Löpning Avancerad träning 10 inlägg 1435 visningar

Rekord vs skor

Walker67
1947 • Växjö
#1
15 juni 2024 - 18:27
Gilla
Det har ju slagits ett antal svenska rekord både före och under EM i friidrott. En fundering; hur många av dessa rekord skulle slagtis med samma utrustning som när personen slog rekorden ? Det jag tänker på är i första hand är hur mycket de nya kolfiberskorna "hjälper till" att slå rekorden. Det handlar inte om att misskreditera dem som slagit rekorden utan mer uppvärdera prestationen av tidigare innehavare av rekordet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
16 juni 2024 kl 00:18
1 Gilla
Den stora skillnaden uppstår såvitt känt bara på långlopp på landsväg, på bana springer man med spikskor och där har utvecklingen varit mer i små steg.
2006 • Alingsås
#3
16 juni 2024 kl 08:12 Redigerad 16 juni 2024 kl 08:15
Gilla
Helt omöjligt att säga. Det finns en parameter som stavas skor, men även tanken på att skorna förbättrar. Därför kommer det aldrig gå att veta fullt ut. Det finns för många faktorer som inte går att räkna på.
1985 • Gislaved
#4
16 juni 2024 kl 09:04
Gilla
Vad gäller rekorden på bana så får det även tilläggas att banorna utvecklas åt det snabbare hållet med mer ”stuns”. Allt för att optimera för idrottarna.
Walker67
1947 • Växjö
#5
18 juni 2024 kl 00:35
4 Gilla
# 4 Jag har också tänkt att banmaterialet kan "hjälpa till", inte bara skorna. Vissa rekord var oerhört bra tex Dan Waerns rekord på 1000 m( kolstybb spikskor med långa spikar) Mina pers på 400 m (58,0) och 1500 m (4.27,5) är satta på kolstybb och långa spikar.(frestade på hälsenor och vader) 400 m-rekordet satte jag i en korptävling i Gnosjö 1970, där jag blev tvåa efter en fotbollsspelare som hette Sigge Johansson som blev lovad en 37a brännvin av en kompis om han vann loppet. Han blev sedermera allsvensk spelare i Halmstad BK
1971 • Nykvarn
#6
18 juni 2024 kl 08:44
2 Gilla
Att effekten finns där även för de nya spikskorna kan vi utgå ifrån men det är inte lika studerat som för kolfiberskorna och effekten är därmed svårare att kvantifiera i % förbättring, då det av naturliga orsaker är svårare att göra studier av på ett löpband.

Effekten av kolfiberskorna har visat sig inte komma från plattan enbart utan av hur de nya Pebax-baserade mellansulematerialen med en helt överlägset energiåtergivning jämfört med gamla ethinylvinylacetat (EVA)-materialen i äldre mellansulor, interagerar med kolfiberplattan

Samma princip, pebax+kolfiberplatta finns i dagens "superspikskor" och därför kan vi anta att energiåtergivningen är överlägsen äldre tiders mera stumma spikskor. Men, som andra skrivit i tråden, banor utvecklas också, givetvis är tartan och moderna mondobanor klart mer "studsiga" är kolstybb som fanns förr i tiden, men igen är det svårt att kvantifiera. Inte löpning men det pratades ju mycket om hur EM-arrangörerna i Rom nyligen jobbat med trestegsbanorna för att göra dem mera "studsiga" med bättre energiåtergivning och vi fick ju också se det tredje längsta trestegshoppet i historien på EM.

Det finns dock lite "data" på mile-distansen som så ofta löps i USA, både på High School och College. Tittar man på listan över samtliga löpare som sprungit "drömmilen", alltså en sub-4-minute mile så låg det länge runt 20-25 löpare per år så sent som 2010-talet, från 2022 och framåt (finns bara data från 2022-2023) vilket sammanfaller t ex med introduktionen av Nikes ledande superspiksko Dragonfly så är antalet plötsligt 60 per år.
https://trackandfieldnews.com/u-s-sub-400-milers-club-chronologically/

Samma mönster framträder om vi tittar på den exklusiva skara manliga löpare som sprungit en "drömmil" under fyra minuter redan i High School, en sällsynthet. Det skedde några gånger på 60-talet men sedan inte igen förrän 2001 och därefter först 2011 igen, en gång 2020, en gång 2021 men 2022, efter introduktionen av de nya spikskorna var de plötsligt sju stycken löpare som klarade det, 2023 sex stycken och i år är det hittills tre löpare som gjort det.

Tittar vi på antalet amerikanska kvinnor som sprungit en mile under 4:30 så är inte sambandet lika starkt, även om flest kvinnor någonsin klarade det 2023, 11 st, men tvåa och trea på listan kommer år 2021 och 2016, före introduktionen av de nya spikskorna.
https://bringbackthemile.com/history/sub_4_sub_430

Utvecklingen på männens 1500m talar också för att det hänt något med nivån, även om jag inte har data på det tillgängligt. Guerrouj''s gamla världsrekord på 3:26:00 står sig ännu men Jakob Ingebrigtsen är mindre än sekunden ifrån och nivån har höjts rejält med ett väldigt stort antal löpare som springer på 3:30 eller ännu snabbare senaste åren.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_American_high_school_students_who_have_run_a_four-minute_mile#Sub-four-minute_mile_runs_by_U.S._high_school_students




1979 • Bromma
#7
19 juni 2024 kl 22:11 Redigerad 19 juni 2024 kl 22:13
2 Gilla
Skorna har helt säkerligen (bevisligen) en viss effekt. Men jag tror den ges för stor betydelse relativt den effekt den de facto ger.

Förbättring från att gå från den ”äldre” sortens skor till den ”nya” är givetvis enbart en engångseffekt. Trots det förbättrar sig eliten kontinuerligt. Och löpare som gjort fantastiska resultat, och vars förbättringar enligt vissa tillskrivs i huvudsak materialförbättringar, byter tillbaka till spikskor men fortsätter trots det att förbättras kontinuerligt.

Efter att ha läst åtskilliga forskningsrapporter har jag fortfarande svårt se att nya skor ger större förbättringar än någon enstaka procent i tid. Dvs 99% har med annat att göra.

Youtube och internet har gjort information allmänt tillgänglig. Det sker en kontinuerlig positiv loop av erfarenhet och data på vad som fungerar och vad som inte fungerar. Baserat på många års vetenskaplig forskning. Idrottsutövare tar del av sådan information och förbättrar sig och utmanar varandra lokalt. Detta tror jag är extremt kraftfullt. Och betydligt viktigare än någon enstaka procent från materialet.

Om materialet var avgörande förstår jag inte varför jag själv gör så mycket sämre tider idag (flera minuter per mil) än för ett antal år sedan, trots att jag springer med ”ännu snabbare” skor idag än då. Svaret sitter i mitt fall enbart i träningen. Ingenting annat.
1979 • Bromma
#8
19 juni 2024 kl 22:25
3 Gilla
Här kommer några exempel på faktorer som hjälper dagens löpare att vara signifikant snabbare än gårdagens:
Internet, rödbetsjos, youtube, podcasts, bikarbonat, förbättrade skor, bloggar, nya tartanbanor, maurten och dylika energioptimerande substanser, stryds, pulsbälten, laktatmätning, dubbeltrösklar, tillgång till alternativträning, ökade medel för klubbar att satsa på elitidrott, bättre kost, antidepressiva mediciner, ökade prispengar, massagekuddar/rollers/tens, ökat ekonomiskt välstånd, ökad proffessionalitet etc etc.

I ärlighetens namn var mycket som gjordes förr i tiden väldigt amatörmässigt jämfört med idag.

Diskussionen kring materialet som vi har idag kommer dock att blekna i relation till de generiska modifieringar som med stor sannolikhet kommer att vara standard inom en inte allt för avlägsen framtid. Passa på att njut av konkurrens mellan naturligt födda människor så länge det varar, oaktat vilka skor de springer i, så länge det varar.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#9
20 juni 2024 kl 09:07
Gilla
Möjligheten att kunna träna mer och hårdare utan att skada sig.
Indirekt skorna, men det är träningen som sen gör den snabbare farten.
1991 • Göteborg
#10
12 augusti 2024 kl 08:39
Gilla
En sak jag funderade på nu under OS när jag tänkte på samma sak, var att hur exakt är egentligen mätningen, speciellt äldre rekord. Kan man vara helt säker på att alla lopp alltid har exakt mätning? Även om det är ''godkänd utrustning'' så borde det inte vara omöjligt med mätfel?

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.