Löpning Kost & Näring 88 inlägg 10528 visningar

Ingen ork med LCHF

Caroline Elensky
1981 • Stockholm
#1
28 februari 2009 - 04:38
Gilla
Jag har sedan c:a tre veckor ätit strikt enligt LCHF, dels för att bli av med några extra kilon men framför allt efter en inspirerande läsning av Colting, där han menar att man får en längre uthållighet av LCHF. Jag springer 3 ggr i veckan samt ett simpass. Nu orkar jag knappt ta mig igenom milen, minsta lilla sluttning får jag mjölksyra - och ja ingen ork helt enkelt.
Någon som vet hur lång tid det ska ta innan kroppen vänjer sig och känslan vid löpningen återgår till hur det kändes innan?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#2
28 februari 2009 kl 07:21
Gilla
Upp till ett par tre månader har jag hört....har man ätit kolhydrater hela sitt liv så blir nog kroppen lite chockad när det plötsligt dras bort...Sen är det ju olika hur mkt kolhydrater man tål också,tänk på att det är ganska mkt i mjölkprodukter tex.2dl mjölk 3ggr om dagen blir 30g.Jag åt rätt så mkt stdfil i början utan att tänka på att det blev rätt så många kolisar...
Kämpa på och lycka till!
1979 • Sandviken
#3
28 februari 2009 kl 11:16
Gilla
Jadu, äter du inga kolhydrater kommer du garanterat känna dig seg. Precis som man kännder sig när man springer långpass och kolhydraterna tagit slut.
Visst kan man öka sin uthållighet om man lär kroppen använda ökad andel fett under aktivitet men det är nog mest för mer extrema uthållighetsidrottare.
Förbränning av fett kräver dessutom kolhydrater för att vara effektiv, att inte ens äta kolhydrater i samband med träning är att lura sig själv.
Strikt LCHF är inget för idrottare utan för tjocka tanter.
Henning Looström
1973 • Lund
#4
28 februari 2009 kl 11:32
Gilla
Du menar sådana som Colting? ;)
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#5
28 februari 2009 kl 12:20
Gilla
Poäng till dig Henning ;o)
1979 • Sandviken
#6
28 februari 2009 kl 14:01
Gilla
Jag står nog fast vid att LCHF är en metod för tjocka tanter som läser för mycket aftonbladet att gå ner i vikt.
Colting förespråkar ingen diet utan bra hemlagad, väl sammansatt kost med naturliga råvaror. Förvisso mindre kolhydrater än vad som historiskt har varit modellen inom uthållighetsidrott.
Då ska man komma ihåg att Colting äter och tränar för en maxprestation under 4-9h, vilken jag inte tror är applicerbart för de flesta här.
Under tävling så tillför han konstant en mindre mängd kolhydrater.
Ref: "Jag vill bara se bra ut naken - Kokboken" Colting, 2007
Kolhydrater är den effektivaste energikällan under prestation.
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
28 februari 2009 kl 14:03
Gilla
Är det huvudet-i-sanden-syndromet vad gäller den undersökning som nyss presenterades i svenska media? Den visar att alla dessa bokstavsdieter är helt meningslösa. Det spelar ingen roll om man äter kolisar, protisar eller fetisar. Det ENDA som betyder något är kalorier_in_totalt minus kalorier_ut_totalt.
Pär Hansson
1975 • Järna
#8
28 februari 2009 kl 14:12
Gilla
Nja, alltså Colting äter nog mindre kolhydrater än många andra elitidrottare, men inte kör han strikt LCHF. I Runners world nr 2/08 står det vad han äter under en typisk träningsdag, och där förekommer tex råggröt, bröd, dinkelvete och knäckemacka. Och förstås även en massa frukt. Jag har läst mycket av vad han skrivit, och blivit inspirerad, och jag blev lite förvånad när jag läste det där, för jag trodde han var striktare mot kolhydrater. Någon annanstans skrev han tex att han inte alls äter bröd. Men den här exempelmenyn som stod i tidningen stämmer faktiskt mer överens med hur jag själv äter.
Magnus
Stockholm
#9
28 februari 2009 kl 14:19
Gilla
Det är en Paleo-diet han förespråkar, som skiljer sig en del mot strikt LCHF.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#10
28 februari 2009 kl 17:21
Gilla
Sven: Ja, det är det enda som betyder nåt. Men, man kan använda diverse dieter för att få hjälp att hålla minustecknet i den ekvationen. Vilken diet som då passar bäst beror på personlighet. En del behöver hjälp att hålla reda på mängden kalorier och har inga större svårigheter att äta mindre bara de håller koll, och då hjälper Viktväktarna eller Hälsovakten bra. Andra har väldigt svårt att hålla sig från att äta när minsta lilla hungerkänsla dyker upp, och då kan lågkolhydratdiet hjälpa eftersom fett ger bättre mättnadskänsla, ytterligare andra har bara förstört sin förmåga att uppfatta mättnadssignaler, då kan motion och att bara lära sig äta långsammare hjälpa.
En del äter rätt mängd, men fel saker och behöver i grund och botten bara lära sig lite näringslära för att hamna rätt. Andra faller bara offer för tidsbrist och lathet i lagom kombinationer, och då kan man tänka sig metoder som att gå ihop i ett matlag på jobbet där man lagar nyttig mat tillsammans och åt varandra.

Målet är detsamma, men beroende på person kan det behövas olika metoder.
Sven Andersson
1966 • Kista
#11
28 februari 2009 kl 17:39
Gilla
MN: På ytan kan det tyckas så. Men i stället får folk sedan bara ångest för att de inte kan hålla _dieten_. Medan nån skrattar hela vägen till banken.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#12
28 februari 2009 kl 18:05
Gilla
Visst är det så. Det finns mycket pengar att hämta i branschen, och mer pengar att tjäna genom att spela på folks dåliga självförtroende osv. Men faktum kvarstår, olika metoder för att hjälpa olika personer, även om grundkonceptet är enkelt. Precis som med löpträning, en del hatar intervaller, andra spyr på lågpulspass.
1960 • Skåne
#13
28 februari 2009 kl 18:39
Gilla
Caroline - jag har uppfattat det som att Colting närmast äter Paleodiet (stenålderskost). Han har i sin kokbok uttalat sig ganska negativt om Atkinsdieten (vilket LCHF bygger på).

Om du äter lågkolhydratdiet och ligger på kring 5 E% kolhydrater (ungefär vad Atkinsdieten i induktionsfasen ger) och springer anaerobt så kommer du att ta mycket stryk. Jag har provat ett par gånger i sådär 3 veckor per tillfälle. Men stod inte ut. Vad som hände mig att jag fick gå från veckomängd på 8-11 mil till 3-5 mil. Dessutom stack pulsen iväg, och allt springande blev fruktansvärt tungt och långsamt. Och jag orkade med nöd och näppe springa i 90 minuter i sträck. Vilket var en vanlig runda tidsmässigt innan.

I och med att jag är så tjurskallig som jag är så fortsatte jag att springa så mycket jag orkade, löptekniken blev fruktansvärt usel eftersom jag var trött från första steget. Senast så gav det mig ryggskott pga usel löpteknik pga trötthet. Och som plåster på såren fick jag även en lätt släng av flunsa (vilket jag nästan aldrig brukar ha).

Dessutom höll jag på att tappa lusten till springandet. Och springadet var ju mitt stora nöje. Så det var bara att tänka om.

Det finns några som påstår sig ha orkat igenom omställningen - minst 6 veckor innan man är tillbaka där man var innan man började. Och då har man alltså tappat sex veckors utveckling bara för att komma till samma punkt som innan.

Men gillar man äta på det viset så ska det ju inte hindra att ta sig igenom det hela. 2-3 månaders omställning och du är tillbaka där du började. Men jag tror inte det finns några garantier på att du blir en bättre löpare.

Tänk på att världens bästa "naturlöpare" Tarhumaraindianernas kost består av 70-80% kolhydrater. De blev inbjudna till ett marathon i Kansas på 1920talet och skickade dit några kvinnor. Arrangörerna blev mäkta besvikna och undrade varför, och stammens svarade att det var en för kort sträcka för män, det passade kvinnor bättre.

Samma folk sprang i Leadvilles 100 miles lopp över berg och dalar. Herrera som sprang 1994 sprang in på 17:30:42 (6:34 tempo). "Herrera reached the line in 17:30:42, the fastest time in the event´s 12-year history."

Detta att jämföra med högfettsätande massajer som förra året ställde upp i London på en mara och den enorma uthållighet som fettätande ger skickade en av massajerna till sjukhus, trots att de rörde sig så långsamt som de gjorde, 7:53 tempo. "While Ngovu, Lengami, Ninna and Kesika finished the marathon in 5hr 24min 47sec, Isaya was taken to hospital accompanied by Taico for moral support."

Min poäng här är att det har inte så mycket att göra med vad man äter om man orkar eller inte, utan hur man tränar. Givetvis från grunden att man äter riktig mat lagad från riktiga råvaror. Sedan kvittar det om man äter högkolhydrat, högfett eller om man är vegetarian. För att nämna en vegetarian; Scott Jurek som vunnit Spartathlon de senaste 3 åren. Det är ju bara ett litet nätt lopp på +250 km över några bergskedjor.
Elisabet L
1966 • Hässelby
#14
28 februari 2009 kl 18:43 Redigerad 28 februari 2009 kl 18:47
Gilla
Jag testade LCHF 3-4 månader 2007. Visst gick jag ner i vikt av det, men gav tillslut upp då segheten och den allmän svaghetskänslan aldrig gav med sig. Mathållningen i sig var OK (massor av Mascarpone, mmmmmm!), men träningen vart så trist när man bara var seg (trots så gott som enbart lågpulsträning, tyngre/snabbare pass var inte att tänka på) och jag vart anfådd och fick mjölksyra av minsta trappa. Vissa verkar få LCHF att funka för sig, men kanske inte är en metod för alla...?
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#15
1 mars 2009 kl 16:32
Gilla
Ät kolhydrater! Finns ingen som helst orsak att dra ner på kolhydraterna så lågt så det påverkar ens träning.
1986 • malmö
#16
2 mars 2009 kl 16:34
Gilla
Har ätit mindre kolhydrater ett litet tag nu och har snabbt märkt av vikt minskning, vet däremot inte hur det kommer att bli eller kännas med orken när jag börjar träna igen. (har haft många och långa förkylningar med feber och halsont) eventuellt kommer jag om jag märker att det behövs lägga till lite mer kolhydrater då. Men just nu när jag bara går på några lättare grupppass för att så smått komma igång igen tycker jag det räcker med mindre kolhydrater. Men som sagt så är det en smaksak. Huvudsaken är att man mår bra.
Patrik Billberg
1973 • GBG
#17
2 mars 2009 kl 18:52
Gilla
Hederlig svensk husmankost!! Förespråkar jag.

Frukt och lite annat smått o gott in emellan.

Gillade Paolo Robertos uttallande i morgongänget när Linda säger att hon har sååå svårt att gå ner i vikt.Svaret var helt enkelt gör av med mer än du stoppar i dig så är problemet löst.
Finns i och för sig undantag i detta då jag inte går upp i vikt oavsett hur mycket jag äter.
Sen finns det ju andra som är tvärtom.
Men grund principen är väl ät gott och det du mår bra av. Den lever jag efter i alla fall!

//putte
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#18
2 mars 2009 kl 20:32
Gilla
Det normala är att folk som säger "jag äter hur mycket som helst men går ändå inte upp i vikt" rör sig mer och äter mindre än de tror, och folk som säger "jag äter nästan ingenting men går ändå upp" äter betydligt mer och rör sig mindre än de tror.
Minns till exempel en undersökning som gjordes i nåt dokumentärprogram på en kvinna som påstod att hon hade väldigt låg ämnesomsättning och därför gick upp. Undersökningsresultatet visade att hon istället hade högre ämnesomsättning än normalt, men att boven, som vanligt, var att hon åt väldigt mycket mer än hon påstod.
#19
2 mars 2009 kl 22:29
Detta inlägg har raderats
1987 • Hisings Backa
#20
2 mars 2009 kl 22:41 Redigerad 2 mars 2009 kl 23:06
Gilla
Anna D-> Grattis till nergågna kilon!
Inte för att vara krass men Paolo har rätt. Vill man komma någonstans här i världen så måste man ha viljan.
Som Muhammad Ali sa när reportern undrade varför just han vart världsmästare
"It takes will and it takes skill, but the will must the stronger than the skill."
Det är enligt mig applicerbart på allt vad gäller livet. Så även viktnergång. Är man motiverad kommer man gå ner i vikt.

Om man stoppar i sig mindre kalorier per dag än vad man gör av med så leder det till viktnergång. Sen exakt vad man stoppar i sig påverkar ju definitivt hälsan, men att man går ner i vikt genom att äta mindre än vad man gör av med är bevisat.

Sen att många förespråkar olika saker är väll något bra? Leder ju till debatt, är det inte lite det som är idén med ett forum.


< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.