Löpning Skador & Rehab 43 inlägg 12057 visningar

hälsenor och tåhävningar

Pål Nilsson
1976 • Höör
#1
23 december 2008 - 10:27
Gilla
Jag har lyckats att gå och bli överansträngd (tror jag) i min vänstra hälsena. Det började som en stelhet efter ett långpass och började därefter återkomma allt oftare, mer som en obehagskänsla. Obehagskänslan är inte direkt smärtsam och jag kan fortfarande genomföra vilken typ av pass som helst. Dock känns det som att foten omedvetet har börjat "obehagskompensera" och landa för mycket på hälen (jämfört med högerfoten). Efter moget övervägande ;-) beslutade jag mig för några dagar sen att köra löpvila i en vecka och att i stället träna på motionscykel. Har även bokat tid för tillverkning av inlägg, då mitt steg är konstaterat snett. Nu funderar jag på att börja köra tåhävningar för att på detta sätt rehabilitera "skadan". Är det någon på forumet som lyckats att bli av med hälseneproblem genom att köra tåhävningar? Inlägg? Några andra tips? Jag vill komma i gång igen fort...God jul!
< < < 1 2 3 > > >
#2
23 december 2008 kl 10:33
Detta inlägg har raderats
Pål Nilsson
1976 • Höör
#3
23 december 2008 kl 10:42
Gilla
Tack Susanne! Vet du hur långt tid det brukar ta att bli fri från problemet med denna typ av träning? Kan man köra löpträning parallellt?
csaba
1973 • Malmö
#4
23 december 2008 kl 10:45
Gilla
Exentriska (omvända) tåhävningar hjälper faktist. (det fick jag lära mig på löparutbildningen).
Jag har själv haft lite känningar och kör dom lite då och då.

här är lite förklaring. PROVA. http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20hässleholm/dokument/halsena_061127.pdf
Pål Nilsson
1976 • Höör
#5
23 december 2008 kl 10:57
Gilla
Tack csaba! Det här ska jag testa.
1965 • Täby
#6
23 december 2008 kl 16:35
Gilla
Pål,
Här har du mer info, http://www.capioartroclinic.se/Patientinfo/Rehab/For-paitenter/Halsena/

Är det hälsenetendios (http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=412) du har, kan jag garantera dig att detta hjälper. (Har själv detta och fått tre behandlingar. Dock hade min gått så långt att det var nödvändigt med scleroseringsbehandling).
Lycka till,
Simon
Gabriel Selassie
1981 • Springfield
#7
23 december 2008 kl 19:12
Gilla
Jag tror verkligen att styrketräning är bra om man vill hålla sig skadefri. Med tanke på dagens livsstil får man inte så mycket naturlig träning för fotleder osv. Löpning är ju extremt monotomt så med svag muskulatur är det inte konstigt att man drar på sig skador.

Jag använder balansplatta och gör tåhävningar och stretchar bättre, känner mig mycket starkare och har inte haft problem med forna skador som löparknä, benhinnor och vader. Peppar, peppar. Jag pronerar rejält men mina personliga inlägg har jag kasserat, är inne på linjen att stabilisera den naturliga vägen istället, d.v.s. med muskler.

Hörde någonstans att orienterare är de idrottare som har starkast bålmuskulatur, det är intressant. Mer skogslöpning kanske? Borde också stärka benmuskulaturen rejält.

Jag kanske är ute och cyklar men hursomhelst hoppas du blir av med problemen.
Sven Andersson
1966 • Kista
#8
23 december 2008 kl 22:14
Gilla
En biomekanisk feature som kenyanerna har (och säkert etiopier och andra afrikanska fantomer) är ett starkt fjädrande fot/vad-komplex. De har förhållandevis smala vader, men de är enormt spänstiga fjädrar. Det ska tydligen bero på att de som barn och unga går barfota, eller i fotbeklädnad som inte har centimetersvis med skyddande sula. Och detta går tydligen inte att träna upp i vuxen ålder. Man träna upp själva styrkan, men inte denna kraftfulla fjädring.
Gabriel Selassie
1981 • Springfield
#9
24 december 2008 kl 00:15
Gilla
Intressant, då blir det skoförbud för mina barn ;)
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#10
24 december 2008 kl 00:24
Gilla
halkar lite OT, men på den tiden jag orienterade mycket mer än nu hade jag en period med vrickningar och stukningar. tejpade och stod i - det var tidens melodi. men ett elände att hålla på med, förstås.
bra blev jag först sedan jag på eget bevåg gav mig ut på järnvägsbanken hemmavid. med öronen och ögonen vidöppna sprang jag växelvis i sandbanken, i makadamen och med framfotslöpning prickade jag varannan sliper. efter några sådana stärkande övningar... :-)) ...blev faktiskt fotlederna problemfria.
notera att järnvägsbanken ej är optimal ur säkerhetssynpunkt, men för mig var den det som närmast gav vad jag sökte...
1956 • Lund
#11
24 maj 2009 kl 09:21
Gilla

Jag har haft besvär med öm vänster hälsena en längre period. Det började efter en kvartsmara på asfalt, vilket jag inte var så van vid. Det ömma känns mest på utsidan i höjd med ankeln och ut mot denna. Jag har kört tåhävningar men tycker inte att det rättar till problemet utan det kommer och går i takt med ansträngning. Fick tips av frugan att köra tigerbalsam och gjorde så igår plus en extra raggsocka för värme. Stor skillnad. Ingen stelhet på morgonen vilket inte hänt tidigare men ömheten (antagligen inflammation) kvar. Lite impad av tigerbalsamets effekt.

Någon som har andra tips? Har tid hos en duktig massör om en dryg vecka.

Pål Nilsson
1976 • Höör
#12
24 maj 2009 kl 15:45
Gilla
Mikael: mina hälsenebesvär är helt borta. Jag behandlade skadan på 3 olika sätt och helt plötsligt var den borta.

1. Excentriska tåhävningar. Tråkigt men det hjälper att stärka upp vaderna.
2. Tjocka strumpor. En nedkyld häl är inte bra. Ett tag använde jag ett värmeskydd (ankelskydd) från Rehband för att eliminera risken.
3. Fingertoppsmassage med tigerbalsam kring det ömmande området innan löpning - det får i gång cirkulationen.

Lycka till!
1956 • Lund
#13
24 maj 2009 kl 15:58
Gilla

Tack Pål för tipsen. Det verkar som jag är på rätt väg.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
25 maj 2009 kl 01:30
Gilla
Jag fick ont i båda hälsenorna sedan jag bytt för snabbt från häl-löpning till framfotslöpning. Excentriska tåhävningar och stretching körde jag parallellt med träningen i ca tre månader. Jag ökade gradvis så att jag kunde köra 100 tåhävningar med varje fot (varannan) där jag dels gick upp på tå och dels sänkte så långt jag kunde. Blev av med besvären helt och fick ett rappare steg på köpet.
Stefan Lindholm
1970 • Nyköping
#15
31 maj 2009 kl 19:35
Gilla
Har vilat från löpningen en vecka nu efter att ha fått exakt samma symptom som du beskrev i din originalpost Pål. Det onda i höger hälsena har kommit stegvis i höger hälsena, första tiden med stelhet på mornarna. Sista tiden har det även gjort lite ont i början av löppassen. Har kört excentriska tåhävningar nu en vecka när jag skriver detta. Tycker det känts lite mer ömt och ondare de senaste dygnen, men det kanske är helt normalt. Frustrerade att vila, men det är nog dags för det nu efter en relativt hård träningsperiod på 6 månader med 5-7 mil i veckan. Tack för jättebra tips!!
Pål Nilsson
1976 • Höör
#16
31 maj 2009 kl 21:27
Gilla
Jag ser att jag glömde nämna att jag faktiskt var hos sjukgymnast för att få hjälp med det här problemet. I de instruktioner jag fick gällande excentriska tåhävningar av sjukgymnasten nämndes det som du beskriver Stefan; övningen kan vara smärtsam i början. Det är emellertid inget att oroa sig för. Det tar några veckor för musklerna att stärkas upp, och det är inget farligt att under tiden belasta en inflammerad hälsena (med excentriska tåhävningar).
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#17
1 juni 2009 kl 00:27
Gilla
Jag brukar göra tåhävningar i trappan, det brukar ta bort mina problem väldigt snabbt, och jag gör lite tåhävningar i trappan före löpträning också.
Ulrika Hansson
1970 • Göteborg
#18
1 juni 2009 kl 08:30
Gilla
Jag är en fäktare som börjat snegla lite på jogging som ett komplement.

Jag har haft achillestendinit i två omgångar som jag relativt snabbt (tack och lov!) lyckades bli av med. Förutom de tips du redan fått med tåhävningar i trappa, försiktig massage med liniment etc. så rekommenderar jag en hälkopp när det är som värst.

Jag köpte en i silikon men det finns flera olika varianter och lade i skorna för att hjälpa till att avlasta senan något. Det känns lite skumt först men det är ganska skönt att slippa den värsta smärtan.

Jag plockade dock ur min efter några dagar. Dels hade jag blivit starkare = mindre ont, och dels ville jag inte vänja mig vid den för mycket eftersom jag kände att det andra benet började "kompensera" så jag fick lite ont i höften.

Men som sagt, gör tåhävningsövningarna, massera försiktigt och använd en hälkopp om smärtan är för besvärande. Lycka till och hoppas du blir bra snart. :-)
Stefan Lindholm
1970 • Nyköping
#19
3 juni 2009 kl 23:39
Gilla
Jag kör på bra med tåhävningarna nu. Tre gånger om dagen kör jag. Den enda lilla funderingen jag har är om jag skall hålla uppe helt med löningen eller inte. Rimligen så borde det väl självfallet vara bättre att cykla, simma eller nåt annat. Men är det någonting jag är sugen på just nu, så är det löpning!! :)
Per Arneng
1978 • Mölndal
#20
6 juni 2009 kl 23:32
Gilla
Tänkte börja tåhävningarna oxå.. och jag e oxå fundersam som Stefan om man vågar springa nått under tiden eller om man skall köra annat..
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.