kl 11:57
Gilla
Andas ni verkligen genom näsan när ni springer? Jag andas nog till 80-90 % genom munnen. Andas jag genom näsan måste jag djupandas med munnen efter tag eftersom det känns som att andas genom ett sugrör annars.

- www.therunningduck.wordpress.com
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#6
18 november 2009 kl 12:24
Gilla
Ja, det att andas genom näsan är ju ett sätt att hålla igen intensiteten så att man inte lockas att springa för fort och sålunda riskera överansträngning eller skada. Jag brukar benämna lugn distans "nästempo" just för att man i denna intensitet lätt kan andas genom näsan. När näsandningen blir ansträngd s.k. "snornästempo" så vet jag att jag börjar komma över 80 % av maxpulsen. När jag inte kan andas genom näsan, på det sätt som du beskriver Linda, vet jag att jag är påväg över 85 % procent av maxpulsen.

Sedan vet jag inte om mun- respektive näsandning påverkar vätskeförluster. Vid munandning känns det som att man blir av mer mer vätska genom andedräkten än vid näsanding, I vilket fall som helst blir man lite torr i munnen. Möjligen kan det ha betydelse vid ett långt lopp. Någon som har en aning om hur det förhåller sig med den saken?
1978 • Lindome
#7
18 november 2009 kl 14:35
Gilla
Linda & Fredrik:
Angående att andas genom nästan kontra munnen när man springer. Vi har alla olika trånga näsgånger. I mitt fall är de extremt trånga, och jag kan i stort sett bara andas avslappnat genom näsan när jag sitter eller ligger ner. Under fysisk aktivitet (och då räcker en lätt promenad) får jag en sk "sugrörskänsla" och måste efter några andetag genom näsan dra ett djupt andetag genom munnen för att kompensera.
Så det där med att lugn distans = "nästempo" tror jag är individuellt, beroende på hur våra näsor är uppbyggda.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#8
18 november 2009 kl 15:20
Gilla
Ja, Kristina. Det är absolut individuellt. Man får upptäcka hur den egna kroppen fungerar. Jag ville verkligen inte påskina att alla skall använda mina egenpåhittade sätt att hålla reda på intensiteten. Det är ju knappast fråga om några vedertagna termer! Jag ville visa på varför jag andas genom näsan - utöver att det för den med tillräckliga näsgångar är mer avslappnat att andas genom näsan. Det låter för övrigt jobbigt att ha så trånga näsgångar som du. Men man kanske vänjer sig... precis som att om man bara andas genom en näsborre kan man inte ligga och täppa till den när man skall sova!
1978 • Gävle
#9
18 november 2009 kl 15:35
Gilla
Jag tror att man springer sämre med täppt nästa. Jag har en trång näsa och när den är lite täppt går det trögare än när den är "fri".
Även om man andas genom munnen tar man ju in lite luft via näsan. Förmodligen mer än de flesta tror. Förutom om den är stängd. Då blir det såklart mindre luft, logiskt.
Sen tror jag varje fysiskt besvär påverkar prestationsförmågan till viss grad. T ex om jag har ont i magen springer jag bra mycket saktare än om jag inte har det. och jag upplever täppt näsa som ett besvär.
1964 • Ekhagen
#10
18 november 2009 kl 15:56
Gilla
Om du har täppt näsa är du väl förkyld eller allergisk, och då är det kanske det som drar ner prestationsförmågan?
1978 • Gävle
#11
18 november 2009 kl 17:19
Gilla
Jag visste nån skulle säga så, men nej man märker skillnaden. :)
Jag är säkert täppt 95% av mina rundor. Tror knappast jag har en infektion i kroppen 95% av året...
csaba
1973 • Malmö
#12
18 november 2009 kl 21:13
Gilla
Men vad gjorde näsplåster för nytta då ? (förmodligen inget eftersom det inte finns längre).

Hi,hi, jag misstänkte att det inte var någon skillnad prestationsmässigt, men jag som hoppades på att jag skulle ha en bra ursäkt varför jag inte blir snabbare :-):-)
då får jag istället skylla på att jag bara har 80% lugnkapacitet :-):-)

(så klart är ju rätta vägen, gå ner i vikt och träna mer, men det är inte alltid så lätt).

1954 • Göteborg
#13
18 november 2009 kl 23:12
Gilla
Om Du andas endast med ena näsborren och den andra är stängd så kan det bero att näskiljeväggen viker över och täpper till. Kolla med att andas ut mot ett litet metallbleck och notera imbildningen. Saknas imbildning eller är liten så är passagen sämre. Prova gärna även efter vanliga näsdroppar typ Nezeril om problemet kvarstår. Sned näskiljevägg kan opereras. Man andas oftast bättre med två näspassager än enbart en. Det finns även andra skäl till nedsatt näspassage såsom svullnad av nässlemhinnorna vilket kan ha flera orsaker. Andra vill gärna vid inandning ta i lite för mycket och då drar näsvingarna ihop. Prova att vidga näsvingarna vid inandning. Kolla framför spegeln.
#14
19 november 2009 kl 18:48
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.