Löpning Tävlingar & Motionslopp / Sandsjöbacka Trail 180 53 inlägg 2292 visningar

Sandsjöbacka Trail

Svealand
#1
20 januari 2024 - 17:29
2 Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Märkligt att det är så lite snack om det här loppet som nu är inne på upploppet i den längsta distansen 185 km. Ledaren Fredrik Alfredsson har just passerat E6 och har mindre än 9 km kvar. Jag är väldigt imponerad av alla kämpainsatser och det är inte utan att jag blir lite sugen på att testa något liknande i framtiden.
< < < 1 2 3 > > >
1967 • Torslanda
#2
20 januari 2024 kl 17:45
8 Gilla
Det är första gången de anordnar 180 distansen. Tidigare år har det varit en trippel. Många som inte kom till start och ännu färre som klarade av reptiderna. jag var en av dem. De har samma reptid som de brukar ha när det är barmark trots mycket snö och is och glashalt på bergen. Trots det så är detta lopp som jag varmt rekommenderar. Hade inte en enda mental dipp utan var på riktigt gott humör hela tiden. Man kan väl säga att de som fixar detta var lite smartare än jag var. Vägen ner är helt osupporterad så du får ta med dig energi och vätska för hela distansen från start. Här tänkte jag fel och satsade på starkt koncentrerad sportdryck för att optimera vikt ration. Det var mycket dumt. Magen gillar inte så starka sake efter ett par timmar när man är lite trött och sliten så magen havererade rejält och återhämtade sig inte. Bara att komma igen nästa år. De har även en 30, 60 och 90 distans att välja på. Inte många på 90 som kommer fixa reptiderna heller skulle jag tro. I snitt måste de hålla max 10 min per km för att inte bli bortplockade. Kan varmt rekommendera dessa lopp! Samma loppgeneral som även anordnar Halland Ultra Beach. De lägger banorna genom mycket fina områden.
Svealand
#3
20 januari 2024 kl 17:49
1 Gilla
Bra jobbat Mathias, även om det inte lyckades hela vägen. Jag kollade lite på loppets Instagramkonto. Mycket från förberedelser, starter samt en del videos utifrån terrängen dagtid vid Kallebäck. Ser ut att ha varit tuffa förhållanden.
Svealand
#4
20 januari 2024 kl 17:52
1 Gilla
Tufft av dig f.ö. att ge dig på 180k. Har du sprungit så långt tidigare?
1972 • Borlänge
#5
20 januari 2024 kl 18:34 Redigerad 20 januari 2024 kl 18:34
1 Gilla
Det springare Mathias "före frukost" titt som tätt - hehehe ;-)

Bra krigat!
Svealand
#6
20 januari 2024 kl 19:09
Gilla
Svarar på min egen fråga: Ser nu på Mathias profil att han har ett antal lopp i motsvarande distans och tid innanför västen.
Svealand
#7
21 januari 2024 kl 07:53 Redigerad 21 januari 2024 kl 07:53
Gilla
"Här tänkte jag fel och satsade på starkt koncentrerad sportdryck för att optimera vikt ration."

Hur starkt koncentrat körde du och vilken typ av sportdryck använde du?

Jag håller själv på att experimentera med olika blandningar/koncentrat men har inte kommit upp så högt ännu. Bara ca. 80 g kolhydrat/liter. Tänkte testa idag på långpasset hur magen mår av 90 g/liter. Kör för tillfället 2:1-ration på glukos:fruktos och blandar det genom att använda vanligt strösocker (sackaros) + druvsocker (glukos, Dextropur). Funderar på att testa maltodextrin istället för druvsocker, men har inte kommit mig för att införskaffa maltodextrin ännu. Sen blir det väl att testa den där 1:0,8-ration, som tydligen ska ge bättre upptag då man går över 90 g/timme. https://umarasports.com/nyheter/2024/vad-sager-forskningen-om-kolhydratratio-i-sportdryck-108-vs-21
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#8
21 januari 2024 kl 08:05
Gilla
Hamnar du inte lite snett nu Kalle? Å ena sidan kör du med kalorirestriktioner/energiunderskott för att gå ner i vikt, samtidigt kör du extremt hög intag av kolhydrater på lugna pass. De nivåerna av kolhydrater som du trycker i dig på de lugna passen är betydligt mer än vad eliten kör på riktigt tuffa pass.
Svealand
#9
21 januari 2024 kl 08:52
Gilla
128 g kolhydrater på senaste 3-timmarspasset. 43 g/ timme. Tycker du det är extremt? Vad menar du att eliten kör på sina riktigt tuffa pass?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#10
21 januari 2024 kl 09:06
Gilla
Nej, där läste jag nog för snabbt och tolkade dig som att det var per timme och inte per liter, så glöm just den delen av det jag skrev.

Och väldigt utanför trådens ämne: Jag tycker trots allt att även när jag förstår mängden att det är mycket. Min tanke är att 43 gram per timme är 43 gram för mycket. När det handlar om lågintensiva pass på vintern. Själv skulle jag aldrig tänka tanken att släpa med mig dricka, men det beror i första hand på att jag inte vill släpa med mig eländet.
1967 • Torslanda
#11
21 januari 2024 kl 09:08
Gilla
Jens har helt rätt här, om du skall springa en snabb mara så kan det vara värt att tänka på högre koncentration men om man springer lugnare så behöver du inte högre intag. Om jag tar mig som exempel så behöver jag inta 50 gram kollisar i timmen för att hålla relativ energibalans på ett sådant här lopp. Jag blandade dock drycken ( Umara) här till ungefär 400 gram per liter. Det funkar om man bara dricker lite åt gången, typ en klunk per km. Efter 6 timmar blev jag då lite trött i huvudet och började ta två, större, klunkar per km, vilket jag gör när jag blandar normal starkt. Detta blir då runt 120 gram i timmen och det fixar jag inte. På en backyard kör jag upp emot 90 gram i timmen då jag gillar att få lite längre tid vila mellan varven. För mig är det bästa att köra med gels, Umara gel är 30 gram och två sådana per timme ger rätt mängd för mara och allt annat. Vid mina enstaka hyfsade maror har jag tränat upp magen till en gel pet 20 minuter men det går lika ofta bra som det skiter sig så kör helst på det säkra. På vanliga långpass av typen tid på fötterna tar jag ingen energi men på pass med marafartsintervaller tränar jag magen med rätt intag. Rätt eller fel finns inte här, alla behöver testa vad de fixar. Dock är det alltid högt energiintag på intervall dagar, min mage behöver tränas på energi under hög intensitet.
Svealand
#12
21 januari 2024 kl 09:51 Redigerad 21 januari 2024 kl 09:57
Gilla
Jens #10:

"Själv skulle jag aldrig tänka tanken att släpa med mig dricka, men det beror i första hand på att jag inte vill släpa med mig eländet."

Det är väl bara att gratulera att du klarar av att springa 3 timmar utan varken vätska eller energi. Jag gissar att det beror på att du har bra kondition och en bra fettförbränningsförmåga.

Jag kanske kommer dit så småningom, men är inte där ännu. Min erfarenhet är att jag behöver mindre vätska och tillskottsenergi ju bättre kondition jag har och jag tror att många människor funkar på det sättet. Självklart är det ju en strävan jag har, att kunna springa på så lite tillförd vätska och energi som möjligt, samtidigt vill jag inte riskera att vägga på mina långpass, som jag gjorde häromveckan.

Jag behöver kanske inte ta in så mycket som 90g kolh./timme, utan det kanske är en lagom nivå just nu för mig att ligga på ca. 40-50 g kolh./timme. Sen är det väl möjligt att det kan vara viktmässigt mer fördelaktigt att dra ned på vätskan, om det är möjligt. Jag kanske inte behöver blanda ut 128 g i 1,65 liter, som var ungefär den koncentrationen jag hade senast (80 g/liter). Det kanske räcker för mig med motsv. 4 gels (30*4=120 g) och 0,5-1 liter vatten under ett 3-timmarspass.
1967 • Torslanda
#13
21 januari 2024 kl 10:14
2 Gilla
Vätska och elektrolyter behöver du om det är varmt ute. Du har en hel del bundet i kroppen men om man svettas mycket så kommer prestationen gå ner/ det blir tyngre än det behöver vara. Intagen Energi däremot är det bra att träna på att vara utan. Du kan börja med att ha med dig energi för kanske två timmar men vänta med att inta något innan du känner att du absolut behöver. Brukar alltid ha med mig en gel eller 2 på långpassen om jag hamnar i problem eller går väldigt låg på energi. Lite tröst socker så att säga.Man tränar rätt fort upp sig för att skippa energiintaget på tid på fötterna långpassen. Att skippa det på långpass med kvalitet är däremot dumt, tycker jag. Dessa vill man ju skall efterlikna race dagen och då behöver man träna på att ta in energi under ansträngning. Jag har inga problem att knöka i mig energi när ansträngningen är låg men när det går fortare och blodet tas från magen till arbetande muskler händer det ofta att magen rasar. Man behöver träna på det man skall göra på race dagen men inte hela tiden. Låt syftet med passet avgöra hur mycket energi du tar in. Kan du komma upp i 90 gram kollisar per timme så är det givetvis bra men det är ingen katastrof att bara klara 60 gram heller. De allra flesta fixar 60 gram utan problem men sedan beror det på tiden du är ute om du kan upprätthålla detta över lång tid.
1949 • Göteborg
#14
21 januari 2024 kl 10:53
3 Gilla
Oerhört imponerande av alla startande. Förutsättningarna "intressanta" med svallis på vissa sluttningar med snö som skymmer. Jag har bara promenerat i bergsterrängen häromkring (Skatås) men fallrisken stor och motstånd/ansträngning hög. Bara för de tuffaste vikingarna, särskilt 180k men även kortare distanser. Hjältar!
Svealand
#15
22 januari 2024 kl 21:04
Gilla
Mathias:

Jag funderar på det du skrev här:

"Jag blandade dock drycken ( Umara) här till ungefär 400 gram per liter."

Jag läste någonstans att 1 g kolhydrater binder 4 g vatten. Stämmer det? Och om det är så, blir man inte dehydrerad om man intar en lösning innehållande mer än 200g kolhydrater/liter? Jag tänker att någonstans ifrån måste ju kroppen få vattnet för att binda alla dessa kolhydrater.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#16
22 januari 2024 kl 21:29
Gilla
1 gram glykogen binder lite mindre än 3 gram vatten. Med rejält tokfyllda glykogendepåer (muskler och lever) så handlar det om ca 800 gram glykogen, så ungefär 2,5 kg vatten. Och med tanke på att ungefär 60 procent av vår kroppsvikt består av vatten, så har vi ju en hel del i oss...
Svealand
#17
22 januari 2024 kl 21:35
Gilla
Jag är mest intresserad av att veta var gränsen går för när man behöver vatten. Eller menar du att man kan proppa i sig hur många gels som helst utan att fylla på med vatten?
1967 • Torslanda
#18
22 januari 2024 kl 22:15
1 Gilla
För varje liter vatten vi förlorar så ökar vår kroppstemperatur med ca 0,3° C. Blodvolymen som vårt hjärta pumpar ut varje minut sjunker vilket leder till att vår puls ökar i snitt 8 slag/minut vid en given ansträngning (Ref: Gisolfi, C.V, Fluid Balance for Optimal Performance, 1996, ej digitalt format). En ökning på bara några få pulsslag över tid kan göra att trötthetskänslan kommer väldigt mycket tidigare än planerat. Ett tillräckligt vätskeintag är därför väldigt viktigt för att kunna prestera, speciellt om du håller på mer än 2 timmar och/eller du är ute nån av de dagar under året då temperaturen passerat 25-gradersstrecket. Från prestera mera. Vätskan från glykogenet kommer altså fylla på den fria vätskan i kroppen men när den är slut så kommer blodvolymen minska och då blir det tyngre. Detta kändes givetvis av efter ett par timmar och då gick ansträngningen ned. Vid en varm mara där man vill prestera blir det dock viktigt att dricka. Vätska är ofta mitt stora problem. Jag svettas mer än kroppen kan ta upp per tidsenhet. Ingen fara på en mara men på många ultror kan det dra ner farten oerhört.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#19
22 januari 2024 kl 23:00
Gilla
Ja, i princip. Gelen innehåller tillräckligt mycket vätska (tillsammans med det vatten som finns i kroppen) för att kroppen ska ta upp kolhydraterna.

Sedan behöver man ju vatten av andra orsaker, särskilt när det är varmt och/eller det är extremprestationer som ska genomföras.

Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#20
22 januari 2024 kl 23:10
Gilla
Missaded itt inlägg här Kalle, så sent svar.

Ett av syftena med de lugna långpassen är ju just att lära kroppen att använda fett som bränsle och att med låga glykogendepåer få schyssta effekter på mitokondrie- och enzymnivå. Modernare rön är förvisso tveksamma till dessa effekter, men jag är lite konservativ på de här punkterna, men framför allt som sagt bekväm och orkar inte släpa på flaskor på långpassen.

Med det jag reagerade på var att jag tyckte det kändes lite suboptimalt med sockervatten på dina pass när du kör med dina energirestriktioner i vardagen. I mina öron låter det då lite trist med sockervatten när motsvarande mängd energi/kolhydrater kan fås från något annat som exempelvis frukt.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.