Löpning Träning 6 inlägg 612 visningar

Sugen på trail, övertänker jag

Kristianstad
#1
4 september 2024 - 10:20
Gilla
Hej, kör en lite snabb bakgrund.

Har inte kunnat löpträna sedan min värnplikt 2007 då jag fick problem med smalbenen. Tränat simning sedan två år tillbaka vilket verkar ha hjälpt min vader på något sätt.

Är inne på min nionde vecka med Garmin coach Greg 10 km.
Milen kommer inte att vara några problem när jag väl kommer dit.

Till min fundering;
Jag vill kunna springa långt i all terräng. Men jag vill även kunna springa milen snabbt. Går det att kombinera detta?

Tittar man på träningsprogrammet som finns på denna sidan, "10 km medellöpare" så specificerar dom terrängen såsom kuperat. Ska jag gå på detta efter mitt nuvarande eller det fungerar att ta Garmin coach halvmaraton? Det är ju smidigt att ha hjälp av klockan.

Hoppas att det går att hitta en röd tråd i mitt något förvirrade inlägg
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#2
4 september 2024 kl 10:32
4 Gilla
Ja, bästa tiderna jag har fått på kortare distanser som tex milen, har kommit efter ett tungt maratonträningsblock, dvs massor av långt och ofta långsamt springandes, och en hel del i skogen.

Milen är egentligen uthållighet och ganska lång distans, och inte så mycket sprint direkt.

Så ja, du övertänker.
Spring mer, så springer du fortare.
Lycka till.
1971 • Nykvarn
#3
4 september 2024 kl 11:09
3 Gilla
Ja du övertänker :)
Träning i terräng och i kuperat gör dig stark, se bara på hur otroligt bra elitorienterare springer på alla möjliga underlag och lopp, t ex kuperade Lidingöloppet. Springa långt bygger såklart uthållighet och uthållighet behöver du i alla löpgrenar som är längre än några hundra meter. Våra snabbaste maratonlöpare är alla också väldigt snabba på 10 km, medans det omvända inte är lika sant.

Träna på bara, att träna utanför asfalten är dessutom skonsamt samtidigt som du blir stark.
stockholm
#4
4 september 2024 kl 14:41
1 Gilla
Upp till en viss nivå så blir du snabbare bara på att springa mer även i långsam fart. Elitlöpare som i princip nått taket på hur mycket de kan springa på en vecka tjänar förstås på mer avancerade upplägg men för de flesta motionärer så är intervall etc mest för att det är kul och varierande och kanske inte strikt nödvändigt egentligen även om många tar det på väldigt stort allvar att göra specifika pass och följa en viss plan.

För stigar och ojämnt underlag finns det såklart tekniska aspekter och skicklighet i hur man sätter ner fötterna och tar sig upp för branta backar men själva löpandet är samma gamla vanliga och inte något väsenskilt. Titta bara på alla elitorienterare som springer halvmaror och Lidingölopp på bra tider..
Kristianstad
#5
5 september 2024 kl 10:50
Gilla
Tack för era svar, jag hör vad ni säger och ska sluta fundera så mycket på det.

Jag går på Garmin halvmaraton och försöker springa vissa pass på stigar 👍
HCL
1966 • Landet
#6
5 september 2024 kl 11:53 Redigerad 5 september 2024 kl 12:01
Gilla
Hej Sone,
Du ger väldigt lite information, hur fort springer du när du springer i terräng? Är det typiskt 7 min/km, 6min/km eller 5min/km?

När du säger att du vill springa snabbt på 10km vad innebär det?
Är det 5 min/km dvs 50min, 4.30 min/km dvs 45 minuter eller är det 4 min/km dvs 10 km på 40 minuter?

Jag springer mycket långsamma pass, distans på grus/asfalt och i terräng. Typiskt blir den farten 1.30 - 2.30 minuter långsammare per km än min önskade 10km fart.

Det är ett stort fart gap för mig när det blir dags för lopp, jag behöver en övergångsperiod och lite specifika pass för att kunna röra benen i typ 4.15-4.20 min/km fart (på ett avspännt sätt, utan att forcera). Jag behöver överfart och specifik fart (inte massor men ändock ett antal pass).

Att jämföra sig med elit orienterare kan vara lurigt, lyssnade på Marathonlabbet där dom sprungit ett långlopp som gick i blandad terräng, grusväg och skog. Den som vann fick frågan på skillnad i fart, hans svar var typ ingen, han sprang nästan lika fort i skogen som på grusväg (Erik från labbet sa att för honom skillde ca 1 min/km, han kom 12a i loppet).

I övrigt håller jag med om att långsam löpning, gärna i terräng bygger bra styrka och grund för att kunna springa fort.

Så klart gäller ovanstående för mig som är +55 :) hade lättare att springa fort med mindre specifik träning när jag var yngre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.