10 januari 2024 kl 10:09
Redigerad 10 januari 2024 kl 10:22
Mathias:
"Har du tänkt på att du rent procentuellt bränner mer fett med lägre intensitet och även lär kroppen att bli bättre på att bränna fett?"
Absolut, det har jag. Men jag är lite villrådig vad gäller vad jag ska optimera träningen för. Jag vill få ut många olika saker av träningen, helst på samma gång. Dels få bättre kondition, dels gå ned i vikt, dels få kroppen att bli effektivare på att bränna fett. Samtidigt vill jag öka volymen löpning sakta men säkert, dels för att få en så bra grund att stå på som möjligt om jag senare vill öka intensiteten i träningen, dels för att kunna genomföra ett längre lopp, typ en mara.
Om man ser det ur ett strikt viktmässigt perspektiv, att optimera för viktnedgång, så finns det väl egentligen två vägar att gå, antingen att försöka förbränna så mycket fett som möjligt per dag (eller per timme) eller att försöka förbränna så mycket kalorier per dag (eller per timme) som möjligt. Jag är osäker på vilket som är effektivast ur ett viktnedgångsperspektiv.
Om jag vill förbränna så mycket fett som möjligt (per dag eller per timme) är förmodligen aktiviteter på relativt låg intensitet (55% av HR-max), typ rask promenad, eller ev. stavgång fördelaktigast. Med Umaras kalkylator räknade jag just ut att jag förbränner ca 28 g fett/timme med rask promenad (9:14 min/km-tempo, eller 6,5 km/h) medan jag vid löpning i ca. 6:14 min/km-tempo endast förbränner ca. 19 g fett/timme.
Ska jag däremot förbränna så mycket kalorier/timme som möjligt är det naturligtvis bättre ju högre intensitet jag har på träningen. Dock finns där ett max för hur mycket aktivitet i högre intensitet som kroppen klarar av per dag. Jag skulle säkert klara av att promenera i rask takt dagligen, under många timmar/dag, säkert upp emot 8 timmar/dag utan större problem, men det skulle uppta större delen av min tid.
Kör jag lite högre intensitet, som i exemplet med löpning ovan (ca. 78% av HR-max) och kanske kombinerar det med andra aktivitetsformer som cykling på motsvarande instensitet, så ligger mitt aktivitetsmax troligen ungefär där jag ligger nu, på knappt två timmar/dag i snitt. Möjligt att jag skulle kunna utöka det ytterligare i tid genom att införa fler typer av aeroba aktiviteter, som rodd, skidåkning, simning etc.
Sen finns det säkert olika grader av kompromisser mellan dessa två mer extrema alternativ, som att välja en intensitet som är högre än rask promenad, men långsammare än 6:14 min/km-löpning, typ jogg i 7-8 min/km. Då kanske jag hamnar på intensiteter kring 60-70% av HR-max (eller zon 2 för alla Garminfrälsta). Med den intensiteten skulle jag förmodligen kunna klara mer än 2 tim/dag i snitt, men inte så mycket som 8 timmar/dag som i fallet med raska promenader.
Baserat på mina egna erfarenheter, tror jag att det effektivaste sättet att gå ned i vikt snabbt under en längre period (veckor, månader), vore att vandra med relativt tung packning, typ 25-50% av den egna kroppsvikten, lite beroende på egen kapacitet, i kuperad terräng, typ fjällmiljö. Det är något man kan klara av om man är någorlunda tränad, men det kräver kanske en viss invänjningsperiod.
Jag tror aldrig jag gått ned så mycket i vikt och så snabbt som då jag gjort den typen av vandring (typ fjällvandring) under 1-2 veckors-perioder. Kilona har liksom rasat av en utan att jag känt någon hunger och intensiteten är inte alltför hög, vilket gör att man kan vara aktiv och vandra en stor del av dagen.
Jag är dock osäker på hur bra den typen av lågintensiv aktivitet är för att bygga kondition för att t.ex. klara en mara, eller springa snabbare på 10 km. Ska man optimera för det så tänker jag att det åtminstone kräver någon form av löpning/jogging för att det ska ge bra effekt. Å andra sidan så kanske en maximal fettförbränning (gram förbrännt fett/timme) är det som bäst utvecklar mitokondrier, vad vet jag?
Det har i andra trådar även snackats om vikten av att härda lårmuskler inför maror, bl.a. genom uförslöpning i backe (här t.ex.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=56639). Här tänker jag att fjällvandring (motsv.) utför med relativt tung packning också borde vara ett bra alternativ om man ska träna/härda lårmuskler, ligament, leder etc mot stötarna som tar på benen under en mara, eller exempelvis det relativt kuperade Lidingöloppet. Det blir som styrketräning på relativt låg intensitet, vilket gör att man kan hålla på länge (typ hela dagen) och på så sätt träna både styrka och uthållighet. Om det är mer effektivt än löpning i kuperad terräng på låg intensitet under några timmar/dag är jag dock osäker på.
Det här var mycket om effektivaste sättet att gå ned i vikt och förmågan att bränna fett. Om jag sedan går över till målet "att få bättre kondition", där jag i det lägger värden såsom att kunna pressa min tid på 10k, att kunna genomföra en mara (springandes), att bygga mitt aeroba hus, att tåla större träningsvolym etc. så kanske jag behöver satsa på högre intensitet än raska promenader eller "fjällvandring". Här kanske det kan vara lämpligt att under kortare pass, på upp till 1,5 timme, ligga på de intensitetsnivåer jag legat på hittills, strax under 80% av HR-max, medan jag däremot på längre pass på 1,5-3 timmar ligger på en lägre intensitet, kanske runt 70% av HR-max, eller ev. så lågt som 60%.
Sen är frågan då jag vill kombinera dessa olika mål, vilken mix av intensiteter och vilken träningsvolym jag bör välja. Jag gick ju ned en hel del i andel v.g. rena promenader, för att jag tyckte de gav för lite utdelning i förhållande till nedlagd tid och för att jag trodde jag på så sätt skulle kunna öka volymen löpning lättare genom att byta ut promenader mot löpning. Sen försöker jag ju använda cykling som ett komplement till löpning för att kunna träna det centrala systemet när jag maxat löpvolymen i förhållande till vad kroppen/benen tål f.n.
Kanske jag skulle slänga in lite större andel av stavgång med packning, gärna i någon kuperad miljö här i närheten? Detta samtidigt som jag drar ned intensiteten något på främst de längre löp- och cykelpassen.
Mathias, du skriver "Mitt fax max ligger runt 155 i puls och undre gränsen för zon 2 runt 134 ". Jag antar att du menar "fat max" och med det menar att det är den puls du bränner som mest gram fett/ timme på. Eller är det där du har störst andel fett i bränsleblandningen? Som jag förstår det så är det två olika saker. Det låter f.ö. som väldigt höga värden för mig. Om 134 är undre gräns för zon 2 och med zon 2 avses 60-70% av HR-max så borde det innebära en maxpuls på 223, om inte jag räknat fel.
Om jag använder Umaras energikalkylator så verkar det som att jag bränner mest fett/timme och har störst andel fett i bränsleblandningen då jag går så långt ned i intensitet som är möjligt med deras kalkylator, typiskt 9:14 min/km-tempo (6,5 km/h) och 90 bpm (motsvarande ca. 55% av HR-max för mig). Hur har du f.ö. fått fram att ditt fat max ligger vid 155 bpm? Efter vad jag har hört/läst så verkar det som att man kan höja andelen fett som förbränns vid en viss intensitet (% av HR-max) ju bättre kondition man får. Jag tror dock inte att Umaras modell tar hänsyn till detta, eller gör den det? Finns det några andra modeller/kalkylatorer som tar hänsyn till hur effektiv fettförbränning man har?
Mathias, det finns mycket att dryfta kring detta, men det här svaret är redan alldeles för långt. Kul iaf. att det går bra med din viktnedgång och att du hittat en metod som funkar för dig för att komma i form. Jag önskar dig fortsatt lycka till!