Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4722 visningar

Ont i benen av Löpband

Martin
1979 • Sthlm
#1
22 januari 2009 - 09:07 (Redigerad 22 januari 2009 - 10:27)
Gilla
Hej på er.

Jag har nu under de bistra vintermånadrena sprungit en del på löpband. Något jag inte gjort tidigare. Men jag får så jäkla ont i benen!

Det gör inte så jätteont medans jag springer, men såfort jag kliver av gör det så grymt ont i underbenen. Speciellt i vänsterbenet. När jag kliver av bandet gör det ont i hela underbenet, ungefär som att det spänner i själva skenbenet.

Vid beröring gör det ont i muskeln till höger om skenbenet. På insidan vänster ben alltså. Men det är inte hela muskeln som gör ont utan en specifik punkt ungefär mitt på underbenet. Som en muskelknuta fast ondare.

Hittils har detta inte varit något problem egenligen då jag fortfarande kan springa. Det som oroade mig var att igår hoppade jag in i en innebandymatch och spelade ca 15 min, och smygande så kom samma smärta igen tills det bara var att halta till omklädningsrummet.

Har ni några tankar kring detta? För monotont att springa band? Variera lutning och fart lite mer?

Magnus
Stockholm
#2
22 januari 2009 kl 09:57
Gilla
Låter som en överansträngning i muskelfästet för Soleus-muskeln. Som med de flesta överbelastningsskador får du ta det lugnare ett tag så att muskeln får vila lite. Jogga går nog bra, så länge inte smärtan ökar.
1973 • Stockholm
#3
22 januari 2009 kl 09:59
Gilla
Jag har precis samma grej. Ont i en rätt specifik punkt på insidan av vänster underben. För mig dök det inte upp vid träning på löpband, utan efter ett fartlekspass ute. Det gör inte så ont att jag inte kan springa med det, men det känns lite grann i varje steg. Efter ett par km (ca 3-4) brukar det försvinna men känns rätt kraftigt efter löpningen. Det blev klart bättre (men inte 100%) med massor med stretch av vad samt stretch framsida underben.

/Anders
1969 • Sala
#4
22 januari 2009 kl 11:56
Gilla
Det spelar nog ingen roll om det är ute eller inne. Håll rätt fart och rätt distans så slipper du skador. Just de orden hade jag önskat att någon hade sagt till mig när jag började löpträna. Då hade jag sluppit skadorna som jag fick i början av att springa för länge och för fort.
Lotti A
1961 • Klintehamn
#5
22 januari 2009 kl 12:45
Gilla
Vi är två stycken som upplever precis det du beskriver. Jag tror att det beror på att man inte bestämmer helt själv över löpningen. Du ställer ju in farten och sen är det bara att springa.... Ganska onaturligt. Hade man ett band som inte drevs av en motor, utan gjorde det själv, tror jag inte att man skulle få ont. Våra problem upphörde så fort vi begav oss ut igen. Inget mer löpband.....
Martin
1979 • Sthlm
#6
22 januari 2009 kl 12:55
Gilla
Ok, tack för era sypunkter. Förmodligen en kobination av flera saker. Jag ska ta det lite lugnare och försöka ta mig ut och springa utomhus igen.

Ska testa ikväll att springa band igen dock. Ska köra kort, typ 5 km, och variera hastighet och lutning. Ska vi se hur det går.
Fredrik Södergren
1973 • Saltsjö-Boo
#7
22 januari 2009 kl 13:07
Gilla
Min tolkning är att det blir en överbelastning i och med att alla fotisättning du gör på ett löpband blir identiskta. Det blir ingen variation i och med att det alltid är helt slätt underlag. Eventuellt kan det undvikas genom att köra med lite olika lutning, men det blir fortfarande ett helt slätt underlag...
1969 • Sala
#8
22 januari 2009 kl 14:37
Gilla
Tveksamt. Det finns många som kan springa på löpband i timmar och dagar. Jag är övertygad om att det har med löpvana att göra, främst ovana vid den höga hastiget man har valt och den höga träningsdos man valt. Ligg på rätt fart och öka aldrig mer än 10% i distans per vecka (ligg kvar på samma distans i två veckor ibland också).
Martin
1979 • Sthlm
#9
30 januari 2009 kl 11:20
Gilla
Jag har nu sprungit lite mer, varierat lite i hast och lutning. Benen känns helt ok nu.

Hade kört ett par riktigt hårda, snabba pass innan då jag fick omt. Det var säkert bidragande.

Nu tar jag det lite lugnare och det funkar. Om det inte snöar i helgen ska det bli ute-träning!
A Carlsson
1967 • Habo
#10
3 januari 2010 kl 15:05
Gilla
Brännande känsla i Trampdynan av att springa på Löpband?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.