Löpning Avancerad träning 38 inlägg 4861 visningar

Behöver gå ner ett par kilo men hur???

Magnus Johansson
1976 • Frölunda
#1
19 maj 2009 - 23:58
Gilla
Hej!

Har funderat på hur jag skall löpa lättare å snabbare. Är 185 cm lång och väger ca 83-84 kg. Skulle vilja komma ner under 80 kg. Springer milen på runt 40 min och gjorde nyligen gbg-varvet på 1.31. Har sprungit på 1.26 fyra år i rad tidigare men det va några år sen. Tränar mer löpning idag men börjar fundera på vilka pass som "bränner" mest. Ska jag köra mer långpass eller mer intervaller?? Brukar köra ca 1.5 - 2 mil på långpassen och intervallerna kan variera ibland som fartökningar under mina vanliga distanspass. Kör även lite backträning ca en gång per vecka. Har inget strikt träningsschema tyvärr men kör så ofta jag kan per vecka ca 4 - 5 dagar. Kan styrketräning vara receptet??
< < < 1 2 > > >
1985 • Stockholm
#21
16 oktober 2009 kl 09:30
Gilla
Att gå ner i vikt handlar om att äta mindre än vad man gör av med och alltså minska mängden kalorier . Men det som gör det så svårt är att om man minskar för mycket kommer kroppen istället att gå på sparlåga genom att BMR (Metabolismen i vila) också sjunker. Det är därför som man lätt går upp i vikt efter man har bantat. En låg kolhydratdiet är effektiv för en överviktig person då man får en snabbare viktminsking. Dock är inte en låg kolhydratdiet att rekommendera om man samtidigt tränar mycket och inte vill att dieten ska påverka ens träning och prestation. En låg kolhydratdiet gör att du tömmer glykogendepåerna och därmed endast har fett som energikälla när du springer. Du springer inte fort med enbart fett som energikälla. Därför ska du äta en låg fett diet istället. Försök att minska ditt energiinatag med 500kcal/dag (Motsvarar 2 smörgåsar med ost, ett glas mjölk och en banan). Då får du en viktminskning på ungefär ett 0,5kilo i veckan vilket inte kommer påverka din prestation negativt. Ät sedan regelbundet med mindre portioner och mycket frukt och grönt. Undvik sötsaker, drycker med socker, enerrgitäta livsmedel, halvfabrikat som korv och köttbullar och alkohol. Ät gärna fullkornsprodukter. Tänk också på att du har ett BMI på 24,5 vilket innebär att du egentligen är normalviktig. Det finns alltså inga hälsomässiga skäl för dig att gå ner i vikt. Lycka till!
#22
16 oktober 2009 kl 10:12 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:07
Detta inlägg har raderats
1985 • Göteborg
#23
16 oktober 2009 kl 10:23
Gilla
Om man läser vilken kurs som helst angående energi/massbalans så lär man sig:

IN+PROD=ACK+UT
vilket ju känns väldigt rimligt. Energi kan inte produeras så då reduceras ekvationen till

IN=ACK+UT
så då ser man ju enkelt att det blir en positiv ackumuleringsterm (lagring av energi=viktuppgång) och energin man gör av med är mindre än energin man tar in.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#24
16 oktober 2009 kl 10:35
Gilla
Per: Det är ju inte precis så att du presenterar några vetenskapliga fakta för din tes heller som jag uppfattar vara att kost låg på kolhydrater är mycket bättre ur viktminskningssynpunkt än kost låg på fett men med samma kaloriintag. Det finns jämförande undersökningar mellan olika dieter. En av dessa kan man läsa mer om här: http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=114533

Det jag har hört om vetenskapliga studier är att man sällan kan märka någon skillnad mellan olika dieter och att det avgörande är hur mycket kalorier man stoppar i sig. Alltså, jag tror inte någon ifrågasätter att man går ner i vikt av att dra ner på kolhydrater, utan hävdar att det går lika bra att dra ner på fett eller båda - men, och det var väl poängen i ett inlägg ovan, om man inte bedriver riktig lågpulsträning (som kanske är bättre) behöver man stoppa i sig kolhydrater för att träna ordentligt.

När det gäller kalorier ut antar jag att vi alla är överens om att ökad träning medför en ökad förbränning och därmed viktminskning. Kroppen är ju inte en evighetsmaskin. Däremot kanske (det vet jag inte) är bättre med en lågintensiv träning än högintensiv ur ett viktminskningsperspektiv.

Kalori in - kalori ut är trots allt den enklaste bantingsmetoden. Om det inte fungerar skall man kanske kolla om man har problem som kräver en mer inriktad specialkost; exempelvis om man har diabetsproblem. Då skall man ju givetvis, det är ju självklart, dra ner på sockerintaget.

Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#25
16 oktober 2009 kl 10:44
Gilla
Per, du frågar var Petra m fl hämtar uppgifterna om energi in-energi-ut och om hur överskott lagras.
Var hämtar du själv uppgifterna om att vid LCHF mår kroppen som bäst? Dessutom visar forskning detta skriver du. Vilken forskning?
Karl-Johan Willén
1973 • Stockholm
#26
16 oktober 2009 kl 10:47
Gilla
Såg ett intressant program på Kunskapskanalen i tisdags - "Varför är de smala inte feta" som handlade om studier som pekar på att alla personer tycks ha en vikt som kroppen och cellerna strävar efter att uppnå. Din s k förutbestämda vikt bestäms av dina gener, vad du din mamma åt under graviditeten och hur mycket mat du satte i dig under barndomen. Denna vikt tycks vara väldigt svår att långsiktigt avvika från - om du lyckas gå ner i vikt kommer hjärnan ge dig signaler om att äta mer (du går och är ständigt hungrig) och om du går upp kommer kroppen sträva efter att minska kaloriintaget och öka förbränningen. Slutsatsen, enligt dessa studier, är att det är väldigt svårt att långsiktigt göra något åt din vikt )-:. Förklarar även varför jag för egen del alltid återkommer till en vikt på 81-82 kg, oavsett träningsmängd.
#27
16 oktober 2009 kl 12:36 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:07
Detta inlägg har raderats
#28
16 oktober 2009 kl 12:37
Detta inlägg har raderats
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#29
16 oktober 2009 kl 12:58
Gilla
Men Per jag trodde hela diskussionen handlade om viktnedgång. Om det handlar om allmänt välbefinnande måste man ju ta in en rad andra omständigheter som matens smak och estetik samt matens sociala aspekt. Det kan visa sig att ohälsosam mat leder till större välbefinnande än hälsosam. Min definition på banting är en diet som leder till viktnedgång. Vad LCHF "handlar om" vet ju inte jag. Men handlar det inte om viktnedgång skall du väl inte påstå att rådet om kalori in och kalori ut är fel som viktminskningsmetod med hänsvisning till LCHF-kostens överlägsenhet? Jag håller dock med dig om att varaktig viktnedgång bygger på att långsiktigt lägga om mat och motionsvanor. Det finns ingen motsättning mellan det och "kalori in - kalori ut".

Och Per, ingen som menar att för att man skall gå ner i vikt måste man dra ner på intaget av kalorier eller öka förbränningen hävdar att man skall svälta sig. Tvärtom är det väsentligt att äta så pass bra och mycket att man klarar av att hålla sig aktiv; därigenom den delvisa kritiken av en kost utan kolhydrater. Om du hävdar att man går ner i vikt utan att minska kaloriintag eller kaloriuttag så ställer jag mig väldigt tveksam.

Enkelheten i kalori in - kalori ut är ju att man inte behöver tänka på källorna till energi utan bara på total mängd energi. Principen är enkel och lättförståelig och man behöver inte radikalt ändra kostvanorna. Jag förstår heller inte hur du menar med att kalori in - kalori ut skulle medföra att man inte kan äta gott? Man kan ju äta likadant som förut men börja träna exempelvis.

Jag menar inte detta som en invänding mot LHCF-kost och det är möjligt att den är bra ur många persektiv. Jag menar bara att det inte finns stöd för att bara fett - inga kolhydrater är bättre än andra vitkminskningsmetoder. Sättet att minska energiintaget (om man inte kan öka förbränningen mer) är ett induviduellt val där var och en hittar det som passar en bäst.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#30
16 oktober 2009 kl 14:12
Gilla
VAR på socialstyrelsens sida rekommenderas LCHF??? Det enda jag hittar är rekommendationer att undvika mättat fett till fördel för omättat/fleromättat samt ökat intag av fisk, frukt och grönsaker. Fullkornsprodukter rekommenderas.
I en studie som presenteras som referens finner man inga skillnader i risk för hjärtkärsjukdom som beror på mängd intaget fett - om energibalans hålles (kan möjligen ses talandes till lchf:s försvar) däremot ökad risk vid högt intag avmättat fett (smör, fett kött.... tvärtemot lchf)
LCHF nämns ej på socialstyrelsens sida.

På livsmedelsverkets sida finns heller inga rekommendationer att äta enl LCHF.
Det är bara att läsa. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/Studier-om-lagkolhydratbantning/
Petra E
1982 • Stockholm
#31
16 oktober 2009 kl 14:23
Gilla
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/d%C3%A4rf%C3%B6r_har_annika_dahlqvist_r%C3%A4tt

personligen lyssnar jag hellre på colting än på livsmedelsverket/socilastyrelsen.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#32
16 oktober 2009 kl 14:40
Gilla
Petra: Frågan är väl inte om socialstyrelsen/livsmedelsverket har rätt utan om de rekomenderar LHCF. Maria pekar på att de inte gör det. Du pekar på att Colting stöder Dahlqvists LHCF-kost. Det är väl ingen evidens till förmån för LHCF-kostens överlägsenhet för viktminskning. Tvärtom pekar Coltning bara på att Dahlqvists råd ej skall ses som extrema utan, som han menar, "överensstämmer med vårt evolutionära arv". Han påstår alltså varken att LHCF är ett bättre sätt att gå ner i vikt än andra sätt - eller presenterar någon vetenskaplig evidens för LHCF:s förträfflighet.
#33
16 oktober 2009 kl 20:53 Redigerad 18 oktober 2009 kl 15:07
Detta inlägg har raderats
Micke S
1980 • Stockholm
#34
16 oktober 2009 kl 23:17
Gilla
Colting förespråkar paleolitisk kosthållning, ganska stor skillnad mot LCHF.

just saying....
1969 • Sala
#35
17 oktober 2009 kl 07:42
Gilla
Nej Per, det säger ingenting egentligen. Det säger mer om hela idrottsvärldens förhållande till sponsring och reklam. Jag tror inte att Colting är särskilt stolt över just den detaljen, och vi har alla sådana detaljer i våra liv som vi önskar att vi hade styrka att låta bli. Jag skulle inte vara så hård mot andras små brister. Jag ser heller inget jättefel med Red Bull, eller Coca Cola heller, för den delen. Idrottar man så mycket som Colting gör så kan man dricka ganska mycket Red Bull innan man lägger på vikt.
Ava
1958 • Lindome
#36
17 oktober 2009 kl 14:07
Gilla
Betr. LCHF, är jag lite tveksam om människan verkligen är byggd för att äta gräddsåser, yoghurt o övriga mjölkprodukter. Vad jag förstår lär man inte få fram dessa produkter utan att hålla någon form av boskap och det är väl ändå en (relativt) kort period av vår historia som vi gjort det?

F.ö. har jag ingen åsikt om dieten ifråga - tycker inte om gräddsåser men äter gärna glass, yoghurt, potatis, div. rotfrukter (som jag nog faktiskt tror att människor ätit under en längre period än div. mjölkprodukter), kött, fisk, fågel, smågodis, grönsaker, frukt, choklad och kaffe. Samt allt annat jag kommer över. I någorlunda vettiga mängder sett till min övriga livsstil.
David P
1977 • Stockholm
#37
17 oktober 2009 kl 15:51 Redigerad 17 oktober 2009 kl 15:54
Gilla
Ava, hållning av husdjur och odlande lär ha inträffat samtidigt i Mesopotamien. Innan människorna blev bofasta var det inget som odlades och husdjur fanns inte med i bilden.

Angående att gå ner i vikt, det är hur enkelt som helst, ingen som helst idé att komplicera det med dieter hit och dit. Stoppa i dig mindre energi än vad du gör av med så går du ner.
Ava
1958 • Lindome
#38
17 oktober 2009 kl 16:02
Gilla
David, låter rimligt. Alltså borde gräddsåserna och brödet gå hand i hand.

Bästa dieten jag vet är sällan-fest-dieten. Funkar riktigt bra.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.