Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 2079 visningar

12v efter Covid och fortfarande helt slut

Peter Mannberg
1973 • Piteå
#1
18 maj 2022 - 19:44
Gilla
Hej

Jag hade covid v8. Vilade ett par veckor och har sedan dess provat vila, springa lungt och springa på lite. Oavsett känner jag ingen förbättring utan har helt kass återhämtning och väldigt hög puls vid många pass.

Är det någon annan som har upplevt något liknande och kan komma med lite tips?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
18 maj 2022 kl 20:08
1 Gilla
Ja. Jag vilade. Gick ibland. Började renovera utemöbler istället för att springa. I två månader gick jag sällan längre än en kvart. Sen började jag öka försiktigt, när jag inte längre kände mig slutkörd efter en kort promenad. Började blanda in lite löpning när jag kunde ta djupa andetag och inte hade knasig puls vid minsta ansträngning. Hade covid i april förra året. Kunde inte springa tuffare pass förrän i höstas.

Jag testade att jogga ett par pass efter ett par veckor. Gjorde allt mycket sämre. Ångrar att jag inte lät bli. Men lärde mig och höll mig undan all pulsträning en bra tid.

När coviden börjat bli bättre åkte jag på en till tuff sjuka och sökte vård. Fick en kortisonkur som gjorde susen. Tog bort även vissa symptom jag hade kvar av coviden. Hade kanske varit värt att ta tidigare….
#3
18 maj 2022 kl 21:02 Redigerad 18 maj 2022 kl 21:02
Gilla
Kajsa, hade du lite feber också hela tiden? Intressant med den knasiga pulsen du beskriver. Känner igen det. Skulle du avråda från att anstränga sig, och bara vila tills man känner sig lite bättre?
Stockholm
#4
18 maj 2022 kl 21:46
Gilla
Finns hur mycket som helst om man googlar.

En sjukdom, helt oberoende av covid, kan göra en sänkt långt tid framöver. Om du googlar på postinfektioöst trötthet från källor senast 2019 hittar du saker utan koppling till covid 19.

Sen kan covid19 specifikt ge hjärtpåverkan, små blodproppar och högt blodtryck bara för att nämna lite. Även allmänt inflammatoriskt tillstånd i kroppen. Addera sen att även vaccinet kan ge liknande besvär.

Det är alltså inte alls konstigt om kroppen känns dålig. Din upplevelse är med största sannolikhet verklig. Om du känner dig dålig till vardags kan det vara värt ett läkarbesök, då exempelvis steroider kan hjälpa om du har allmän inflammation i kroppen. Annars så ta det lugnt och lyssna på kroppen. Lite rörelse är nästan alltid bra men låter inte som att det är läge att försöka träna sig tillbaka med intervallblock direkt. Jag förutsätter att du kollat upp eventuella direkta symtom från hjärtat.

Är blodtrycket kollat också?
Peter Mannberg
1973 • Piteå
#5
18 maj 2022 kl 22:04
Gilla
Tack för svar. Jag har försökt Googla men inte riktigt hittat svar på min fråga om liknande upplevelser. Många har 7-8 veckor och sedan är de tillbaka. Jag har bra blodtryck, känner mig helt frisk när jag inte anstränger mig. Det är framför allt pulsen som är helt tokig vid ansträngning, väldigt instabil och väldigt hög vid lätt jogg.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
19 maj 2022 kl 06:40
1 Gilla
Jag hade kollat upp hjärtat om jag var du. Jag blev sjuk mitt i en peak med stor belastning på vården. Drog mig från att söka vård av den anledningen.

Jag utgick dock från att det kunde vara hjärtmuskelinflammation. Vilade som att det var det. Men vid misstanke om det är det egentligen bra att söka vård.

Tyckte det svåra med så långdragna symptom var att jag glömde bort hur kroppen brukade kännas. Tills jag en dag gick i en uppförsbacke och kroppen bara svarade.

Men som sagt, upplever man hjärtpåverkan ska man egentligen söka vård.
Stockholm
#7
19 maj 2022 kl 08:50
Gilla
Delvis svar till Kajsa.

Ja, och man bör söka vård av andra skäl också. Du fick exempelvis steroider som jag var inne på. Lika bra att få de så snabbt som möjligt om de behövs så att kroppen kan försöka läka och bli i balans.
Peter Mannberg
1973 • Piteå
#8
19 maj 2022 kl 19:16
Gilla
När du skriver steroider, menar du kortison?
Stockholm
#9
19 maj 2022 kl 20:23
Gilla
Ja. Sen är det inte säkert att någon vill skriva ut kortison till dig, eller ens att det är rätt lösning, men kan vara värt ett läkarbesök. De kan kanske hitta annat som är fel med dig annars och förhoppningsvis ge något som hjälper mot det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.