Löpning Träning 29 inlägg 2996 visningar

Hur gör ni vintertid?

Evelina
1977 • Umeå
#1
15 augusti 2009 - 10:18
Gilla
Än är det en bit kvar till vintern men jag kastar ut denna fråga ändå.
Det gäller vinterlöpning. Hur gör ni?
Broddar?
Eller kör ni löpning på löpbandet på gym varvat med spinning eller dyl konditionsträning?
Hur pass stor bedömer ni att skaderisken är när det kommer till vinterlöpning? Är de flesta broddar som finns ute på marknaden en garant för halkfri träning?

Jag bor i Umeå och häruppe tenderar vi att få en hel del snö. Eftersom jag inte har hållit på med löpning i mer än ca 7 veckor så har jag ingen erfarenhet av hur andra löpare gör vintertid. Här uppe är skidåkning populärt, säkert bland en massa löpare också kan jag tänka mig.

< < < 1 2 > > >
1954 • Falun
#2
15 augusti 2009 kl 10:33
Gilla
Det finns ju dubbade skor, som Icebugs. Jag blandar löpträning och skidåkning. Förra året var första året då jag körde lite på löpband. Just för att fartträning kan vara svår att få till när det snöar och är halt utomhus.
1966 • Karlstad
#3
15 augusti 2009 kl 10:39
Gilla
Springer som vanligt året runt. Ytterst sällan man egentligen behöver brodd. Möjligen kan snabba intervaller vara kinkigt på vintern, men annars är det bara att acceptera att det går något långsammare pga fästet. Desto skönare när våren och barmarken kommer och kilometerhastigheten plötsligt blir markant bättre :-)
Jogga i knarrande nysnö eller ett långpass med istappar på hakan.. det är något speciellt med alla varianter.
Löpband är för mesar :-)
1954 • Falun
#4
15 augusti 2009 kl 10:54
Gilla
Peter: *host*
1971 • Nykvarn
#5
15 augusti 2009 kl 11:05
Gilla
Håller med Peter, springer som vanligt men mera fokus på grundträning, långsammare sköna distanspass och inte så mycket intensivare kvalitetsträning. Vid halt väglag, mera blicken i backen så att man undviker isfläckarna och därigenom lär man sig snart att springa lite försiktigare.

Jag har aldrig haft behov av några speciella vinterskor type Icebug.
1974 • Lund
#6
15 augusti 2009 kl 11:07
Gilla
Vinter?
Eva Larsson
1962 • Falun
#7
15 augusti 2009 kl 11:59
Gilla
Det här med vinterlöpning är ju helt olika beroende på var man bor i Sverige. Jag springer också utomhus hela vintern. Ned till ca minus 22 grader är inget problem för mig, men de med känsliga luftvägar kan tycka att det blir jobbigt långt tidigare. Är det så kallt fungerar det bäst med lugna distanspass då man inte blir så andfådd. Andra använder mask eller liknande (t ex Airtrim) som värmer och fuktar andningsluften. Kläder är inget problem med lager på lager-principen.

Att springa på packad snö med vanliga löparskor är heller inga problem, då får man bra fäste. För oss (jag t ex) som bor där snön ömsom faller och ömsom töar och det blir isigt och halt, är det dock en fördel med broddar eller dubbade skor. Jag skulle ha svårt att klara en vinter med utomhuslöpning utan mina ovärdeliga Icebugs. Så vinterlöpning fungerar oavsett var man bor i Sverige men den skiljer sig väldigt mycket åt beroende på om man bor i söder, i norr eller mittemellan. För övrigt kompletterar jag löpningen med längdskidåkning och spinning vintertid.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#8
15 augusti 2009 kl 12:19
Gilla
Har väl kanske inte så mycket nytt att bidra med.
De vintrar jag har sprungit (Stockholm, Småland) har jag aldrig använt broddar eller andra specialskor. Det har funkat bra och man sänker automatiskt tempot. De rena snabbpassen får man ibland ställa in. Dock kan man ibland halka. I vintras halkade jag själv till på en hal fläck och gjorde en riktig praktvurpa, pladask. Men inte värre att det gick att fortsätta efter nån minuts vila/nedlugning.
När jag tränat med TSM i Stockholm har ett fåtal, 5-10% kanske, använt antingen broddar (100-250 SEK) eller specialskor typ icebug (1000-1500+ SEK). Iaf i Stockholm tror jag broddarna funkar bättre då det ofta visat sig vara halkfritt på ren asfalt långa sträckor och de med Icebug då upplevt att de springer med dobbar på asfalt (ickeskönt och nedslitande) medan de med broddar enkelt tagit av sig dem. Detta gäller främst för gruppträning där du själv inte kan styra och ställa över vägval. Men min rekommendation skulle iaf bli; kör i vanliga skor men ta det lite lugnare eller skaffa ett par broddar som lätt sätts på/tas av vid behov. Bor du i område med mycket snö och packad sådan på vägar kan specialskor kanske vara bra.

I övrigt instämmer jag till fullo med Peter H:s kommentar om löpband ... :-)
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#9
15 augusti 2009 kl 12:24
Gilla
Vinterlöpning i Stockholm är tyvärr oftast som höstlöpning, möjligen något kallare, men för alla eventualiteter har jag ändå investerat i ett par broddar, som funkat perfa de få gånger jag använt dem.
Jag önskar att jag hade möjligheten att åka skidor istället, det är ju utmärkt träning. Förra senvinten frös Brunnsviken, då kunde man åka skridskor, kör man dessutom med stavar får man fin träning :).
Men löpband ser jag som absolut sista utvägen...
Bengt
1979 • Vallentuna
#10
15 augusti 2009 kl 12:25
Gilla
Jag drog ner på träningen under förra vintern. Jag sprang, men inte alls lika mycket som under övriga års tider. Körde broddar när det var isigt men inte när det var snö på vägarna. Det går långsammare när det är lite halt och man har ner kläder på sig. Men det går. Dock tycker jag det var jobbigt under -10 fick problem med andningen då. Men det är inte så ofta vi har så kallt. I vinter funderar jag på att simma när mina luftrör tycker det blir för kallt.
J.K.
1966 • Jönköping
#11
15 augusti 2009 kl 14:07
Gilla
Jag springer på i vanliga skorna, men kör bara distans. Fick tyvärr lite problem med luftrören förra året, så nu blir det luftväxlare tänkte jag.
Mattias A
1967 • Lund
#12
15 augusti 2009 kl 14:18
Gilla
Jag håller med Zingo (lycka till i natt på Gax50!)

Luftväxlare köpte jag på apoteket i november, funkar perfa i den råa luften december-februari. De få dagar då det faktiskt är halt (och det kan bli riktigt halt även här) struntar jag inte bara i att springa utan till och med att cykla ;o)
Jimmy P
1974 • Göteborg
#13
15 augusti 2009 kl 14:18 Redigerad 15 augusti 2009 kl 14:21
Gilla
I Göteborg är det så varmt på vintern att det blir barfotalöpning med bar överkropp ;-)

Skämtåsido så kör jag med vanliga löpskor i Göteborg. Det funkar bra även när det är snö. Skulle vara bra att ha ett par Icebug att ta fram dagar då det är riktigt isigt.
alex
1980 • göteborg
#14
15 augusti 2009 kl 15:08
Gilla
Halt blir det när det har legat snö och det sedan börjar regna, inte helt ovanligt i Göteborg... Då åker mina broddar på. Så länge det är vanlig snö tycker jag att det är helt ok med mina vanliga skor eller möjligen terrängskor med lite grövre mönster.
Per Lantz
1970 • TABERG
#15
15 augusti 2009 kl 15:50
Gilla
Vintern bjuder på ytterligheter för löpare. Löpning stjärnklara vinterkvällar i nysnö tycker jag tillhör löparlivets absoluta höjdpunkter. Motsatsen är de träningspass som måste utföras i ett ihållande duggregn snöfria kvällar i december. Vid snö förlägger jag oftast löpningen till grusvägar och då är det riktigt bra att ha en rejäl pannlampa och någon typ av dubbad löpsko. Vid grådask är passen förlagda till elljusspåret hemmavid. Är vädret riktigt vidrigt springer jag ett kvalitetspass på rullband (backintervaller).

Längdskidåkning tycker jag är ett idealisk komplement till löpträning. Skidåkning ger mycket bra effekt på syreupptagningsförmågan, samtidigt som det ger bra träning för rygg, axlar och mage. Man återhämtar sig också snabbare efter ett pass på skidor, eftersom man vid skidåkning undviker alla små "stötar" på muskulaturen som man utsätts för vid löpning.
Emil Westin
1991 • Linköping
#16
15 augusti 2009 kl 16:32
Gilla
Njut av sommaren så länge den varar.... :)
Evelina
1977 • Umeå
#17
15 augusti 2009 kl 17:51
Gilla
Tack så mycket till er alla för så fin respons! Ni kom med jättebra tips och råd som jag ska ta med mig när vintern nalkas. Och om någon Umebo läser detta får ni gärna ge mig tips på vilka spår som brukar vara bra dvs upplogade att springa på (hur är det runt Gammlia? Visst är det bara skidspår där? Nydala har jag hört ska vara upplogat?).

Men låt oss som Emil säger njuta av sommaren så länge den varar. Och framförallt välkomna hösten! Kan personligen inte tänka mig en ljuvligare årstid att få springa på än hösten. :)
Marie Thomas
1975 • Holmsund
#18
18 augusti 2009 kl 14:45
Gilla
Jag bor i Umeå men brukar tyvärr inte springa spår på vintern. Håller mig till vägarna som finns, de är ju duktiga på att snöröjja här i stan. Jag hör till sorten av löpare som är mer motiverad höst, vinter och vår och sedan helt obegripligt blir jag omotiverad på sommaren. När det är snö behövs inte broddar, det är när halkan kommer som det kan vara aktuellt och vi har ju haft några eländiga vintrar med mycket tö och efterföljande kyla. Blir det för kallt brukar jag "flytta" in på löpbandet ett tag, köra lite intervaller (som kan vara svårare när det är mycket snö) och sedan när jag "flyttar ut igen brukar mina tider ha förbättrats en aning. Hoppas att din vinterträning blir bra och som någon skrev är det otroligt vackert att löpa till stjärnklar himmel!
1982 • U
#19
18 augusti 2009 kl 20:06
Gilla
Nu bor jag långt söderut, men det brukar snöa och bli isigt härnere i Halland ibland med. ( Hör och häpna! ) De dagar som snön ligger så kör jag som vanligt, de dagar det är isigt ser jag till att försöka springa platta rundor eller terrängspår.
Daniel Ernstson
1982 • KALMAR
#20
18 augusti 2009 kl 20:12
Gilla
Ja, i snö går ju hur bra som helst att springa. problemet är väl det som vi söderöver har det vill säga slask som ömsom fryser ömsom slaskar, ibland gör det enda skillnaden att tårna blir kalla ibland halkar man
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.