Löpning Kom igång 21 inlägg 1425 visningar

Hey

1986 • Glommen
#1
16 juli 2009 - 15:27 (Redigerad 16 juli 2009 - 15:28)
Gilla
Har precis börjat springa lite, tänkte få upp konditionen och allt sånt.
har lite frågor..

1. Bör jag skaffa såna speciella sockar som det görs reklam för på höger sidan på denna sida?
har iallfall bestämt mej för att fixa ett bar fina jogging skor att springa i från nike förmodligen lite senare.
2. Behöver jag skaffa energi drycker och sånt för få mera ut av springandet?
3. Vad är löpknä för något? läste något sånt här..

lite allmänna tips till en nybörjare skadar inte heller.
(springer just nu en sträcka på ca 1.8km)
tack för var.. :)
< < < 1 2 > > >
1977 • Uddevalla
#2
16 juli 2009 kl 16:37
Gilla
1. Nej.
2. Nej, verkligen inte.
3. Kan dyka upp om du är otränad, oftast. Ös på, så länge det känns OK. Det finns mängder med information och inlägg om just löparknä här och på marathon osv.

mvh
1988 • Helsingborg
#3
16 juli 2009 kl 16:38
Gilla
Jag är ingen expert på något vis utan att för den sakens skull vara riktig nybörjare heller.

1. NEJ! Eller ja, nu har jag aldrig testat springa med speciella springstrumpor men jag är helt säker på att det är väldigt onödigt, speciellt när man precis har börjat springa och alldeles säkert när man är proffs också!

Däremot så vill jag slå ett slag för joggingskor!

Jag har hela tiden innan februari i år, sprungit i ett par otroligt slitna joggingskor, som köptes för vardagligt bruk för säkert 7-8 år sen (att de fortfarande passar är ett under). Och när de köptes då, så sprang jag inte en meter i dem. För när jag sprang, så sprang jag i mina innegympadojjor! Innebandy skor med tämligen stenhård sula, alternativt innefotbollsskor, med ännu hårdare sula.

Och sen i alla fall i februari i år, bestämde min träningskompis, tillika bästa vän att hon tyckte det var dags för mig att skaffa ett par riktiga skor, för att höja min motivation och för att jag skulle få känna skillnaden. Så vi köpte ett par Asics, lagom till jag skulle på anställningstester i Skellefteå och springa Coopern där. Så jag hann knappt testa skorna innan det var dags att åka på tester. Hur som helst, så fick hon även mig att börja värma upp inför intervallpass och lite snabbare löpning, så jag åkte till testerna i Skellefteå och värmde upp ordentligt innan vi skulle springa, och sen fullkomligt flög jag fram i mina nya skor! Vilken härlig känsla det var att slippa varje tungt steg mot löparbanan, jag liksom studsade fram och kände mig oförskämt fräsch i benen.

Och jag är helt övertygad om att det var skorna som gjorde skillnaden där, tillsammans med uppvärmningen givetvis men mest skorna, som fixade så jag var så pigg. Nog för att jag hade klarat den utsatta tiden med mina gamla skor också det är jag säker på men då hade jag inte känt mig lika bra som med mina nya, kanonbra skor!

Så är det något du ska köpa så är det ett par vettiga joggingskor om du inte redan har det! Sånt gör mycket stor skillnad (har förra veckan testat springa lite i mina jättegamla skor för att jag glömt mina "nya" på jobbet, och upplevde väldigt stor skillnad). Så iväg och köp ett par vettiga skor om du inte har det redan! :)

2. Har jag inte bra svar på mer än att det inte behövs, så länge du äter vettigt och sådär. Men om energidrycker skulle motivera dig till att springa mer och kämpa på mer, så för all del använd det.

3. Har jag inte en aning om :)
1981 • Jönköping
#4
16 juli 2009 kl 17:55
Gilla
1. Strumporna är minst lika viktiga som skorna, idag skulle jag aldrig springa i vanliga strumpor. Glömde en gång mina löpastrumpor när jag skulle spela innebandy och känslan var att man gled runt i skorna. Men sen om du behöver ha långa är en annan fråga som baserar sig mycket på om man är i behov av den extra kompressionen över vadmusklerna som de ger.
När det gäller skor, köp inte bara ett par Nike, se till att du får ett par skor testade just för dig.

2. Definifivt inte, enda gången du behöver energidryck är när man är ute riktigt länge och knappt det. Det finns flera undersökningar som säger att energidryck är totalt bortkastat för gemene man. Främst för att man hinner inte förbränna det tillskottet som du får. Såg i Aktiv träning för några månader sen uppstolpat behov av energidryck kontra vatten. Där vattnet "vann" de flesta duellerna, de få gånger det förlorade var när träningsmängden översteg 1½-2 timmar eller nåt sånt.

3. Löpknä är inget du ska oroa dig för att få, ta du det bara lugnt och ökar dosen lugnt och sansat kommer du inte att drabbas. Sedan ska man inte vara rädd för att drabbats av något, då brukar man få det. Lagen om ren djävelskap. Är man rädd att skadas eller bli sjuk så kan du räkna med att du blir det veckan efter.
1965 • Eksjö
#5
16 juli 2009 kl 18:05
Gilla
Sporttejp eller skavsårsplåster på hälarna/hälsenorna i preventivt syfte (vare sig du har nya eller gamla skor) är en billig investering för att slippa en veckas uppehåll tämligen omgående. Dubbla tunna sockor är ett alternativ, då gnider de mot varann en stund först och du vinner väl i alla fall en kvart innan det går på huden som om du bara hade haft en socka. Bäggedera i kombination (sporttejp och dubbla tunna sockor) är förstås bäst.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#6
16 juli 2009 kl 18:07
Gilla
"Strumporna är minst lika viktiga som skorna"

Det skulle jag säga är den största övedriften jag läst på väldigt länge.
Emil Westin
1991 • Linköping
#7
16 juli 2009 kl 18:09
Gilla
Vem vet, det kanske är skönare att springa i strumpor än i skor. :P
Johan Persson
1978 • Furulund
#8
16 juli 2009 kl 20:26
Gilla
Strumpor, jag rekommenderar faktiskt ett par löparstrumper. De ger ingen direkt stötdämpning som de påstår men de sitter riktigt bra och har inga veck som vanliga tubsocker har. Väl värt att investera i enligt mig. Pröva dem gärna med skorna och gå till ett ställe med löparband innan du handlar skor så du får ordentlig hjälp.
Energidryck är som alla andra sagt mest skräp. Känner du dig hängig efter ett pass, så ta en Dextrosod (eller hur det nu stavas).

Lycka till och kom ihåg att det blir jobbigare innan det blir lättare ;)
Per Arneng
1978 • Mölndal
#9
16 juli 2009 kl 21:38
Gilla
1. Jag kör med ankelsockar för ju mindre skit man har på kroppen desto bättre är det :-) Det kan ju va så att sånadär löparsockar funkar men det är kanske mer relevant när man kommit till den nivån där det tar år av träning för att förbättra sin tid med 5s/km
2. Tycker jag inte. vatten duger bra tills du börjar springa längre 15-20km+ tycker jag iaf
3. Vet inte exakt var det är,, så det får nån annan förklara men det är bra att du tänker på skador redan nu för dom kommer om man inte lyssnar på kroppen.. Har haft två skade episoder och då får man ju vila men det är svårt att ta sig tillbaka till löpningen sen igen så det bästa är att undvika dom. Om det gör ont så vila en dag till innan du går ut.
1988 • Helsingborg
#10
16 juli 2009 kl 21:42
Gilla
Angående de här strumporna så har jag mycket svårt att tänka mig att de är bättre än vanliga. Just nu har jag börjat springa med ankelstrumpor, helt vanliga, köpta på H&M. Fungerar kanon och är väldigt skönt att springa i.

Men annars, innan jag började springa i sådana så sprang jag i fotbollsstrumpor då spelat mycket fotboll och således haft ett gäng sådana i lådan, och de har fungerat precis lika bra som ankelstrumporna gör.

Så för mig har det mest blivit en fråga om vad som ser snyggast ut. Funktionen är exakt densamma ju.
Micke S
1980 • Stockholm
#11
17 juli 2009 kl 06:09
Gilla
I fallet strumporna som verkar vara ett hett diskussions ämne här kan jag bara tillägga mina erfarenheter. Har tills för ett 5-6 år sedan endast använt mig av riktiga löparstrumpor, innan så sprang jag i "fotbollssockar". Innan jag bytte sockor så hade jag nästan alltid problem friktionen i skorna med blåsor och/skavsår som följd på fötterna. I regel alltid efter löppass längre än 12-13 km. Med löparstrumporna har det försvunnit.

Så de fyller definitivt en viktig funktion för mig.
1978 • Linköping
#12
17 juli 2009 kl 07:21
Gilla
Jag har samma erfarenhet som många andra när det gäller strumpor. Vanliga strumpor framkallar blåsor och skavsår men när jag använder riktiga löpstrumpor har jag inga problem med det.
1988 • Helsingborg
#13
17 juli 2009 kl 10:41
Gilla
Det beror alltså på, vissa har nytta av löparstrumporna, medans andra, till exempel jag inte märker någon skillnad överhuvudtaget!

1981 • Jönköping
#14
17 juli 2009 kl 11:04
Gilla
När jag började springa i löpastrumpor märkte jag inte av så stor skillnad, det var först när jag blev tvingad till att springa i vanliga under ett innebandypass som skillnaden blev markant.

Sen pratas det väldigt mycket om att kläderna kan ge skavsår, men aldrig strumporna. Vilket är konstigt, för varje del av klädseln är viktigt på sitt sätt.
Martin C
1975 • Göteborg
#15
17 juli 2009 kl 11:19
Gilla
Hm...tycker att det är fantastiskt roande hur många som kan ha åsikter om något (i detta fallet löparstrumpor i nästa tråd spikmatta) men som aldrig har provat. Hur tänker man då?
1983 • Linköping
#16
17 juli 2009 kl 11:30
Gilla
Jag sprang också i fotbollsstrumpor förrut, nu finns det inte en chans att jag springer utan riktiga löparstrumpor.Det är en helt annan känsla och dessutom mindre problem med blåsor och liknande.
Marina
1980 • Kristianstad
#17
17 juli 2009 kl 12:02
Gilla
Jag rekommenderar löparstrumpor! MYCKET behagligare att springa i än vanliga bomullsstrumpor. Jag har dock inte sådana långa som visas här i reklamen bredvid, så dom kan jag inte uttala mig om. Jag kör med Nike dri-fit med s.k. andasfunktion i kortare modell. Är supernöjd!

Lycka till med löpningen! :)
//Marina
1988 • Helsingborg
#18
17 juli 2009 kl 13:11
Gilla
Har inte testat löparstrumpor, men får man inga blåsor eller andra skoskavsproblem i vanliga strumpor, så kan man väl lika gärna låta bli att ha ett par speciella löparstrumpor?

Fast återigen, jag har inte provat sådana och om det får någon att med tankens kraft känna sig bättre och så vidare, så köp för all del.
Åsa O
1978 • Stockholm
#19
17 juli 2009 kl 14:56
Gilla
Jag har sprungit i båda vanliga, tubisar, löpar, och kompressionsstrumpor. Tycket absolut att löparstrumpor (eller vid behov kompressionsstrumpor) är skönast men jag skulle inte påstå att det är nödvändigt.

har för mig att löparknä får man av att en sena som fäster lårmuskeln under knär glider fram och tillbaka på yttre delel av knäskålen som därav blir inflammerad.
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#20
17 juli 2009 kl 14:59
Gilla
Hey Yada, kul för dig och din kropp att du blivit en joggare. Du har fått många svar på dina frågor och åsikterna går isär, som vanligt är det viktigt att prova och lyssna på sin kropp. Det gör faktiskt lite skillnad att ha bra grejer, det upptäcker du så småningom. I början är ett par bra skor viktigt och ett par löparstrumpor för max en hundring är väl värda pengar (joggshopens Seger Running Ultrathin är helt suveräna). Så småningom kan du investera i en juste funktionströja o tights - om du gillar att spinga i läta kläder.

Du skall starta ditt löpande lite försiktigt, så kroppen hinner med. Det vanligaste felet är väl att man drar på för snabbt både med mängd, längd o dessutom fart. Då kommer skadorna som ett brev på posten. Kombinera gärna din löpning med bålstabilitetsövningar tex. Core, då utvecklas din löpning fortare utan att du behöver fara illa. Detta var några synpunkter till, helt utifrån mig själv, så ta även dem med en nypa salt:)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.