Löpning Kost & Näring 24 inlägg 1157 visningar

Mat efter löpning

Anna
1982 • Jämtland
#1
2 april 2025 - 13:54 (Redigerad 2 april 2025 - 14:02)
Gilla
Mer ofta än sällan så missmatchar mina löppass med husets måltider och det kan vara 2-3h till nästa stora måltid. Jag är oftast inte heller särskilt hungrig efter löpningen.

Jag har aldrig varit ett fan av att småäta*, mellanmål är inte min grej, jag håller mig helst till de stora måltiderna.

Jag har inget mål att förändra min vikt, det dagliga energiintaget är det inget fel på. Jag lider inte heller av lågt blodsocker eller liknande. Min sambo brukar skämta om att jag kan jobba ute en hel dag på ett havrekex (vilket inte är helt fel i sak, men inget jag eftersträvar eller rekommenderar...)

Hur påverkar det (träning? återhämtning?) att inte äta direkt efter följande olika "typpass" utan vänta 2-3h?
1. 45min återhämtning (zon2)
2. 45-60min tuffare pass (intervaller, tempo...)
3. 90-120min långpass (zon 2)

Och hur mycket bör man äta direkt efter ett löppass om man nu borde göra det?

*) så länge det inte finns kakor eller godis i olåsta skåp, men det är en annan fråga. Det är åtminstone ingen bra lösning på mitt mat-tajmings-dilemma... ;)
< < < 1 2 > > >
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#2
2 april 2025 kl 15:36
1 Gilla
Att träna under dagar jag fastar påverkar inte alls. Snarare att jag blir mer pigg och fokuserad.
Även de dagar jag inte fastar 24 timmar så äter mindre sällan "riktig" lunch och middag samma dag. Är jag på jobbet så blir det kanske lite fil och flingor till lunch och middag sen vid 19-tiden. Då springer jag oftast ca 17 km uppdelat på två pass.
1983 • Bandhagen
#3
2 april 2025 kl 17:47
1 Gilla
Har själv inte märkt någon större skillnad på att vänta någon timme efter ett lugnt milslopp eller så. Mer att om man inte fyller på ordentligt totalt under dagen, så kan nästa dags pendlingscykling (7-14km) gå rätt trögt.

Sen har jag iofs sällan något emot att få i mig lite frukt, nötter och/eller flingor, i väntan på större måltid.
Hasse S
1953 • Munkedal
#4
2 april 2025 kl 22:00
1 Gilla
Det här med mat är svårt. Jag har IBS, så jag försöker äta var 3:e timme. Frukost, fm-fika, lunch, em-fika, middag och sen ett litet kvällsmål.

Och jag äter direkt efter träning. Då det är jag som lagar den mesta maten, kan det dröja ett tag innan jag äter.

Är vi ute i skogen och tränar har jag oftast med mej en lunchlåda, modell mindre, för att snabbt få i mej näring. Annars kan det dröja 3-4 timmar innan jag skulle få mat.

Om jag kör jag styrketräning i 20-30 min, brukar jag inte tänka på att direkt efteråt.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
2 april 2025 kl 22:35
2 Gilla
Det finns väl Inga rätt eller fel här Anna, och man behöver ju se sitt intag av käk i ett större perspektiv än bara efter ett pass. Och även ens förbrukning av energi i större perspektiv än bara det man behöver för att man springer.

Litteraturtips: Maten bakom resultaten, av Linda Bakkman. Klok människa som har kunskap om vad idrottare behöver stoppa i sig.
Åsa
1983 • Fagersta
#6
3 april 2025 kl 05:06
1 Gilla
Det är så olika vad alla behöver. Du skriver att du äter bra över hela dagen vilket är det bästa. Har du inga problem i övrigt med dålig återhämtning eller att du känner dig orkeslös pga väntan på maten är det ingen katastrof.

Personligen tar jag alltid numera ett glas mjölk och en banan, nötter eller nåt litet direkt innan för dörren. Det sitter kvar sen tidigare stressfraktur då jag åt för lite och återhämtningen var dålig (utan att jag notera de i tid).
🥛🍌
1989 • Alingsås
#7
3 april 2025 kl 07:22
1 Gilla
Instämmer lite med övriga, det du kan ta med dig är kanske om din plan är typ: intervallpass på torsdag kväll och sedan långpass fredag morgon. (eller ytterligare ett intervallpass på fredag) - då är det lite viktigare att fylla på direkt - det hjälper ändå återhämtningen lite mer och passet dagen efter blir förmodligen lite trevligare.

Men i övrigt är det nog mest som de andra säger - viktigaste är ett lagom/bra energiintag under hela dagen och veckan.

Man kan naturligtvis optimera mer med kosten, men, är man inte elitidrottare, eller tycker att det är spännande och kul med nutrition och kost - då funkar det nog bra som du har det! :)
Anna
1982 • Jämtland
#8
3 april 2025 kl 11:22
3 Gilla
Stort tack för delade personliga erfarenheter och kunskaper, samt lästips!

Jag äter nog relativt bra och näringsrikt över lag. Mycket är egenodlat och när det är kött, så är det vilt eller småskaligt uppfött. Ägg har vi också egna, och nu har jag väl inga belägg på det, men jag vill tro att våra ostressade hönor värper mer näringsrika ägg ca 0,7 ggr per dag än stressade industrihönor med ett dygn på 16 timmar och 1,5 ägg per dygn.

Med "en handfull" träningstimmar i veckan, så är jag verkligen ingen elitidrottare, men det är ju dumt att inte ge kroppen tillräckligt bra förutsättningar även som motionär. Speciellt i längden. Men då verkar det totala energi. och näringsintaget vara mycket viktigare än att äta "en timma efter avslutad träning", enligt er samlade bedömning. Om jag inte gör något exceptionellt ansträngande då såklart.

Som vanligt är det alltså inte så dumt att lyssna på kroppen och justera utefter det.

Skickade in ett förslag till mitt lokala bibliotek att köpa in boken du tipsade om, Jens. Det är ju inte bara jag som tränar här i bygden, och biblioteket gillar förslag!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#9
3 april 2025 kl 11:45
3 Gilla
Spoiler: Alla människor behöver i stort sett samma mängd "nyttigheter" (vitaminer, mineraler m.m.), medan fysiskt aktiva personer behöver mer energi. Så lite förenklat kan elitidrottaren käka samma "gundmat" som soffpotatisen, men behöver trycka kolhydrater och om detta är ris eller julmust märker kroppen inte av på mitokondrienivå.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#10
3 april 2025 kl 12:01
1 Gilla
Även om vi motionerar allt mer så äter vi alldeles för mycket socker.
Jag tänker att det man inte behöver äta innan, under och efter varje träningspass. Du kommer få i dig alldeles för mycket energi utifrån vad du gör av med. Den överviktige motionären.

Vem minns inte Petra Lundströms (varit ansvarig för Idrottsnutrition vid Riksidrottsförbundet. Hon är Sveriges första idrottsnutritionist diplomerad vid Internationella Olympiska Kommittén (IOC). häpnadsväckande tips i TV4 om vad man som motionär behövde trycka i sig före och efter ett träningspass.
Anna
1982 • Jämtland
#11
3 april 2025 kl 12:09
Gilla
Intressant om näringen, men ändå rätt logiskt (iaf om man ska bibehålla sin vikt och inte öka nämnvärt i muskler eller liknande).

Just kolhydrater är nog sällan ett problem om man försöker äta svenskt och i säsong. Och ännu mindre om man har en jordkällare med potatis och rotfrukter - sånt som är lättodlat i Jämtland och lättlagrat...
1991 • Linköping
#12
3 april 2025 kl 12:12
2 Gilla
Man får väl se till varje individ och situation. Börje 59-årig mellanchef på kommunen som ska ut och jogga 2.5 km för att jobba på trivselmagen kanske inte behöver äta anpassat före eller efter, men Marcus 34 år som ska ut på dagens andra tröskelpass och har 60 km zon2 på schemat imorgon, kanske ska tänka lite mer på intaget före och efter.
Anna
1982 • Jämtland
#13
3 april 2025 kl 12:22
Gilla
Mikael: vad avser du med socker? Socker i sin rena form eller även naturligt socker i frukt, spannmål och grönsaker?

Mängden energi över dygnet har inte varit ett problem över lag, varken med eller utan träning. Sedan jag återupptog löpningen för 4,5 månad sedan har jag gått ner ca 3kg i vikt, vilket inte är orimligt för min vikt/längd och ur ett löparperspektiv inte så dumt. Detta från att ha haft en stabil (förvisso okontrollerad eftersom vågen låg i en garderob pga att ingen använde den och den mest var i vägen vid städning) vikt, möjligvis med viss säsongsvariation.

Däremot har jag lagt större vikt vid vad en måltid består av sedan jag började springa och då främst vid grönsaker. Den lokala matkulturen här är inte särskilt grönsaksrik så det måste jag själv bistå med i hushållet om jag vill ha grönsaker. Just vintertid är det inte fullt så inspirerande om man inte tycker att tomater odlade i spanska plasthav och bladgrönsaker i platspåsar är ett alternativ. Men snart växer maskrosor och kirskål här, då blir det bladgrönt dagligen!
Anna
1982 • Jämtland
#14
3 april 2025 kl 12:28
Gilla
Absolut! Förbränner man inte mer energi än en sedvanlig hundpromenad, så försvinner det ju i det allmänna bruset av blandade vardagsaktiviteter. Sånt som mellanchefen kanske generellt får för lite av...

Därav så inkluderade jag typiska pass som jag springer (just nu) för att få en uppfattning om olika nivåer.

Förbränner man regelbundet motsvarande dygnets basenergiförbrukning på sin träning känns det mer självklart att kroppen kan behöva få rätt typ av energi i samband med träningen....
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#15
3 april 2025 kl 12:40
Gilla
Socker som socker tänker jag? Sen finns det lite fibrer och mineraler i frukt som ändå gör det till ett lite bättre alternativ.
Anna
1982 • Jämtland
#16
3 april 2025 kl 12:46 Redigerad 3 april 2025 kl 13:05
Gilla
Men om man nu inte äter saker med "tillsatt socker", typ flingor, de flesta bröd i sedvanlig affär, halv-/helfabrikat eller rentav godis och kakor då, klassar man då fortfarande in som att äta för mycket socker så som du skriver?

Eller menar du "svensken" i genomsnitt? Ja, då kan jag hålla med. Ett klassiskt svenskt bröd, så som de flesta äter några gånger per dag, innehåller ju nästan lika mycket socker som en kanelbulle om man ska hårddra det. Speciellt om man lägger till någon av de klassiska flingorna till frukost....
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#17
3 april 2025 kl 14:34 Redigerad 3 april 2025 kl 14:34
Gilla
Jag menar generellt sett. Folk, om jag får gissa, tror att de bränner enorma mängder kalorier på en cykeltur/promenad till och från jobbet samt nån löptur eller två i veckan och kan därmed äta vad som helst.

Anna
1982 • Jämtland
#18
3 april 2025 kl 14:41
Gilla
Aha, ja. Så kan det kanske vara för folk i allmänhet...
Monica Carlsson
1971 • Partille
#19
3 april 2025 kl 23:32
2 Gilla
Jag gillar denna bok, av samma författare.
https://www.norstedts.se/bok/9789113096605/vego-i-varldsklass
Anna
1982 • Jämtland
#20
4 april 2025 kl 08:02
Gilla
Vego-kokböcker ger mig tyvärr inte så mycket. Det resulterar oftast i att jag behöver (om jag nu ska följa recepten) köpa en massa saker som inte riktigt följer mina "riktlinjer" för vad jag utgår ifrån, nämligen:
- i säsong
- småskaligt
- närproducerat (gärna i Jämtland)
- kött vill jag veta på gårdsnivå eller vilt då
- utan bekämpningsmedel och konstgödsel Utan innebördes ordning, men helst så många av dem som möjligt. Jag vänder mig då hellre till internet för inspiration på nya maträtter.

Med det sagt så äter jag all typ av mat och diskriminerar inte.

Men för andra som har andra åsikter om hur mat ska produceras är den säkert superbra!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.