Löpning Avancerad träning 9 inlägg 1422 visningar

MAF och löpsteg/löpteknik

Per Johansson
1978 • Uppsala
#1
5 september 2009 - 15:14
Gilla
Hej, jag har inspirerats av diskussioner och inlägg här på jogg.se och börjat med lågpulsträning enligt Maffetone.
Det är trevligt men går mycket långsamt för mig. Så pass långsamt att jag undrar hur mycket maf-jogg i 7min/km har att göra med snabb löpning som för mig är ca 4 min/km. Jag upplever det som i grunden olika verksamheter, som hockey och fotboll ungefär. Mitt löpsteg är olikt vid MAF-träning. I uppförsbackar står jag nästan still, det liknar mer underbens-stretching än löpning. I nedförsbackar går det ganska fort, fortare än vid "normal löpning" utför. Jag har också märkt att jag genom att smyga fram och fokusera på att ha ett lätt steg och aldrig "ta i" kan öka hastigheten med bibehållen låg puls.

Nu till frågorna:

Tror ni att lågpulslöpning kan göra att jag utvecklar ett löpsteg som försämrar mina möjligheter att springa snabbt på sträckor mellan 800 m och marathon?

Hur har MAF-träningen påverkat ert löpsteg?
Müller
1967 • Järfälla
#2
6 september 2009 kl 01:53
Gilla
Hepp?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#3
6 september 2009 kl 12:03
Gilla
Man blir ju tvungen att ta korta steg - vilket borde vara bra för löptekniken?? Det är ju nästintill omöjligt, iaf väldigt obekvämt, att ta långa steg och landa på hälen när man springer långsamt?
Eftersom jag inte är så snabb har jag inte dina problem, finns fördelar med allt ; )
1969 • Stockholm
#4
7 september 2009 kl 11:41
Gilla
Om man nu köper att det är bättre med korta steg och att inte landa på hälen förstås....
1969 • Stockholm
#5
7 september 2009 kl 11:42
Gilla
Och för att svara på Pers ursprungsfråga, ja, jag tror det.
1969 • Upplands Väsby
#6
7 september 2009 kl 12:35
Gilla
Per, det du upplever är komma-igång-fasen. En övergående grej. Förhoppningsvis lossnar det och MAF-träningen ger resultat. I så fall byts lunket om någon vecka ut mot vanlig jogg där tempot sedan stadigt ökar (och du slipper gå i backarna). Om kroppen svarar bra på träningen så ökar sedan joggen ned mot 5 min/km och snabbare med samma låga puls.

Det viktigaste är förstås att du gillar träningen. Det är lätt att ge upp när det går snigel och egot säger ifrån när man blir omsprungen av varenda kotte i spåret. Får du inget flyt alls i steget, prova öka tempot lite (15-20 s snabbare per km). Så länge känsla och andning fortfarande är "riktigt behaglig" så är du på rätt spår.

Har gått igenom den här fasen själv för drygt ett par år sedan och tycker inte att det förstör steget eller förhindrar snabbare löpning senare. Det är ju som sagt bara ett par månader i början som det går riktigt segt. Och att det går segt betyder ju egentligen bara att man verkligen kan behöva den där rejäla grundträningen, om man är ute efter bättre uthållighet.
Magnus
Stockholm
#7
7 september 2009 kl 13:50 Redigerad 7 september 2009 kl 13:53
Gilla
Per, det är inte löpsteget eller din teknik som är gränssättande för hur snabbt du springer, utan löpekonomi och aerob förmåga. Som av en händelse tränas dessa två parametrar på ett alldeles utmärkt sätt vid lågpulslöpning, så jag tror inte du behöver oroa dig, och som Janne säger är det en övergående fas med lunken. Började själv köra mer i lågpuls i mitten av juli och låg då runt 5:30 min/km, och det var tungt rent mentalt att springa så långsamt i början när man var van att springa betydligt snabbare (med hög puls och hjärtat i halsgropen). Nu efter 7 veckor är jag nere runt 5 min/km och det känns som man springer igen, dessutom med betydligt mindre ansträngning än innan. Så fortsätt du, det är värt mödan!
Per Johansson
1978 • Uppsala
#8
7 september 2009 kl 23:02
Gilla
Tack så mycket för uppmuntrande svar!
Min plan är att fortsätta MAF:a fram till jul ungefär. Är en ganska "nojig" löpare som ofta tvivlar på om jag tränar rätt, tränar för hårt, tränar för mesigt etc. och tycker därför att det är skönt att slaviskt följa pulsklockan. Mitt huvudmål nu är hälsa och kontinuitet i träningen så löpsteget är väl inte hela världen..
Janne, jag hoppas att du har rätt i det att mitt låga utgångs-MAFtempo indikerar att MAF-löpning är lämpligt för mig. Det skulle ju också kunna indikera att min ikropp egentligen passar bättre för sprint eller medeldistans. jag är dock olyckligt kär i mara-distansen och kommer fortsätta med den tills jag lyckats Springa (läs under 5 min/km) ett helt marathon.
Magnus, hur skiljer du på löpsteg, löpteknik och löpekonomi? Löpsteg t.ex i form av längd på steget är för övrigt gränssättande för hur snabbt du springer. När det gäller hastighet är det väl svårt att komma bort från den gamla formlen "längre steg oftare" ?!

Magnus
Stockholm
#9
8 september 2009 kl 07:53
Gilla
Nej, det har du ju rätt i Per, att snabbare stegfrekvens + längre steg = snabbare fart. Det kräver dock starkare ben, vilket du får av att springa mer. Tror inte på att forcera fram ett längre eller snabbare steg utan tror att det är nåt som kommer naturligt ju mer man springer. Själv har jag märkt en markant skillnad i benstyrka sedan jag började springa alla "vanliga" distanspass vid en lägre puls, varför vet jag ej, men det sporrar mig att fortsätta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.