Triathlon Simning 24 inlägg 5316 visningar

Utöka crawl från 25m till 50m

Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#1
14 augusti 2009 - 18:32
Gilla
Hej!

Är helt ny på det här med simmning. Eller jag kan simma men tänkte försöka lära mig långdistanssimma. Jag kan crawla 25m men det är knappt. Jag klarar att hålla ett lågt tempo och det är inte några problem med att jag blir trött i armarna.

Jag tror att det är problem med andningen. Om jag håller huvudet ovanför vattenytan hela tiden klarar jag att simma 50m men då är det jobbigt att simma. Försöker jag hålla huvudet under vattnet när jag simmar så känns det lättare men jag får slut på luft.

Hur tar man ett andetag? Jag blir tvungen att gå över vattenytan ett par simtag för att hämta luft.

Ska man planera sin andning på visst sätt för varje 25m?
< < < 1 2 > > >
1978 • Västra Frölunda
#2
14 augusti 2009 kl 21:42
Gilla
Du ska ligga stilla med huvudet och ha vattenytan i pannhöjd. Andas ut gör du under vattnet, andas in gör du åt sidan, helst tretakt (dvs. en inandning var tredje armtag. När du andas vrider du huvudet så lite som möjligt för att ansiktet ska komma över vattenytan. Det är viktigt att du bara vrider och inte lyfter huvudet.

Det finns en hel del klipp på simteknik på YouTube. Sök där så kan du se hur det går till.
EvaMarie
1957 • Linköping
#3
15 augusti 2009 kl 12:33
Gilla
Många nybörjare lyfter av gammal vana huvudet uppåt-framåt när de ska andas i frisim. Det gör att ben och höfter automatiskt sjunker och det blir jobbigare (= kräver mer muskelkraft) att simma. Ett sätt att komma tillrätta med det här är att liksom titta bakåt över axeln när du ska andas. Du kommer att känna att bakåttittandet blir mycket lättare när du har huvudet i rätt läge, dvs i linje med kroppen.
Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#4
15 augusti 2009 kl 12:52
Gilla
Tack för jättebra instruktioner Anton och ditt tips EvaMarie. Ser fram emot att testa imorgon och se vad det blir för resultat.

Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#5
16 augusti 2009 kl 18:52
Gilla
Oj vad dåligt det gick. Det är svårt att crawla tycker jag. När jag försökte hålla tretakt med andningen gick det inte alls. Ofta fick jag en massa vatten i munnen när jag skulle vrida på huvudet för att andas. Jag behöver mer tid än ett armtag för att göra min inandning.

Tar det lång tid att vänja sig vid att andas in snabbt och sen andas ut långsamt?

Man kanske kan sitta hemma framför tv:n och andas på det viset för att öva? När jag testar så är det ansträngande att andas på det viset på land också och jag måste vila efter en stund genom att ta vanliga andetag igen.

När jag försökte köra tre-takt så var det svårt att andas ut under vattnet så det blev ofta så att jag försökte göra både utandning och inandning ovanför vattenytan.

För mig funkar det bäst just nu med långsam fem-takt för jag klarar då att andas ut under vattnet men sen måste jag andas in via två-tre armtag för att kunna fortsätta. Klarar dock bara 25m på det sättet.

Har sett att det börjar en crawlkurs här i Uppsala vecka 36. Är lite sugen på att gå den. Men det är ju ett tag kvar till dess och jag har tänkt simma varannan dag nu.

Det var några i basängen idag som kunde tekniken så jag vet i princip hur det går till men jag antar att det är bara att öva,öva,öva som gäller. Jag tänker fortsätta att sträva efter tre-takt men det här med andningen tycker jag är svårt. Nån som har något tips?
1978 • Västra Frölunda
#6
16 augusti 2009 kl 19:34
Gilla
Gissningsvis har du för hög frekvens om du inte hinner med. Försök med långa, lugna armtag. Det är viktigt att du har andats ut under vattnet, annars hinner du mycket riktigt inte andas in när du ska utan måste hålla ansiktet över vattnet för länge.

Andningen ska komma samtidigt som armen lämnar vattnet. När handen passerar huvudet på väg framåt ska ansiktet vridas ned igen, annars pajar du axelrotationen.

Crawlkurs är en mycket bra idé. Vi kan ju egentligen bara komma med kvalificerade gissningar på vad som är fel.
EvaMarie
1957 • Linköping
#7
19 augusti 2009 kl 16:04
Gilla
En viktig sak att tänka på är att man egentligen inte vrider huvudet så mycket när man andas. Du ska nämligen vrida hela kroppen när du simmar frisim, dvs kroppen ska rotera runt sin egen axel som om du vore uppträdd på en grillpinne. Det innebär att du bara behöver vrida huvudet litegrann för att komma åt den härliga luften.

Så om du känner att kroppen vill rotera när du simmar frisim -försök inte bromsa det och ligga kvar på mage - utan låt det ske! Tänk bara på att det inte är som i löpning att axlar och höfter roterar olika, utan i simning ska axlarna hela tiden rotera på samma sätt som höfterna, dvs axlarna ska vara i samma position över höfterna hela tiden.

Och när du så småningom simmar snabbare och stabilare kommer du att upptäcka att det blir som en liten virvel vid ansiktet så att du knappast behöver vrida på huvudet alls!
Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#8
23 augusti 2009 kl 20:14
Gilla
Tack Anton och EvaMarie ännu en gång för bra tips. Jag försöker följa och det går kanske lite bättre nu men jag klarar fortfarande bara 25m som max för jag får slut på luft.

Jag kan åtminstonde ibland hålla låg frekvens och följa med i rotationen men fortfarande tycker jag att det inte finns tid för att andas.

Jag kommer att börja en crawlkurs nästa tisdag så då kanske någon lyckas lära mig hur man ska göra :-) Ska verkligen bli intressant och se hur det känns när jag har kommit till stadiet då jag klarar av och får känna på ovanstående fenomen.
EvaMarie
1957 • Linköping
#9
25 augusti 2009 kl 14:35
Gilla
Ja, det är mycket vanligt att man i början tycker att det största problemet är att andas. Och plötsligt - utan att man faktiskt tänker på det - plötsligt är det så att det går av sig självt utan att man riktigt förstår hur det har gått till.
Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#10
26 augusti 2009 kl 17:04
Gilla
Det ska bli kul när det blir så.

Jag var och simmade idag igen och faktiskt några gånger så lyckades jag hålla tretakt och ett lungt tempo på armarna och titta över axeln och bara vrida lite på huvudet och och hålla axelrotationen och det kändes riktigt bra att simma. Iallafall i början på de 25 metrarna, men sista 5-10 metrarna brukar ändå vara svåra.
EvaMarie
1957 • Linköping
#11
27 augusti 2009 kl 15:17
Gilla
Det svåra med alla nya sporter och aktiviteter är att komma på vilka muskler man ska spänna och vilka man ska slappna av i. Och du verkar ha kommit en bra bit på väg!

Mitt råd när det börjar kännas jobbigt i slutet på längden: Försök att slappna av (för du spänner dig troligen och det är det som är jobbigt) men håll magen (nederdelen) så att den inte sjunker!
1960 • Uppsala
#12
31 augusti 2009 kl 21:53
Gilla
Hej Ola!

Hur gick det på crawlkurs?
Jag var som du och klarade knappt 25 m. Sen gick jag crawlkurs - förmodligen för samma lärare som dig - en dag bara. Ett par månaderna senare klarade jag av Vansbrosimningen, 3 km, på 75 min.
Jag önskar dig lycka till och hoppas att du kan slå min Vansbrotid nästa år!
Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#13
1 september 2009 kl 16:35
Gilla
Tack för rådet EvaMarie. Det är så det är. Jag spänner mig och börjar simma fortare och slutar andas överhuvud taget på slutet.

Hej Christopher!

Jag har inte börjat Crawlkursen än. Men om ca 1,5 timme ska jag på min första lektion..... Jag ska ta 8 lektioner så jag bör väl hamna på en tid under 10 minuter då :-)
Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#14
20 september 2009 kl 20:21
Gilla
Hej!

Tänkte bara tala om att jag nu ett par gånger lyckats simma 50m nu. Jag lyckades efter att tagit tre lektioner. Det är mycket bra med en lärare som ger feedback och lär ut tekniken.

Det är faktiskt exakt de saker som står i tråden som jag lärt mig och med mycket övning så har det gått framåt. Det stora genombrottet kom då vi fick använda dolme på simskolan. Då kände jag hur det funkade med andningen och axelrotationen för första gången. Superkul! Så jag har köpt en egen dolme och tränar med den nu.

EvaMarie
1957 • Linköping
#15
22 september 2009 kl 10:00
Gilla
Grattis! Visst är det roligt när det går framåt! Se bara till att du inte blir "beroende" av dolmen och inte kan simma utan den. Den ger nämligen aningen "för bra" position i vattnet.
Ola Wistedt
1971 • Uppsala
#16
25 september 2009 kl 04:16 Redigerad 25 september 2009 kl 04:18
Gilla
Tack! :-)

Ska absolut tänka på det.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#17
27 september 2009 kl 03:15
Gilla
Apropå diverse träningshjälpmedel.

tycker det är kul att testa på fenor ibland. Jag misslyckas att hinna med att göra vettiga armtag när jag får sån enorm extraskjuts från fötterna, men det är skoj att få testa att simma med lite högre fart.

Dolme har jag väldigt svårt för. Misslyckas se vad jag ska ha den till, den låser benen och jag tycker jag tappar timingen i kroppsvridningen, alterntivt blir överkroppen bara "sladdrig".
Jag sparkar i princip ingenting ändå (är väl rätt triatoninriktad i min simning), bara en spark på varje armtag för att hjälpa till med kroppsvridningen och känner inga problem att hålla underkroppen flytande. Det känns som jag har ganska ok kroppshållning i vattnet, även om jag stundtals kan få känslan att jag borrar ner huvudet för djupt. Tyvärr tyckte jag det var lite dålig feedback från instruktörerna på nybörjarcrawlkursen när jag gick den. Hade gärna gått fortsättningskursen, men hade inte råd vare sig i våras eller nu under hösten.

Har testat paddlar på händerna ett par gånger. Intressant upplevelse att känna hur fel det blir om man vinklar händerna konstigt, men generellt tål inte min högeraxel (som har lite rörelseproblem och andra försvagningar efter ett par fallolyckor) den extra belastningen som kommer om jag försöker ta i lite med paddel på högerhanden. Högeraxelns stelhet gör även att jag har väldigt svårt att ta ryggsimsarmtag med högerarmen.

Ligga och bensparka med bräda går inte alls för mig. Jag ser hur simmarna paddlar sig framåt med huvudet upp ur vattnet, men försöker jag simma så får jag bara ont i nacken, så det slutar med att jag ligger med huvudet som vanligt ner i vattnet, som när jag crawlar, och då kan jag lika gärna simma utan bräda. Eftersom jag då inte som alla andra kan andas kontinuerligt under sparkövningen så blir det att jag varje 10m vrider kroppen 90grader åt sidan och ligger ett par bensparkar så medan jag andas innan jag vrider kroppen tillbaka.

Jag har aldrig testat att simma med snorkel. Lite fusk, men det skulle vara kul att få jämföra och se hur mycket tid jag tappar på mina andingar.
1954 • Arboga
#18
9 oktober 2009 kl 19:11
Gilla
Hej!
(Magnus: Du har fel språk-kodning inställd på din läsare/dator.)

Fundamentalt vid all simning och speciellt crawl, är att man har bra balans i vattnet. Dvs. man kan simma avslappnat i ett horisontellt läge, utan att benen sjunker ned. Utan det kommer man aldrig att lära dig crawl på ett bra sätt. Inte heller andning fungerar bra, vilket gör att man inte orkar simma längre än 25-50 m.

Balans och vattenläge är fundamentalt! Kan man inte det, tror jag att det mesta av annan simträning bortkastad eller t.o.m. försämrar simförmågan.

Jag själv är en nybörjare som har lärt mig crawl enbart genom att följa en självstudiekurs på DVD. Innan dess kunde inte jag simma mer än högst 25-50 m crawl, numera är det bara min tillgängliga tid som begränsar hur långt jag kommer.

Nybörjare som vill lära sig mera om effektiv simning, se info på min hemsida: msaweb.se/Sim
EvaMarie
1957 • Linköping
#19
10 oktober 2009 kl 16:24 Redigerad 10 oktober 2009 kl 16:25
Gilla
Angående träningshjälpmedel är det viktigt att man vet varför man använder dem. De är inte något som automatiskt gör något bättre eller är "fusk". Snarare är det lite jobbigare att simma med träningshjälpmedlen än utan eftersom de möjliggör att man kan koncentrera sig och jobba lite hårdare på ett enskilt moment i sin simning.

Rent generellt kan man säga att de olika hjälpmedlen används för att finslipa teknik. Bäst är om en tränare förklarar vad man är ute efter i olika övningsmoment, för vilken nytta de gör beror lite på hur man använder dem i olika simsätt, positioner och situationer.

Exempelvis dolmen. Ja, den låser benen. Det är liksom meningen. Samtidigt får man ett lite för bra vattenläge. Avsikten är att man ska kunna koncentrera sig helt och hållet på vad man gör med armar och överkropp. Ofta använder man dolme och paddlar i kombination. Paddlar används dels för att träna musklerna men deras större yta hjälper dessutom simmaren till bättre förståelse för var man får ut mest av draget, dvs man känner tydligare när man får tag i vattnet på bästa sätt.

Benspark med platta handlar väldigt mycket om uthållighets- och styrketräning av benen. Enligt min personliga åsikt är det inte något som nybörjare ska hålla på med eftersom den ger fel position i vattnet.

Snorkel använder man dels som andningsträning och för att träna position, exempelvis tränar man ofta "hajposition" med snorkel eftersom det annars kan vara lite svårt att få luft i den teknikövningen,. Snorkeln gör det annars absolut inte lättare att andas, snarare är det lite jobbigare, därav andningsträning. Snorkel och flåsig går inte ihop, utan för att klara snorkelandningen bör man inte simma så fort att man blir särskilt andfådd.
N/A
1964 • Nybro
#20
18 februari 2010 kl 21:36 Redigerad 18 februari 2010 kl 21:37
Gilla
Lyfter tråden lite.

Hur har det gått för dig Ola??

Jag började på kurs med lite sämre nivå än dig i september.
Har fått beröm iår för min teknik men mitt problem är att jag inte orkar. Har som mest klarat 200m med dolme, 100m utan dolme sen tar jag orken slut.
Simmar 2-3 pass i veckan, mest på lunchrasten ca 30 min och då blir det 50m intervaller med 15-30 sek paus.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.