Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 11041 visningar

Denna hals!

Marcus K
1976 • Örebro
#1
12 april 2009 - 14:27
Gilla
Har haft ont i min hals i flera veckor nu. Det har gått fram och tillbaka, men så fort det släppt och man provar ge sig ut i spåret igen så kommer det tillbaka. Har varit och kollat och det är ett virus, alltså inget som kan behandlas.

Det är så frustrerande att gå och vänta, vad tycker ni, kan man ge sig ut och springa lite lätt trots detta?

Vet ju att alla rekommendationer är att man inte ska anstränga sig när man har ont i halsen, men detta känns sååååå långdraget.

Känner mig kry för övrigt, har gjort så hela tiden.

Vad tycker ni som har mer rutin är en nybörjare som jag?
Daniel Petersson
1981 • Borås
#2
12 april 2009 kl 17:57
Gilla
Hej, jag har hafft precis samma symptom som du!
Ont i halsen i omgångar under några veckor och nu har det brutit ut värre än någonsin.
När jag vaknar på morgonen kan jag knappt prata.

Tänkte jag skulle kolla upp vad detta beror på i mitt fall med.

Men som sagt, inga andra problem med feber eller trötthet mm!?
Johan Wibäck
1971 • Huddinge
#3
12 april 2009 kl 20:53
Gilla
Råkade ut för samma sak efter en tävling i februari. Gick nästan en månad innan det släppte och jag kunde gå igång och träna igen, men då tog det bara några dagar så var det tillbaka och satt i ytterligare en vecka. Nu har det släppt och den här gången känns det som om det är nästa och inte samma sjukdom som skall drabba mig nästa gång jag blir sjuk.

Hopplöst virus.

Krya på er!
1976 • Alingsås
#4
12 april 2009 kl 21:13
Gilla
Du är inte ensam. Mitt råd är! Så fort du känner av minsta halsont eller förkylning, sluta direkt! Jag e själv inne på min 4:e v nu, antagligen för att jag inte kunde vänta tills jag va 100% efter en förkylning, det är inte värt att ha för bråttom ut igen. Jag började träna igen för jag kände mig nästan kry, men vänta hellre än dag mer än vad du tror är nödvändigt. Kroppen har fullt upp med att jaga ut viruset. Tränar du ändå bryter du bara ner.
1956 • Lund
#5
12 april 2009 kl 23:14
Gilla

Jag har blandat ihop preventiva drycker efter förslag upphittat på internet samt efter eget huvud, mot förkylningssymtom.

Drog 1 - En hel vitlök som skalas, snitta klyftor och skär en hel citron i skivor. Blanda med 50 cl starksprit i 3-4 veckor, vänd på burken varje dag.

Drog 2 - I stor ingefära skalad och skivad i tunna skivor, några matskedar honung och några dussin enbär blandas med 50 cl starkspriit i 3-4 veckor, vänd på burken varje dag.

Vid känningar, ta 2-3 cl av vardera häxblandning. Har fungerar utmärkt. :)

Joakim Hultsten
1972 • Linköping
#6
13 april 2009 kl 08:42
Gilla
Kan inte vara något allergiskt i dessa tider då. Jag har en tendens att få lite ont i halsen när pollen kommer men det brukar ge sig med lomudal nässpray.


Häxblandningarna vågar jag inte prova på. Kan inte smaka gott.
Marcus K
1976 • Örebro
#7
13 april 2009 kl 16:26
Gilla
Verkar som vila är det enda som gäller (om man inte ger sig på någon dunderkur)

Känns på sätt och vis skönt att jag inte är ensam om detta, samtidigt som man inte önskar det någon annan. Känner mig lite bättre idag, men då är det väl bara att vänta några dagar till för att vara på den säkra sidan.

Tack för kommentarerna!
1971 • Göteborg
#8
13 april 2009 kl 17:13
Gilla
Har du ömma mandlar eller sitter det onda längre ner i halsen?
Gör det ont när du sväljer? Är det konstant ont eller bara på morgonen?

Om det ömmar hela tiden skullle jag inte konditionsträna (finns ju andra övningar som gagnar löpsteget). Är det däremot bara på mogonen skulle jag ta väldigt lätta pass, typ lågpuls. Men det är bara min personliga åsikt.

Själv har jag fortfarande natt-hosta efter en långdragen bihålsinflammation. Men jag har nu börjat träna. Håller dock koll på pulsen så man inte belastar hjärtat för hårt.
Marcus K
1976 • Örebro
#9
13 april 2009 kl 18:41
1 Gilla
Det onda sitter längre ned i halsen och det gör bara ont när jag sväljer. Det är ingen större skillnad över dygnet.

Har ingen hosta, är inte snuvig eller något sådant. Mår bra för övrigt, är igång med livet för övrigt.
1955 • Sandviken
#10
13 april 2009 kl 19:36 Redigerad 13 april 2009 kl 19:40
Gilla
Hade problem unde några år med halsont som bara återkom och kunde börja precis när som helst. Var till läkare många ggr och gjorde allergitester och man tog prover som inte visade något. Du har nog någon virus menade läkaren

. Men så ville de prova en losec liknande medicin och helt plötsligt blev jag av med problemet. har inte haft några känningar på två år. Jag hade alltså problem med magsyra som påverkade mej så att det var halsont, känningar i slemhinnorna, lät huvudvärk och ibland lite ont i örat. orken var riktigt dålig under den här tiden och de veckor jag var fräsch flög jag fram för att sedan knappt orka jogga.

Så prova gärna att behandla mot magsyra. Det var det sista jag trodde orsakade mitt problem. Omperazol hette de tabletter jag tog och de finns att köpa receptfritt.
1971 • Göteborg
#11
13 april 2009 kl 21:45
Gilla
NG: så du menar att halsonda kan vara halsbränna? Då borde det räcka med Novalucol eller liknande.

Endel har kronsikt ont i mandlarna. Men de sitter ju högre upp.
1955 • Sandviken
#12
14 april 2009 kl 08:53 Redigerad 14 april 2009 kl 08:55
Gilla
Ja Carin..... jag fattade ingenting då läkaren vill prova att behandla magsyran, mitt svar var då att jag har inga magproblem.

Men det kom som halsont och kunde ibland plötsligt komma mycket snabbt så jag trodde mer på någon allergi. Hade ju även känningar och retningar i slemhinnorna bakom näsan. Halsmandlarna var en sak jag trodde mej behöva operera. Nu har jag träffat fler personer som har haft samma symptom som mej.

Novaluocol hjälper endast för stunden. Omperazol har längre effekt och jag behövde inte äta dem annat än vid problem, sedan satt effekten i under en lång tid. Skönt att nu vara av med detta problem.
1968 • Tullinge
#13
14 april 2009 kl 22:24
Gilla
En infektion som troligen är underdiagnostiserad är TWAR (Chlamydia pneumoniae). Den kan ge olika symtom med varierande intensitet. Vanligt är just långdragna förkylningssymtom, halsont, heshet, slem/harklingar, lätt tryck över bröstet och typiskt är att symtomen är långdragna. TWAR självläker oftast, men antibiotika påskyndar. Virusinfektioner kan vara långdragna, men har man gått med luftvägssymtom i 1-2 månader ska man fundera över alternativa diagnoser till virus/förkylning. Marcus, jag tycker du ska boka ett nytt läkarbesök om du inte blir bra närmaste veckan. Virusinfektion är en "slaskgrupp", dvs diagnosen virusinfektion innebär oftast att man inte hittat något annat, man gör sällan direktdiagnostik på virus. Oftast anstränger sig läkaren inte allt för mycket vid ett förstabesök med lindriga halssymtom i 1-2 veckor eftersom prognosen är att 99% är bra inom ytterligare någon vecka, men har det gått längre får man tänka lite bredare och kanske ta lite fler prover (TWAR tex kan man ta prov för i blod eller med svalgprov).
Marcus K
1976 • Örebro
#14
15 april 2009 kl 19:37
Gilla
Hej igen,

Nu har jag tillbringat en eftermiddag på vårdcentralen pga denna hals, Det togs flera prover varav det sista var en odling jag ska få svar på om några dagar. Tittade på vad doktorn skrivit på väg till labbet och han hade bland annat skrivit en kommentar, det stod "svamp?"

Nu vet jag ju inte om det är det, det är väl inte ens troligt, för det var inget han sa till mig utan bara skrev, men jag har aldrig hört talas om det. Kan man ha svamp i halsen?!?

Är det någon som vet något om det?

För övrigt är det väl bara att vänta på provsvaret.
1968 • Tullinge
#15
15 april 2009 kl 21:37
Gilla
Visst kan man få svamp i halsen men det är ffa nedgångna gamlingar med dålig munhygien eller om man tar immunhämande läkemedel. Astmatiker som inhalerar mycket kortison (Pulmicort) löper en viss risk för svamp i munnen. Efter en antibiotika-kur kan man lättare få svampinfektion också, kvinnor får det ju tex i underlivet ofta efter antibiotika. Du har ju antagligen inte svamp i svalget, men det är ju bra om läkaren gör en ordentlig utredning trots allt. Virus är narurligtvis det troligaste, men det är ju inte alltid man har den vanligaste åkomman. Frågade du om TWAR?
Marcus K
1976 • Örebro
#16
16 april 2009 kl 07:49
Gilla
Nej jag gjorde aldrig det, men doktorn kommer ringa inom några dagar för att ge besked om provresultatet, så jag får fråga då vad han har för åsikt om detta.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.