17 maj 2024 kl 13:16
Stefans referens beskriver ju att det verkar ha minskat jämfört med tidigare data, även om konfidensintervallen överlappar varandra delvis.
"When added to the existing literature, the combined picture suggests a general downward trend in the risk of death during marathons since the 1980s."
Sedan är min känsla att det skrivs mer om det idag och sprids fortare via t ex sociala medier. Det finns också någon/några högt profilerade läkare som brukar varna för "farorna med långlopp" utan att riktigt stödja sig på vetenskap.
En ren killgissning är också att halvmaraton och diverse evenemang kopplat till det och kanske Göteborgsvarvet har en särställning här som hela södra Sveriges stora breddarrangemang, är lite överrepresenterat för sådana här händelser. Det är många som anmält sig utan att vara ordentligt förberedda eller tränade för det och blir det dessutom varmt och soligt frestar det på hjärtat ytterligare som måste arbeta hårdare. 10 km frestar inte lika hårt på en motionär och de som springer maraton är nog som regel bättre förberedda för uppgiften än medel-motionären på ett halvmaraton, men återigen är det bara spekulation.
Som Stefan också skriver, i många fall har det också framkommit att personerna som tyvärr förolyckats i samband med motionslopp har haft något hjärtfel sedan tidigare.
För egen del är det inte något jag tänker speciellt mycket på, men är man orolig för sin hjärthälsa och speciellt i lite högre ålder är det ju ett utmärkt skäl för ett läkarbesök och göra ett EKG.