Löpning Kommunforum / Sverigestafetten 11 inlägg 3882 visningar

Skor och skador

Jojo-joggaren
1972 • -
#1
12 augusti 2007 - 14:19 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej!
Efter 8 mån regelbunden löpning (3 dagar i veckan) ådrog jag mig en skada som i det akuta skedet innebar att jag hade en punkt ca 10 cm ovanför den inre fotknölen på vänster ben som jag knappt kunde vidröra. Idag är det 5 månader sedan jag hade en känning som sedan blev till att jag knappt kunde gå i perioder. Jag har sedan i början av juni ägnat mig åt lågpulsträning och gjort "allt" för att ta hand om mitt ben. Har även fått diagnosen snedbelastning i bäckenet som gör att man får "olika långa ben". Detta har jag fått hjälp med hos en osteopat.

Nu till själva kärnan. När skadan uppstod hade jag sprungit i mina Saucony Trigon 3 i 8 månader(inköpta på Löplabbet). Eftersom det var 2 mån kvar till mitt mål: GöteborgsVarvet rusade jag till Löplabbet och köpte ett par nya skor: Saucony Pro Grid. Mitt ben har lååångsamt blivit bättre... typ 2 steg fram och ett steg tillbaka. I morse fick jag ett infall att testa mina gamla Saucony och jag fick genast rejält ont i benet! Det var så tydligt att skorna förvärrade smärtan. Någon mer som fått ont av sina Saucony? Jag har alltså ett par Saucony som är 5 månader och som jag inte längre vill använda heller eftersom jag befarar att även dom kan förrvärra mitt onda inom några månader.

Nu vänder jag mig till alla skadefria löpare där ute: Vilka skor använder ni??? Helst skall ni ju ha sprungit regelbundet 3-4 ggr i veckan utan skador i minst 8 månader =)

1966 • Karlstad
#2
12 augusti 2007 kl 17:04 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag tror ju i och för sig inte att det är skomärket det hänger på, utan skons funktion. Är det fel passform så spelar det ingen roll vilket märke det är, så haka inte upp dig på det.

Till saken:
I en annan tråd - "Skor hjäälp" - tar jag upp exakt samma problem, alltså var smärtan satt. Och det gjorde den :-)
Enligt en butik sprang jag i pronerarskor (Brooks)när jag var i princip neutral, vilket skulle kunna förklara smärtan. Men jag tyckte den kom så plötsligt.
Det blev till att analysera läget. Flera "fel" kunde vara orsak:
1.Jag köpte löparstrumpor som var så mycket tunnare att skon satt lite löst.
2.Samtidigt sprang jag en mil i terräng med mycket lös sand.
3.Dessutom hade jag joggat ett par pass barfota på gräs vilket mina fötter inte var vana.

Jag tog det lugnt ett par dagar med mkt liniment och kyla och tåhävningar. Snörade skorna ordentligt och joggade försiktigt på grusväg, samtidigt som jag tänkte på att slappna av och sätta i foten naturligt.
Jag har köpt ett par neutrala(Nike), men avvaktar med att använda dem, kanske tills ett besök på Löplabbet är gjort.
Detta är alldeles i dagarna, så helt färdiganalyserat är det inte, men jag tror att det handlar om felbelastningar. Särskilt när det kommer plötsligt. Mitt gick tillbaka lika fort som det kom, trots att jag alltså joggade på det.
Ta det på allvar, men försök analysera när och varför det onda kom. Det är den svåra men enda vägen när vi tränar travhästar som inte kan prata; man måste försöka känna av orsaken.
Och så enkelt blir det aldrig att rätt sko utesluter slitage. Träna efter din förmåga, känn efter om steget känns naturligt och inte bara dämpat, och fortsätt ta hjälp av skoproffs.
Lycka till.
Jojo-joggaren
1972 • -
#3
12 augusti 2007 kl 18:16 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Peter och tack för ditt svar! Hittar inte tråden Skor hjäälp när jag söker.

Jag vet exakt när det onda kom eftersom jag, tack och lov, skriver träningsdagbok. Jag har googlat, varit hos ortoped och fått benet röntgat, varit hos osteopat som konstaterade min snedbelastning, läst böcker om idrottsskador, ätit naproxen, isat, masserat...listan kan göras hur lång som helst och jo jag äter nyttiga fettsyror också ;)
Det känns ganska frustrerande att man fortfarande känner av det onda efter så lång tid. Att jag på allvar börjar fundera över att skorna också bidragit är pga att Sauconys dämpning består av en luftkudde. Denna trycks ihop vid nedsättning och expanderar och fortplantar stöten upp i benet.

Den akuta smärtan uppstod efter ett tempoträningspass i mars. Sedan dess har jag undvikit allt vad asfaltlöpning och intervaller heter. (Förutom Varvet då i maj...). Bara tagit det väldigt lugnt och låtit benet styra. Det har som sagt låångsamt blivit bättre och det blev så tydligt att jag upplevde smärta idag med mina "gamla" skor.

Börjar bli väldigt frustrerande när jag dragits med det här så länge. Du vet man brukar säga att den friske har många önskningar men den sjuke bara en ;) Det tar på motivationen att brottas med något så här länge utan att lösa problemet.

Tack för lyckönskningen och hoppas att ditt onda inte visar sig igen =)
Conny Geijer
1938 • Bålsta
#4
12 augusti 2007 kl 18:50 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej JoJo-joggare!¨
I ditt läge skulle jag ofelbart ta kontakt med en kunnig läkare. Jag vet inte var du bor, men om du bor i Sthlm så kan jag rekommendera Dr Carter Farrell, se nedat, (han har sprungit Stockhoms Marathon på 3.15!) Han hjälpte mig första gången på 1980 talet, bland annat med fotnedsättningen.Jag fick också tips om ortopedingenjörerna där jag gjorde ett gipsavtryck vilket senare var underlag för lätta och rätta fotinlägg, både till vardags och jogging. Min erfarenhet säger att jag måste tala med en läkare som har egen löparerfarenhet.
I mitt fall har jag köpt alla mina skor hos Löplabbet och där blivit anvisad olika märken och det har alltid blivit bra. Säljaren har motiverat att just det märket är i år det bästa för mina fötter. Jag har problem med pronation då jag både över- och underpronorerar.
Så, mitt tip är laborera inte själv utan gå till en speicalist. Här är Carters adress o tel:
Tid för akutbesök
Tidsbeställd mottagning
Måndag-Fredag 08:00 - 16:00
Övrig information:
Ortopedisk Medicinsk mottagning. Även mottagning på Läkarhuset Hötorgscity, Sveavägen 13, 11184 Stockholm
Telefonnummer 08-718 28 47

Faxnummer08-716 36 06
Jojo-joggaren
1972 • -
#5
12 augusti 2007 kl 18:50 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ett tillägg kring mina funderingar, den här artikeln tar upp olika dämpningar:
http://www.rosapantern.com/pdf/loparskor%20.pdf
Jojo-joggaren
1972 • -
#6
12 augusti 2007 kl 18:59 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Conny och tack för ditt inlägg! Min närmaste största stad är Göteborg annars hade jag kontaktat Dr Carter!

Det är svårt att hitta läkare som är intresserade av att hitta orsaken. Ta en naproxen och fortsätt springa brukar vara deras råd.... Men jag har hört att GMC-kliniken här i Göteborg skall vara bra och kanske är det dags att ta sig dit.

Följande artikel har startat mina funderingar kring luftdämpningen: http://www.rosapantern.com/pdf/loparskor%20.pdf
Conny Geijer
1938 • Bålsta
#7
12 augusti 2007 kl 19:51 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej igen Jo-Jo joggare!
Det var synd att du inte har tillgång till Carter, eftersom att du bor på Sveriges Solsida. Ge INTE UPP utan sök till du hittar någon lämplig läkare. Tag kontakt med någon stor idtrottsklubb, kanske IFK Göteborg eller en klubb som har löpning på sitt program, de kan säkert ge dig tips!
Jag kan berätta att jag, innan jag träffade Carter, hade problem med min högra stortå. Den första läkaren (allmän praktiserande) sa: "Sluta med alkoholen!" Föreställ dig min siutation när jag mottog detta - som nykterist! Jag blev förolämpad, eftersom attt han inte ens undersökte mig, så jag betalde och VÄNDE på klacken!!!!!!
Jag fortsatte och sedan hamnde jag hos Carter som hjälpte mig. Ett exempel på att man skall inte ge upp.
Du har många, många mil kvar att njuta av den delen av livet som handlar om jogging, så jag tycker INTE du skall chansa!
L-L-Lycka till!!/Conny Geijer
Jojo-joggaren
1972 • -
#8
12 augusti 2007 kl 20:02 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Conny, tja just nu är vi ju inte solsidan längre ;) Minst antal soltimmar i Sverige sedan midsommar...

Tack för din input! Jag är en envis och målmedveten j-vel ;) men just nu börjar en del av mig att fundera på att ställa löparskorna i hyllan för gott.
Usch vilken tråkig kommentar du fick av läkaren! Härligt att höra att det löste sig till sist och det tänder ett litet hopp hos mig!

Skönt att få deppa av sig lite här... omgivningen har tröttnat för längesedan....
Martin Olofsson
1964 • Lidingö
#9
13 augusti 2007 kl 00:57 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej

Jag vill bara tipsa om en bra bok du kan ladda ner på nätet. Titeln running fast and injury free lockade mig till läsning.

Länken är:http://www.geocities.com/jsgilbody/Gordon_book_040104.pdf
Henrik Grönvall
1976 • Göteborg
#10
13 augusti 2007 kl 12:56 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Jojo!

Ett alternativ om du vill gå till idrottsläkare är:
Idrottskliniken i Göteborg AB, 031-818050 http://www.carlanderska.se/swe/idrottskliniken.asp

Har (som tur är) ingen erfarenhet själv av stället, men det är ju iallafall ett tips.
Jojo-joggaren
1972 • -
#11
13 augusti 2007 kl 13:04 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Martin: Tack för tipset! Skall läsa igenom den efter jobbet i lugn och ro =)

Henrik: Tack för tipset... har redan varit där.... dom röntgade och konstaterade att det inte var stressfaktur men ingen koll av hur jag springer eller dylikt. Lite missnöjd tyvärr eftersom problemet kvarstår...Hade fått tips om GMC-kliniken men dom hade fullt (ville gå innan Varvet i maj) så jag hamnade på Carlanderska istället.

Så jag funderar trots allt på att byta skor tillbaka till Asics (hade dom tidigare och aldrig haft problem) men om det inte blir bättre så skall jag kontakta GMC.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.