Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 481 visningar

Ont baksida knä, knäveck, hur tänka framåt?

#1
4 augusti 2024 - 12:02
Gilla
Hej!
Jag har tidigare sluppit överansträngningar och löprelaterade skador men är nu där och frustrationen över att behöva vila från löpningen är ju.. påfrestande :) så för er med längre löperfarenhet, bara nyfiken på era tankar om orsak och hur man bör tänka framåt.

Har löptränat till och från och under några år parallellt med styrketräning. Sen årsskiftet har jag fokuserar allt mer på löpning och mindre styrka, springer varannan dag kanske, ofta mellan 5-1,5mil. Att jag nu fick en skada fattar jag beror på att jag var i en trampolinpark och hoppade som en dåre som att jag var 20år igen (är 41) och senare samma kväll sprang jag 7km. Kände inget i knät förrän någon timme efter passet. Plötsligt kom en ganska skarp smärta i knävecket och det var svårt att luta på benet. Haltade den kvällen men i vila kändes inget mer än lite ömhet. Dagen efter kändes det bara lite ömt när jag promenader, försökte vila och gå så lite som möjligt, men behövde promenera hem och efter 15 min promenad brände det till igen. Haltade lite, för att det en kort stund senare släppte helt. Det är som att smärtan kommer och går lite. Det blir bättre och bättre för varje dag och nu fyra dagar senare känner jag bara mig möjligtvis något öm, men kan gå promenad utan känningar.
Vad kan det vara? Borde vara en överansträngning? Ska man vila? Ska man massera? Underhålla styrketräningen och pausa löpning, men hur länge behöver jag stå ut? Kan jag sabba mycket genom att börja springa för tidigt?
Bara nyfiken på er erfarenheter och tankar. Håller det i sig går jag till naprapat så klart.
Svealand
#2
4 augusti 2024 kl 13:38
1 Gilla
Det allmäna tipset jag har är väl mest att ta det lite lugnare ett tag tills smärtan försvinner. Kanske ställa in löpningen tillfälligt och bara gå kortare promenader och sen utöka lite försiktigt vartefter. Eller köra någon alternativträning ett tag, t.ex. cykel. Gör det ont igen så får man backa tillbaka lite med ambitionsnivån.

Jag gissar att det är någon form av överansträngning, som troligen ger med sig om du tar det lite lugnare ett tag. Har själv haft likande känningar i knän och annat utan att jag direkt undersökt något hos läkare eller fått någon diagnos. Men sitter det kvar, trots vila, och inte blir bättre är det nog bra att kolla upp hos någon medicinskt kunnig person.

Så länge det inte gör ont tror jag inte det är någon större risk att du sabbar något genom att springa. Det är väl när man tränar trots smärta, som det riskerar att bli långvariga problem.
#3
4 augusti 2024 kl 15:53
1 Gilla
Tack för kloka ord, alltid intressant att höra om andras liknande erfarenheter. Får bli gym och cykling några dagar nu, och som du skriver att när jag väl testar att springa igen vara noga med att backa om det gör ont.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#4
4 augusti 2024 kl 16:10
Gilla
Som Kalle skriver, ta kontakt med en fysioterapeut, naprapat eller osteopat så snart som möjligt. Så att du får reda på vad det är för skada du har fått. Då kan du också börja din väg tillbaka till full träning. Vilket ibland tar tid, beroende på vad du har för skada.

Under tiden avlasta så mycket som möjligt. Du kan fortsätta styrketräningen för överkroppen.

Lycka till

#5
4 augusti 2024 kl 17:02
Gilla
Tack för dina tankar Hasse! Ja det kanske är klokt att kontakta även om det inte känns så farligt nu, men som du säger så att man kan träna på rätt och undvika att det blir värre.
Tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.