Löpning Träning 8 inlägg 600 visningar

Nybörjare zon 2 träning

Kungsbacka
#1
13 augusti 2024 - 20:39 (Redigerad 13 augusti 2024 - 20:45)
Gilla
Halloj!
Jag har precis börjat springa och hållit på ca 6-7 veckor nu med 3-4 pass i veckan. Köpt en garmin klocka och ett pulsband. I början körde jag ett Garmin Coach program på 5km som jag tyckte funkade bra. Bytte sedan över till att träna efter daily sudgested workout (DSW) med målet att springa 21km till sommaren på hyfsad tid.

Under 5km programmet var det tempopass, lugna passen kändes ganska lugna och de andra mer tuffa men när jag kollade pulsen så låg jag i princip alltid i zon 5.

Nu kör jag DSW pass enligt pulszoner och då är ju majoriteten av passen zon 2. Passen blir då väldigt mycket gå/springa eftersom jag trots lågt tempo i kan springa hela passen och hålla låg puls. Exempel, sista passet på 45min så var 32min löpning och 12min gång. Är det rimligt att jag tränar så här? Ska jag acceptera att det är en del av att vara otränad och "trust the process" eller är det rimligare att träna så här när man kommit igång bättre?

Bonus fråga, har dessutom sprintpass som är likadana, x-tid i zone 2, korta intervaller med puls 115 i recovery, då får jag gå hela recovery perioden och sedn x-tid puls zone 2 efteråt. Svårt att förstå syftet med dessa. Blir således nästan inga pass där jag faktiskt springer hela passet. Är ju inte särskilt jobbigt men blir bara tveksam på om jag faktiskt utvecklas av att träna så här. Långt inlägg men tacksam om ni kloka och erfarna själar kan ge mig lite av eran visdom.

Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
13 augusti 2024 kl 21:22
Gilla
Ska jag vara lite trist, om man ska kunna köra pulsträning och verkligen titta på värdena och indelning i pulszoner så bör man veta sin uppmätta maxpuls för aktiviteten man avser, inte fullt ut lita på klockornas antaganden.

Sök gärna mer kring detta, här på forumet eller på övriga nätet.

Nästa grubbel kan bli olika sätt att dela in zonerna. Går också att läsa på om.

Men så länge du tycker att du hittar träningsmotivation och märker resultat, så kör vidare en period med Garmin-coach! Ha tålamod och var snäll med dig själv om du ska fortsätta springa, och inte dra på dig skador i början. Heja dig!
Kristina
1964 • Veberöd
#3
13 augusti 2024 kl 21:59
Gilla
Klockan delar in pulszonerna linjärt men så funkar de inte i verkligheten. Både maxpuls och zonerna är väldigt individuella. Det säkraste sättet att ta reda på sina pulszoner är att göra test på ngn klinik typ Aktivitus eller liknande. Det går att själv ta reda på sina trösklar (du kan googla eller läs på Prestera mera eller lyssna på ngn podd). När du springer under den första tröskeln ska du kunna prata obehindrat. Över andra tröskeln kan du inte prata alls.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
13 augusti 2024 kl 22:02
1 Gilla
Min åsikt i ämnet, som förmodligen är ännu tristare än Monicas:

Fortsätt att köra med Garmin som coach, men stirra dig inte blind på zonerna. Föreslår den ett lugnt pass ("zon 2") så springs passet lugnt, det vill säga det ska gå i "prattempo" och du ska vara hyfsat oberörd när du är klar. När du får sådana pass att kännas bra så kan du också förutsätta att du är i "zon 2" på dem, oberoende vad klockan säger till dig. Efter ett tag får du då också ett "facit" vilken pulsnivå din "zon 2" ligger på.

Följ gärna Monicas råd om att djupa ner dig i tankarna kring olika intensitetszoner och detta är en bra grund: https://youtu.be/NPwyk9B0j-s?si=IaCqMb-djKchdACJ

Kungsbacka
#5
13 augusti 2024 kl 22:25
Gilla
Tack för svaren! Det var mer komplicerat än vad jag hade förstått. Då får jag kanske gå mer på känsla och då kanske jag ändå landar i kombination av att springa och gå. Pulsen tickar upp efter ett tag även om jag springer 7.30 tempo och vid 160 i puls känns det oftast inte så jobbigt men inte prata obehindrat nivå.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#6
13 augusti 2024 kl 22:30
Gilla
Man kan också förenkla lite: Klockan din har sannolikt funktioner för att mäta "mjökssyratröskel". Gör du ett sådant test så kommer klockan att ställa in sig på dina nivåer och utifrån sina algoritmer ge dig mer individbaserade värden.

Det är annars inte så dumt att kombinera springa/gå i passen. Successivt kommer du att kunna springa mer / gå mindre och även öka tempo/längd på löpningen!
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#7
14 augusti 2024 kl 09:26 Redigerad 14 augusti 2024 kl 09:27
Gilla
En annan sak som kanske tillför något till konversationen, är att det är inte lätt att "hitta" sin maxpuls, utan man måste vara ganska vältränad för att klara av det typ.
Och ett par slag hit eller dit spelar stor roll i slutändan.
Så lite kassa data in, blir mycket kass data ut om inte allt stämmer.

Så lyssna på dom andra här och gör det enkelt för dig.
Prattempo, eller inte typ :)
Och mestadels pratempo, eller tom bara prattempo, är det som kommer ge dig bäst och hållbaraste effekt, även om man tror att hårda intervaller is the shit.
Mattias
1973 • Vänge
#8
14 augusti 2024 kl 09:48
Gilla
Det krångliga med Garmin och DSW är att den inbyggda algoritmen ALLTID tittar på och delar in zonerna utifrån den uppmätta(av klockan) eller angivna maxpulsen.

Så även om du gör ett LTHR test med klockan och faktiskt väljer att dina zoner ska baseras på LTHR istället för maxpuls så kommer DSW ändå titta på maxpuls och garmins uppfattning om zoner baserat på detta.

Vill man få någon ordning på detta så är det kanske bäst att mäta upp sin maxpuls på ett labb och sedan ange detta värde i klockan.

Själv kör jag 80/20 och kör som sig bör zoner utifrån LTHR. Hade varit roligt att få klockan att anpassa sig efter LTHR för DSW men det funkar inte.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.