Löpning Kom igång 10 inlägg 4708 visningar

Träna inför mönstring, långdistans

1991 • Stockholm
#1
25 april 2009 - 20:15
Gilla
Tjena,
jag skulle behöva lite tips på hur jag på bästa sätt kan öka min kondition och långdistansförmåga. Jag har inte tränat något sen före julen och tänkte att jag skulle komma igång med joggingen igen nu när det är lite varmare, så jag körde ett litet startpass nu idag och jag har märkbart tappat kondition.
Jag blev trött och var tvungen och stanna efter cirka 700 meter (!) (jag mätte löprundan på denna sida). Jag vet inte vad jag gör för fel, om det är andningen, löptekniken eller något annat för det första jag kände var att jag blev trött i benen, sen började jag flåsa. Sprang jag för snabbt då? själv tyckte jag att det var normal fart. Kanske har fel uppfattning om hur snabbt man ska springa när man joggar. Mitt första mål är att kunna springa 1 mil under en timme.
Skorna är det inget fel på då jag köpte nya förra sommaren, ett bra par skor.
2006 • Alingsås
#2
25 april 2009 kl 20:27
Gilla
Om du hinner med det kan du lämpligen följa något av programmen för halvmaraträning som startar nu på måndag. http://www.marathon.se/news/Article.cfm?NewsId=964317
csaba
1973 • Malmö
#3
25 april 2009 kl 20:44
Gilla
Mikael - varför inte följa marathonträningen direkt ;-) (han orkar ju bara 700meter)
Skämt åsido.... Varför då inte börja med milträningen eller 5km bara ? http://www.marathon.se//news/home_tjejmilentraning.cfm

Alexander - när jag började springa för 2 år sen så orkade jag inte heller mer än 2,5km, men sen när en kompis sa till mig (efter vi skulle springa 5km banan) att vi tar det lugnare från början så tar vi milen( 2varv). Och det gick till min förvåning. Det är då jag anmälde mig för marathon och insåg att det är ju farten som dödar.

Bestäm dig för varje pass vad du ska träna ("långpass,snabbdistans eller intevall) och anpassa farten därefter från början.
När man springer långt så sägs det ju att det ska vara "snacketempo".
Försök träna minst 3 pass/vecka och variera snabbare tempo med lugna distanspass (då kan du ju springa långt och snabbt).
1991 • Stockholm
#4
25 april 2009 kl 20:56
Gilla
Tack för de snabba svaren, jag skulle även vilja veta lite om teknik och sånt, hur man ska göra med andningen. Och... tjejmilen?? Tänkte dessutom tillägga att jag började jogga för första gången på riktigt förra året runt sommaren och höll mig då till 5 km (joggade inte hela 5 km utan joggade kanske 1 km sen gick en bit för att återhämta sen sprang en bit osv, nästan intervall träning ;)). Och när jag sa att jag blev trött efter 700 m så menade jag inte såpass trött så att jag inte ens orkade gå och var tvungen att sätta mig ner utan jag menade bara att jag var tvungen att sakta ned till snabbt gående :) Ska kolla upp mitt blodtryck också för jag kände att jag blev varm i huvudet efteråt och det dunkade lite lätt, har känt så för länge sedan när jag har joggat.
2006 • Alingsås
#5
25 april 2009 kl 21:33
Gilla
Det finns ganska mycket på Marathons hemsida att läsa. Du hittar nog svar på de flesta av dina frågor där.
Jag hade i alla valt att följa nybörjarprogrammet för halvmaran då får du en strukturerad träning från början som ger resultat. Första passet går man 3 km och sedan stegras successivt träningen. Om du bara följer programmet så fixar du att ta dig runt på en halvmara och har en bra grund att stå för lumpen. Målet med programmet är Stockholms halvmarathon 12 september och med tanke på att du är stockholmare kan du ju anmäla dig så har du ett konkreta mål att sikta emot.

Du skrev din långdistansförmåga och i min värld är långdistans åtminstone 1 mil och ska du nå bra fysiska resultat i mönstringen så är gå/springa 5 km för lite. Men du är ung och tränar du bara regelbundet så kommer du att utvecklas snabbt. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att du klarar det om bara viljan finns.

Om din muskelstyrka befinner sig på samma nivå som din kondition bör du träna mer allsidigt och även träna styrketräning i någon form.
1991 • Stockholm
#6
25 april 2009 kl 22:35
Gilla
Tack för motiveringen :), jag ska försöka hålla mig till programmet. Tror du att jag skulle kunna av klara att ta 2 timmars programmet i stället? det är närmast mitt mål.
2006 • Alingsås
#7
25 april 2009 kl 22:42
Gilla
Du kan ju alltid prova med ett tuffare program och om du sen märker att det blir för tufft kan du byta ner dig.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#8
26 april 2009 kl 09:04
Gilla
Hej Alexander.
Mitt råd till dig är att skaffa en pulsklocka och skynda långsamt.

Din hjärna minns sånna olustiga upplevelser det är att utsättas för sådana chockningar som du utsatte din kropp för, och detta önskar man normalt att undvika i uppbyggnadsfasen av träningen.

Et första mål för dig kan vara att orka löpa 5 km kontinuerligt, med positiva känslor i kroppen :-) Detta kan göras genom att du mäter ut en 5km runda, och sen startar med att alternera mellan t.ex 3 min snabb gång och sen 2 min jogg.
Sen kan du öka andelen löpning tills du löper kontinuerligt hele 5km rundan.

Så till lite om pulsträning:
Genom att du vet pulsen, vet du hur hårt din kropp arbetar. Om du löper så fort att du känner att du måste sakta ner farten betraktligt, har du förmodligen löpt för fort för din kropps kapasitet. Om du startar med en snabb promenad och sen övergår till löpning, kan du se hur högt din puls går under löpningsdelen, och sen fråga dig: "var denna puls bekväm att löpa i?" Sen kan du antingen löpa lite snabbare om det kändes för bekvämt, eller lite saktare om det kändes jobbigt. Slutligen vil du hitta ett pulsområde som käns skönt att löpa i, och detta kan du hålla i 5 km löpande :-)

Det viktiga när man startar träning som du gör nu, är att fylla kroppen med gläde och nöjdhet över att du faktisk tagit dig ut och motionerat. När du längtar till nästa pass när du står i duschen, har du träffat rätt, enl Blossom i RW.

Den enda du tävlar mot är dig själv, och genom lugn uppbyggnad, kan du skapa en positivitet til aktiviteten löpning, och detta är bättre minnen för kroppen än att köra på för fort i början. Du är så ung, så detta kommer att gå väldigt fort för dig.

Lycka till
1991 • Stockholm
#9
26 april 2009 kl 22:43
Gilla
Bra tips där, jag har själv funderat på att skaffa pulsklocka. Finns det några riktlinjer när det gäller pulsen? rekommenderad puls när man joggar? eller är det individuellt?
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#10
27 april 2009 kl 09:42
Gilla
Pulsen är högst individuell. Jag har en maxpuls på runt 188-190 slag, men har vänner i samma ålder som har en maxpuls på 220. Jag kan hålla en puls av rundt 180 bpm i max 5-7 min, medans dessa vänner ligger och kör 15-20 km pass med samma puls.

Om du tar kontakt med t.ex Löplabbet kan du göra ett test som ger dig väldigt bra riktlinjer för vilka gränsvärden du har vad gäller mjölksyratröskel och/eller maxpuls. Men dessa är inte gratis, 5-600kr, och en erafrenhetspaserad uppskattning från dig själv kan ofta göra samma nyttan.

I uppbyggnadsfasen kan du känna dig fram, får du mjölksyra och måste stanna löper du nog lite fort, men i detta pulsspann kör man gärna intensiv intervallträning. Kan du prata med någon när du löper, är du i den lågintensiva sonen, som kan vara nyttig för att bygga upp de goda känslorna för löpning. Och däremellan kan man variera beroende på hur tufft man önskar att köra utan att få musklerna fulla av mjölksyra. Mina riktvärden är under 150 bpm - lågintensiv träning, 150-170 bpm medelintensiv träning utan mjölksyra, över 170 bpm intensiv träning över mjölksyratröskel. Jag nämner mina värden endast för att du ska få et hum om hur det kan se ut, och sen måste du beakta att du är 17 år yngre än mig, något som i högsta grad påverkar.

Jag har visat till en mycket förenklad modell av pulsträning som funkat för mig. Det finns många andra trådar om detta i detta forumet av människor som kan mycket mer än mig om träning. Mitt egentliga budskap är att hitta glädjen med löpning och låta kroppen bygga sig upp sakta för att undvika skador.

Mvh Tom
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.