19 oktober 2009 kl 16:15
@Fredrik. Nej, jag har inga allvarliga invändningar mot hans upplägg utom det jag nämnde tidigare - börjar på för låg nivå och har därmed för hög progressivitet för mig och alla andra som redan tränat regelbundet mer än kanske ett halvår.
Jag tycker det verkar som om träningsmetoderna är i rätt stark utveckling just nu så vad som är en "korrekt" metod är inte så självklart. Mycket beror på vad man har för målsättning: må bra eller bli bäst i världen på X000m även om jag blir av med frun, jobbet och villan.
På lite sikt är det nog viktigast att man har roligt, ju lättare man har att motivera sig desto mer träning blir det. Bra resultatutveckling är ju en viktig bit i motivationen för många så man får kompromissa lite: tycker man långa pass i skogen är roligast ska man ändå slita sig igenom något intervallpass och något backpass ibland och omvänt. Som äldre löpare behöver jag styrketräna för att inte gå sönder (slarvar med det, tråkigt ju!)
Länge sedan jag läste Daniels, men har inte han en inledande del där han beskriver hur man lägger upp ett träningsschema? De flesta behöver modifiera, eller göra sitt eget, för att det ska passa. Hittar man ett schema som passar en och som är erkänt bra "tried and proven" som man får säga att Daniels´ är så är det bara att köra.
Själv har jag inte den disciplinen och dessutom måste jag anpassa tiderna efter mycket annat så det blir mycket improviserat med grundstommen ett långpass i helgen, ett pass långa intervaller när jag hinner, ett snabbare distanspass eller halvlångt eller backpass osv om jag kan få in det och sedan fylla på med lättare distans mellan de tyngre passen de veckor jag hinner träna mycket. Eftersom jag tränar året runt har jag ingen "grundträningsperiod" utan kvalitet, tror man vinner på att köra varierat året om även om veckomängden kan gå i vågor.
Äh, nu blir det rundsnack: kör Daniels veckoupplägg men anpassa upprampningen efter din nivå och modifiera så att det passar dig, det kommer att fungera bra om du gillar det.